06/02/2008 | Yazar: Kaos GL

Türkiye'ye underground kulüpleri ve gey barları getiren Ceylan Çaplı, efsane mekânı 2019'a adını veren seneyi göremeden evinde vurulmuş halde bulundu.

Türkiye'ye underground kulüpleri ve gey barları getiren Ceylan Çaplı, efsane mekânı 2019'a adını veren seneyi göremeden evinde vurulmuş halde bulundu. 80'lerde eğlence hayatında yaptığı cesur girişimlerle adını duyuran Çaplı'nın mekânlarının müdavimleri arasında Zeki Müren başta olmak üzere çok sayıda ünlü bulunuyordu.

"Sene 2019, dünya bitmiş, 3. Dünya Savaşı olmuş, her şey yok olmuş, kalan insanlar oksijen çadırına geliyorlar." 80'lerde eğlence hayatında yaptığı cesur girişimlerle adını duyuran, Türkiye'ye underground kulüpleri ve gey barları getiren adam' olarak bilinen Ceylan Çaplı, bir dönemin efsane gece kulübü 2019'un isim hikâyesini, birkaç sene önceki bir söyleşisinde bu sözlerle anlatıyordu.

1993'te hiç akla gelmeyecek bir yerde, Maslak sanayi bölgesinin ortasında açtığı mekânının adını, sanatçı dostu Özkan Uğur'un da önerisiyle, daha önceki kulüpleri Club 20 ve Club 19'un isimlerini birleştirip 2019 yılına da atıfla vermişti. 2005'ten beri gece kulübü işletmeyen Çaplı, en namlı işlerinden 2019'a adını veren yılı göremeden hayata veda etti.

'Cep'teki numaralar silinmiş

Önceki akşam 20.00 sıralarında, kendisinden bir süredir haber alamayan bir arkadaşı 57 yaşındaki Çaplı'nın Beyoğlu'ndaki evine gitti, uzun süre kapıyı çalıp yanıt alamayınca polise haber verdi. Polis, Çaplı'nın cesedine ulaşırken, Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı'nın ilk incelemesinde, Çaplı'nın kendisine ait olduğu belirtilen tabancayla başından vurulduğu anlaşıldı. Polis soruşturma başlatırken, Çaplı'nın cep telefonundaki tüm numaraların silindiği fark edildi. Tek başına yaşayan Çaplı'nın bir süredir yalnızlık nedeniyle bunalımda olduğu ve psikolojik destek aldığı söyleniyor.

Ceylan Çaplı, çalışma hayatına Mersin'de amatör tiyatroyla başlamıştı. 1970'te İstanbul'a geldikten sonra, Ali Poyrazoğlu, Tuncay Özinel gibi isimlerle tiyatro çalışmalarına devam etmiş, 1984'te gece hayatına geçiş yapıp işletmeciliğe başlamıştı. İki yıl Tekila ve Cumba adlı mekânları işlettikten sonra, 1986'da o dönem insanların yürümekten korktuğu, karanlık bir bölge olan Talimhane'de Club 14'ü açtı. 14, Talimhane'nin gece hayatındaki 'ilk ışık' olmuştu. Zeki Müren başta olmak üzere çok sayıda ünlü müdavimi kendine çekiyordu.

Çaplı'nın bu yıllarda yaptığı Avrupa seyahati, hem kendi işletmecilik anlayışında hem de Türkiye'nin eğlence sektöründe yeni kapılar açtı.

2019, Avrupa'nın da büyüğü

'Underground' bir kulüp açma fikriyle ülkeye dönen Çaplı, kafasındaki planları 1989'da açtığı Twenty'de (Club 20) hayata geçirdi. 1991'deyse gece hayatında başka bir unutulmayan olan ve Twenty'yi bile geride bırakan Club 19'un kapılarını açtı. Daha büyük bir mekân arayışıysa, onu Maslak'taki 2019'a götürdü. Yakın dostu DJ Mehmet Cavcı'yla bir oto hurdalığını, akla gelmeyecek kaynakları kullanarak dönemin en parlak gece klubüne çevirdi. 2019, Avrupa'nın da en büyük gece kulübü oldu. Ancak sonrasında yaşadığı sıkıntılar, kulübün 1997'de kapanmasına uzandı.

2005'te kulüplerinin hepsi yıkılan Çaplı'nın, eski Twenty ve 14 adlı kulüplerinin hemen arkasındaki sokakta kendisine ait bir binası vardı. Burada hem DJ'lerine hem de çalışanlarına oturmaları için ev sağlamıştı. Çaplı'nın son dönemde en üst kattaki evini satıp, Beykoz'da bir yere taşınacağı biliniyordu.

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam