27/10/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Eşcinselliği ‘itiraf edilecek kusur’ ve ‘şok edici bir durum’ olarak gören magazin basını, Türkiye yetmeyince Kanada’ya saldıran homofobik Yeni Akit ve hatları iyice karışan Güzin Abla…

Gasteler bizi söyler: İtiraf, şok, kararsızlık, helak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinselliği ‘itiraf edilecek kusur’ ve ‘şok edici bir durum’ olarak gören magazin basını, Türkiye yetmeyince Kanada’ya saldıran homofobik Yeni Akit ve hatları iyice karışan Güzin Abla…

Kaos GL, medyayı takip etmeye devam ediyor, matbu basını homofobi, transfobi, nefret söylemi, ötekileştirme, ayrımcılık ve kalıp yargılar penceresinden yeniden okuyor.

Vahdet’in Kaos GL konferansını hedef gösterdiği 21 Eylül’den 27 Ekim’e oltamıza takılan haberler şöyle:

Eşcinsellik itiraf değildir!

Habertürk gazetesinin 26 Ekim tarihli sayısında Queen'in 1991'de hayatını kaybeden efsane solisti Freddie Mercury hakkında bir haber yer alıyor. Haberin iddiasına göre, Mercury kültleşen şarkısı Bohemian Rhapsody’de eşcinsel olduğunu anlatıyor. Buraya kadar her şey yolundayken Habertürk haberi, “Bohemian Rhapsody eşcinsellik itirafıymış” başlığıyla veriyor. Haber içinde de eşcinsellikten itiraf olarak bahsediliyor.

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne göre itiraf: Başkaları tarafından bilinmesi sakıncalı görülen bir gerçeği saklamaktan vazgeçip açıklama, söyleme, bildirme.

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin itiraf gibi olumsuz anlam taşıyan kelimelerle birlikte anılması; eşcinselliği ‘istenmeyen, saklanması gereken, kusurlu’ bir durum gibi gösteriyor.

Ne diyelim Habertürk itiraf tek kelimedir belki ama mide bulandırır…

Bu gidiş eşitliğe!

“Gasteler bizi söyler” köşemizin vazgeçilmez isimlerinden Yeni Akit’ten nadide bir parça daha: Bu gidiş nereye?

Gazetenin 24 Ekim tarihli sayısında Abdurrahman Dilipak “Bu gidiş nereye” diye soruyor. Türkiye’de eşcinsel ve translara hakaret etmekten, nefret söyleminden ve hedef göstermekten sıkılan Dilipak’ın nefretinin hedefinde bu sefer de Kanada var. Kanada’nın yeni seçilen Başbakan’ı Justin Trudeau’nun LGBTİ hakları savunucusu olmasını, “Kazanan aslında Liberalizm değil, Sodom ve Gomore'dir” diyen Dilipak hızını alamayıp, LGBTİ haklarını savunduğu için HDP’yi de hedef gösteriyor.

Dilipak’ın sorusunun tek bir yanıtı var: Bu gidiş eşitliğe ve adalete! Yıllardır baskı altında kalan, her türlü zulmü gören, yok edilmek istenen eşcinsel ve transların eşitliğine. Alışsanız iyi olur, çünkü eşcinseller ve translar hiçbir yere gitmiyor!

Güzin ablada hatlar iyice karışmış

Güzin Abla yine fenalarda. Ah be Güzin Abla neden boyunu aşan sularda yüzmeye çalışırsın? Kıyılardan kıyılardan su şapırdatmaya devam etsene. Hem kendini rezil ediyorsun, hem de okurlarını yanıltıyorsun.

Güzin Abla’ya ‘İkilemdeyim’ rumuzundan geldiği iddia edilen soru: “Güzin Abla merhaba, ben üniversite öğrencisi bîr gencim. Benim sorunum, eşcinsel olup olmadığıma karar verememem... Cinsel anlamda hep erkekleri düşlüyorum ama kızlardan da hoşlanıyorum. Bu durumdan kurtulmam için ne yapmam lazım? Psikoloğa gidemem, çekinirim. Kendi başıma yapabileceğim bir şey varsa, lütfen bana yazın. Zira bu durumumdan bıktım. Artık böyle olmak istemiyorum. Bir karar vermek zorundayım. Aslında ileride bîr Cinsel anlamda hep erkekleri düşlüyorum ama kızlardan da hoşlanıyorum. Artık böyle olmak istemiyorum. Bir karar vermek zorundayım. kadınla evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyorum. Şimdi de bir kız arkadaşımla çıkmak istiyorum. Ama kızlarla öpüşmeyi, sevişmeyi düşleyemiyorum. Sorunum bu. Belki de biseksüelimdir. Tam olarak bilmiyorum... Yalvarırım size, bana acilen cevap yazın...”

Abla’nın cevabı: İşte benim en çok kararsız kaldığım mektuplardan biri... Bu tarzda birçok mektup alıyorum. Ancak eşcinsellerin bu konuda çok hassas olduklarını bildiğimden, zaman zaman bana da sitem ettiklerinden, bu konuyu hep geciktiriyorum. Ama senin gibi açıkça "Eşcinsel miyim bilemiyorum, kızlardan da hoşlanıyorum ama cinsel düşlerimi hep erkekler süslüyor" diyen genç erkeklere bîr cevap vermem gerekiyor. Henüz cinsel açıdan kendine bîr yön seçmemişsin. Sanırım cinsel ilişkiye de hiç girmemişsin, sadece hayal kurduğun görülüyor. Kararsız ve huzursuzsun... Eğer "Ben erkeklerden hoşlanıyorum, onlarla birlikte olmayı istiyorum, kızlardan uzak duruyorum ve hoşlanmıyorum" diyebilseydin, kesin bir tavır alsaydın, cinsel kimliğine karar vermiş olabilirdin... Gerçek cinsel kimliğini kazanman için bir desteğe İhtiyacın var. Bu da bir uzman yardımıyla olabilir ancak. CİSED gibi dernekler ya da gençlerin sorunlarına yönelik çalışmalarıyla tanınan Yankı Yazgan, Doğan Cüceloğlu gibi uzmanlar, CİTES gibi uzaktan cinsel terapi veren sitelerden yardım isteyebilirsin. Günümüzde psikolog ya da psikiyatrlardan yardım İstemek kadar doğal hiçbir şey olamaz. Nasıl dişimiz ağrıdığında diş doktoruna gidiyorsak, giderek artan ruhsal ya da cinsel sorunlar için de bir uzmana başvurmalıyız. Madem kendini rahatsız hissediyorsun, sorununu tek başına çözemeyeceğini düşünüyorsun, bunu bir an önce yapmalısın.

Biseksüellikten bihabersin belki Güzin Abla ama cinsel açıdan kendine bir yön seçmek ifadesini senden ilk kez duyuyoruz. Nedir bu yön? Nasıl seçilir bir anlatsan da biz de bilsek.

Cinsel yönelim, doğuştan gelen bir özelliktir. Öyle yön seçmelerle olmaz. Kişilerin cinsel pratikleri, arzuları farklılaşabilir ancak cinsel yönelimi değiştireceğini iddia etmek hem bilimsel değildir hem de eşcinsellere dönük psikolojik ve fiziksel işkencelerin kapısını aralar.

Ablacım haydi biz eşcinsellerin kendi kimliklerine dair sözlerini dikkate almıyor ve sadece ‘hassas’ diyip yine suçu bize atıyorsun da istersen Amerika Birleşik Devletleri Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdare Müdürlüğü’nün raporuna bir bak. Müdürlük lezbiyen, gey, biseksüel ve trans gençlere yönelik “onarım terapisi” uygulamalarının son bulması gerektiğini söyledi.

Konuya ilişkin bir rapor yayınlayan kurum “onarım terapisi” iddialarının herhangi bir gerçekliği olmadığını belirterek şunları vurguladı:

“Bir çocuk ya da ergeni herhangi bir cinsiyet ifadesi ya da kimliğine zorlamak veya aileleri çocuk ve ergenlerin toplumsal cinsiyet ifade ve kimliklerine ilişkin baskı uygulamaya teşvik etmek kabul edilemez. Bu uygulamalar aynı zamanda zararlı toplumsal cinsiyet stereotiplerini de yeniden üretmektedir.”

Niye şok oluyorsun Karadeniz?

Yine eşcinsellik ve yine şok! Kişilerin cinsel yönelimlerini açıklamasını ‘şoke edici’ bulan ezber yayıncılık algısının son örneğine yerel gazete Karadeniz’de denk geldik. Gazetenin 16 Ekim tarihli sayısında Oscar ödüllü oyuncu Cate Blanchett’ın kadınlara aşık olduğunu söylemesi ‘şok itiraf’ olarak yer aldı.

Yeni filmi Carol'da biseksüel bir kadını oynayan Blanchett, Variety dergisine verdiği röportajda "Bu tarz ilişki ilk deneyiminiz mi" sorusu üzerine "Sinemada mı gerçek hayatta mı" diye sormuş; "Gerçek hayatta" yanıtı üzerine "Evet, pek çok kez yaşadım" demişti.


Etiketler: medya
İstihdam