08/09/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Bu hafta ‘Gazetelerde ne kadar yer aldık?’ köşesinde, haberimizi anlamayan Vahdet, LGBT tutsaklara dönük ayrımcılığı gündemine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi, BirGün ve Evrensel Gazeteleri yer alıyor.

Gazetelerde ne kadar yer aldık: Yine mi güzeliz yine mi Vahdet? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu hafta “Gazetelerde ne kadar yer aldık?” köşesinde, haberimizi anlamayan Vahdet, LGBT tutsaklara dönük ayrımcılığı gündemine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi, BirGün ve Evrensel Gazeteleri yer alıyor.

Kaos GL, medyayı takip etmeye devam ediyor, matbu basını yeniden okuyor. Homofobi, transfobi, nefret söylemi, ötekileştirme, ayrımcılık ve kalıp yargılar penceresinden yeniden okuyan Kaos GL Derneği, LGBT örgütlerinin matbu basındaki yansımasını da izleyecek. 22 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Türkiye’deki LGBT örgütlerinin yer aldığı haber şöyle:

Vahdet haber yaptığımızı anlamamış

Redaksiyon Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesinin Kadın Dayanışma Ağı NAR Kadın Dayanışması Ağı, Ankara’daki bazı sokak ve caddelerin isimlerini kadınların isimleriyle ve sloganlarla değiştirmesini 28 Ağustos’ta KaosGL.org üzerinden duyurmuştuk.

Bu yaratıcı ve geniş yankı uyandıran eylemi takdir etsek de, Vahdet ise yaptığımız haberi anlamayıp eylemi NAR Kadın Dayanışması ile beraber yaptığımızı düşünmüş. Oysaki haberin içeriğinde Kaos GL’nin eyleme dâhil olduğunu belirten tek bir ifade bile yok. Atılan başlık ile kadın emeği ve yaratıcılığı görünmez kılınıp, eşcinsellere ve PKK’ya vurgu yapılmış.

Bu vesile ile NAR Kadın Dayanışma Ağını bu güzel eylemleri için bir kez daha tebrik ediyor, Vahdet’i ise Eşcinsel-PKK Dayanışması gibi provokatif başlıklar atmadan önce kısa haber metnini okumaya davet ediyoruz. Habercilik nefret söylemi üretmeden önce doğru bilgiyi aktarmaktır Vahdet!  

BirGün: Gayriresmi tarihi de zorlamak

Hülya Osmanağaoğlu'nun hazırladığı Feminizm Kitabını tanıtan BirGün Gazetesi, kitap içeriğinde yer alan feminist hareket ve LGBT hareketi ortaklığından da bahsediyor.

Birgün bu ortaklığa “Bu topraklarda bir zamanlar yaşamış ve kadınlık adına söz almış kadınların tarihine odaklanan kitabın son bölümünde yer alan, LGBTİ hareketi ve heteroseksizme ilişkin Kaos GL'de yayınlanan metinler de feminist hareketin ilişkilendiği bir başka toplumsal gruba işaret ediyor. Daha önce hiçbir muhalif hareketin ilişkilenmediği LGBTİ hareketi, özel alanın politikleştirilmesini savunan kadın hareketi içinde özgün bir yer edindi ve özellikle Gezi Direnişi'nden sonra kabul edilen bir toplumsal özne haline geldi.” cümleleri ile sayfalarında yer vermiş.

LGBT tutsaklara özgürlük! Cumhuriyet Gazetesi

Cumhuriyet Gazetesi, bu hafta gündemine hapishanelerde bulunan tutuklu ve hükümlü LGBT’lere uygulanan ayrımcılığı taşımış. Hapishanelerdeki LGBT sayısından, tecritten ve ayrımcılıktan bahseden Cumhuriyet Gazetesi, Brezilyalı trans tutsak’ın mektubuna yer verdi.

Kaos GL müstehcen cezaevine giremez

Cumhuriyet Gazetesi bunun yanı sıra, Bafra Cezaevi’nde Kaos GL Dergiye uygulanan sansürü ve sonrasında 21 Sivil Toplum Örgütü’nün “Hapishanelerdeki Keyfi Yayın Yasakları Son Bulmalıdır” başlıklı duyurusunu 2 Eylül Günü haberleştirdi. Bafra T Tipi Cezaevine alınmayan, Kaos GL Dergi, Uykusuz, Penguen ve Voltaçark gibi kitap ve dergilerden bahsediliyor.

Cumhuriyet Manşet

Cumhuriyet, 1 Eylül köşesinde Kaos GL’nin tweetine yer verdi.

Evrensel: Barışı kazanmak için ne yapmalı?

Barışı kazanmak için ne yapmalı şeklinde bir forum köşesi yayınlayan Evrensel, köşesinde Kaos GL Yönetim Kurulu Üyesi-Feminist Aktivist Yasemin Öz’ün “Her türlü şiddetin ve ayrımcılığın karşısındayız”  sözlerine yer verdi.

 


Etiketler: medya
nefret