18/12/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde ikinci sarı kartla kırmızı kart gören oyuncu, hakeme gazetelere yansıyan şekliyle ‘gay’ anlamına gelen bir el hareketi yapıyor.

Gasteler Bizi Söyler - 18 Aralık 2012 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yazılı basında, LGBT tabir olunan lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler türlü çeşit sebeplerle boy gösteriyor (hedef gösteriliyor, aşağılanıyor ya da karikatürize ediliyor da denebilir). Bu tek taraflı temsilleri mercek altına alıp gazeteler bizler hakkında neler diyor, gazetecilik ilkelerine ne kadar sadık kalıyorlar görmek ve göstermek istiyoruz. Çünkü bizlere karşı nefreti kışkırtan, derdi haberi basitçe sunmak değil de yüzümüze tükürmek olan haberlerden çok SI-KIL-DIK!

Medyadaki temsilimizin gayet politik olduğunun farkında olarak LGBT haklarının insan hakları olduğu gerçeğinin farkında, homofobi/bifobi/transfobinin yerine homo-saygı/bi-saygı/trans-saygıyı koyacak bir habercilik istiyoruz. Bu yüzden de gazeteleri harıl harıl karıştırmaya girişiyoruz.  

Futbol sahalarındaki tezahüratların/küfürlerin cinsiyetçilik, homofobi ve transfobi açısından sonu gelmez yaratıcılığıyla başlı başına bir sanat akımı oluşturabileceği hepimizin malumu. 18 Aralık tarihindeki gazeteler de Fenerbahçeli Raul Meireles’in hakem Halis Özkahya’ya yaptığı el hareketinden sıkça bahsediyor. Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde ikinci sarı kartla kırmızı kart gören oyuncu, hakeme gazetelere yansıyan şekliyle “gay” anlamına gelen bir el hareketi yapıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=2DEkThzc_Mo

Hakemin verdiği raporla Portekizli oyuncuya maç cezası verilmesi durumu ortaya çıkınca spordaki homofobi gazetelerin gündemine düştü.

Fotomaç: Homofobinin eşcinselliğe karşı duyulan nefret olduğunu parantez içinde belirtiyor. +1

Haber Türk Spor: Atilla Türker, dünyadan benzer örnek ve yaptırımları paylaşıyor. +1

Hürriyet: Meireles’in el hareketinin yanı sıra “tehlikeli” diğer hareketlere yer veriyor. 0

AMK: Hareketin hakemi aşağılama anlamına geleceğini anlatıyor. +1

Star, Birgün, Takvim, Yurt ve Vatan gazeteleri de habere yer verirken Fotomaç’tan Vatan’a bütün gazeteler kelimenin Türkçe’deki karşılığı “gey” yerine “gay” kelimesini kullanmayı seçti. -1

 


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam