17/07/2024 | Yazar: Kaos GL
Ankara’da gazetecilerin tutuklanmasını protesto etmek isterken gözaltına alınan ve haklarında “polise kendilerini darp ettirdikleri” iddiasıyla dava açılan gazeteciler Sibel Yükler, Deniz Nazlım ve Yıldız Tar’ın gözaltına alındıkları anlara ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı.
MLSA’dan Hayri Demir’in haberine göre; üç gazetecinin gözaltına alınırken polis tarafından darp edildikleri Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından belgelenirken bilirkişi raporunda gözaltında uygulanan şiddet görülmedi. Gazetecilerin yere yatırılarak ters kelepçelendiği anlardan sonra polis kamerasının başka bir bölgeyi çekmesi için yönlendirildiği ortaya çıktı.
Dosyaya giren bilirkişi raporunda; gözaltı sırasında görüntü alan polis kamerasının “oradakileri çek” talimatı üzerine farklı bir bölgeye doğru çekim yaptığı için gözaltı anının devamına ait görüntüler rapora yansımadı.
Raporda sadece üç gazetecinin polislerce yere yatırıldığı ve kelepçelendiği ana ilişkin görüntü çözümü yer aldı.
Ayrıca raporda gözaltına alınan gazetecilerin engellendiği anlar da yer aldı. Engelleme öncesinde bölgede bir kafede oturan gazetecilerin polislerce protesto alanından uzaklaştırılmak istendiği de ortaya çıktı.
Ne olmuştu?
Diyarbakır’da meslektaşlarının tutuklanmasını Ulus Atatürk Anıtı Meydanı’nda protesto etmek isteyen gazeteciler polislerce “alanda basın açıklaması yapamayacakları” belirtilerek engellenmişti. Engelleme sırasında bölgedeki bir pasajın içerisinde olan Sibel Yükler, Deniz Nazlım ve Yıldız Tar, polislerce darp edilerek gözaltına alındı. Üç gazetecinin darp edilerek yere yatırıldığı ve ardından gözaltına alındıkları, dosya kapsamındaki DVD İzleme ve Tespit Tutanağı’na giren fotoğraflarda tespit edilmişti.
Kötü muameleyle gözaltına alındıkları görüntülerle de sabit olan gazeteciler, aynı gün ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ise gazetecilerin darp edildiklerini belgeleyen bir rapor hazırladı. Ancak polisler hakkında “işkence”, “hakaret”, “suçu bildirmeme”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle yaralama” gerekçeleriyle suç duyurusuna savcılıkça takipsizlik kararı verilmişti.
Polisler hakkında verilen takipsizlik kararından kısa bir süre sonra ise üç gazeteci hakkında, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla dava açılmıştı.
TIKLAYIN- Polise kendilerini darp ettirmek suretiyle dezenformasyon yapan gazeteciler
Etiketler: insan hakları, medya, dava