08/03/2022 | Yazar: Kaos GL

Kadıköy’den Taksim’e yola çıkan Kadın Savunması Ağı ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi feministlere polis saldırdı, en az 39 feminist gözaltında.

Gece Yürüyüşü’ne katılmak isteyen feministlere Kadıköy’de polis saldırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Taksim’deki Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılmak için yola çıkan Kadın Savunması Ağı ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyesi feministlere polis saldırdı.

“Feminist İsyanla Kuşat”, “Çıkarım önüne kanunlar gibi”, “Savaşa feminist isyan”, “Ped çalan birini görürsem, görmem” ve “Yaşamakta ısrar ediyor” dövizleriyle Rıhtım’a yürüyen feministlere polis saldırdı. Beşiktaş vapuruna binmelerini engelledi. En az 39 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Rıhtım Karakolu’na götürüldü.

Taksim’e kadın ve LGBTİ+ düşmanı yasak

Bu sene 20. kez düzenlenecek olan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü, İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

Valilik yaptığı açıklamada “Sosyal medya yoluyla yapılan bazı paylaşımlarda; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Taksim Meydanı ve çevresinde, çeşitli etkinlikler düzenleneceği yönünde çağrılar yapıldığı tespit edilmiştir.” sözlerine yer verirken, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 8 Mart 2022 Salı günü Beyoğlu ilçesinde toplantı, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma vb. eylemlere izin vermeyeceğini söyledi.

Açıklamada aynı zamanda Valiliğin belirlediği alanlar dışında, İstanbul’un hiçbir noktasında eylem yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyeceği söylendi.

Feminist Gece Yürüyüşü’nün sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, yürüyüşün tüm yasaklara rağmen gerçekleştirileceği söylendi. Feministlerin yaptığı açıklama şu şekilde:

“Her yıl tüm engellere rağmen 8 Mart’ta haklarımıza, hayatlarımıza, var oluşumuza, eşitliğe, emeğimize sahip çıkmak için feminist gece yürüyüşündeyiz. 19 yıldır yürüdük, 20. yılda da yürüyeceğiz.”

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası da 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne çağrı yaptı. “Genel ahlaka karşıyız, mugayırız, tereddütlüyüz, toplumun ta kendisiyiz ve feminizmin öznesiyiz!” diyen Onur Haftası, 8 Mart 19.30’da Taksim’de buluşmaya çağırdı.

Taksim polis işgali altında

Yasak kararının ardından Taksim meydanı ve çevresine polis bariyerleri konuldu. Sabah saatlerinden itibaren Taksim’de polis yoğunluğu giderek artmaya başladı. Öte yandan, Valilik’in kararının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı metro hatlarının da 13.00’den itibaren Taksim çıkışları kapatıldı.


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam