15/11/2006 | Yazar: Kaos GL

Güney Afrika parlamentosu, eşcinsellerin evlenmesine olanak sağlayan tartışmalı yasayı onaylayarak, kıtanın aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesini meşrulaştıran ilk ülkesi oldu. Güney Afrika eşcinsel evliliklerine izin veren 5. ülke!

Güney Afrika parlamentosu, eşcinsellerin evlenmesine olanak sağlayan tartışmalı yasayı onaylayarak, kıtanın aynı cinsiyetten kişilerin evlenmesini meşrulaştıran ilk ülkesi oldu. Güney Afrika eşcinsel evliliklerine izin veren 5. ülke!

KAOS GL

Güney Afrika parlamentosu, eşcinsel evliliklerine yasal statü kazandıran önergeyi 41'e karşı 230 oyla açık farkla onayladı.

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi, grup kararı alarak, evliliği 'kadın ve erkek arasındaki birliktelik' olarak tanımlayan yasada değişiklik yapılmasına destek verdi.

Dini grupların ve geleneksel kabile liderlerinin eleştirileri ile karşılaşan İçişleri Bakanı Nosiviwe Mapisa-Nqakula, Güney Afrika'nın eşcinsellere yönelik olumsuz tavır da dahil, ayrımcılık ve önyargının her türlüsüyle mücadele etmesi gerektiğini savundu. Mapisa-Nqakula, geçmişin ancak böylesi bir tutumla geride bırakılacağını savundu.

Önergeye en şiddetle muhalefet edenlerin başında Afrika Hıristiyan Demokrat Partisi gibi küçük partiler geliyordu. Bu partinin lideri Rahip Kenneth Meshoe, kararı destekleyenlerin Tanrı'nın gazabıyla karşı karşıya kalacağını savundu.

Bazı eşcinsel hakları savunucuları ise yasada yetkililere, vicdan ve dini inançlarına uymuyorsa törenleri yönetmeme hakkı veren bir maddeyi eleştirdi.

Güney Afrika'daki en yüksek mahkeme, bir yıl önce, anayasaya göre eşcinsellerin de evlenmeye hakkı olduğuna hükmetmiş ve parlamentoya bu konudaki yasayı değiştirmesi için bir yıl süre tanımıştı.

Eşcinsellik, Afrika'nın pek çok bölgesinde tabu kabul ediliyor. Eşcinselliği suç kapsamına alan ülkeler de var. Hatta Nijerya'da eşcinsel evlilik törenlerine katılanların bile cezalandırılmasına yönelik bir yasa tasarısı gündemde.

Batı ülkelerinde ise son yıllarda eşcinsellerin birlikteliklerine yasal statü kazandırma yönünde adımlar atılıyor. Hollanda, Belçika, İspanya ve Kanada eşcinsellerin evlenmesine izin verilen ülkeler.

İngiltere gibi bazı ülkeler ise evlilik yerine medeni birliktelik ya da hak ortaklığı adı altında eşcinsel çiftlere evli çiftlere tanınanlara paralel yasal haklar tanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ise konu büyük tartışma yaratıyor ve sadece bir eyalette eşcinsel evlilikleri yasal sayılıyor. New Jersey bu konuda düzenleme yapmaya hazırlanan ikinci eyalet. ABD Başkanı George Bush ise eşcinsel evliliklerin yasaklanması amacıyla anayasada değişiklik yapılmasından yana.


Kaynak: BBC Türkçe, 15 Kasım 2006


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam