18/03/2009 | Yazar: Anıl Üver

Güncel bir araştırmanın ürpertici sonucuna göre Almanya’da futbolseverlerin 4’te biri profesyonel gey bir futbolcu hayranı olmak istemiyor. Avusturya’da ve İsviçre’de oran daha yüksek.

Futbolda erkeklik bahane, homofobi şahane! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Güncel bir araştırmanın ürpertici sonucuna göre Almanya’da futbolseverlerin 4’te biri profesyonel gey bir futbolcu hayranı olmak istemiyor. Avusturya’da ve İsviçre’de oran daha yüksek. Bu üç ülke çapında yapılan araştırmaya göre Almanların % 25’i, Avusturyalıların % 32’si ve İsviçrelilerin % 38’i gey bir futbolcu hayranı olma fikrine hiç sıcak bakmıyor.

Bu araştırmayla birlikte geylerin pedofil olduğu yolundaki önyargıların ne kadar da yaygın olduğu ortaya çıktı. Almanya çapında ankete katılanların % 17’si geylerin yeni nesil için kötü örnek olduklarını belirttiler. Avusturya’ya bakıldığında bu oran % 28; İsviçre’de ise bu konuda çocuklar ve gençler için endişelenenlerin oranı % 30.

Göze çarpan bir diğer nokta ise, önyargıların özellikle genç futbolseverler arasındaki yaygınlığı: Almanya’da 18 yaşından küçük fanların % 24’ü, 40-49 yaş arası fanların % 11’i ve 50 yaş üzeri fanların da % 15’i geylerin futbolda kötü model olduklarını düşünüyor.

Araştırmanın bir sonucunda da, 1889 Hoffenheim ve Bayern München taraftarlarının en homofobik, Werder Bremen ve Borussia Mönchengladbach taraftarlarının da en toleranslı oldukları gözlemlendi.

Katılımcıların profesyonel gey futbol oyuncuları hakkında ne düşündüklerine dair verdikleri yanıtlar da birbirinden oldukça farklılık gösteriyor: oyuncuların saç baş rengine bakmayanlar, futbolcu eşleri ve kız arkadaşları için kullanılan ‘Spielerfrau’ kelimesinden memnun olmayanlar, yüz tane gey oyuncuyu bir kötü oyuncuya yeğleyenler…

Fakat yanıtların büyük bir kısmı şunu yansıtıyor: futbola uyduğu sürece cinsel yönelimin pek de önemi yok. Katılımcılar profesyonel bir gey futbolcunun kamuya kolay kolay açılmayacağının ve açıldığı takdirde de bunun kariyerine mal olabileceğinin farkındalar. Ayrıca meselenin rakip taraftarlarca kötüye kullanılması durumu da cabası.

Ağustos 2008 – Ocak 2009 tarihleri arasında Almanya, Avusturya ve İsviçre kapsamında yapılan ve 31.000’den fazla futbol meraklısının katıldığı bu anketin sonuçları futbolda homofobinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam