13/01/2014 | Yazar: Cihan Peşrevi

2013’ün son ayından 2014’ün ilk günlerine geçtiğimiz ay LGBTİ’lerin dünya gündeminde öne çıkan başlıklar...

Geçen Ayın LGBTİ Dünya Havadisleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
2013’ün son ayından 2014’ün ilk günlerine geçtiğimiz ay LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dünya gündeminde öne çıkan başlıklar şöyle:
 
Almanya:
2 Aralık 2013’te yayımladığı youtube videosuyla açılan İngiliz dalıcı Tom Daley’den sonra, geçtiğimiz Eylül ayında futbolu bırakan Almanyalı futbolcu Thomas Hitzlspelger de “Die Zeit” gazetesiyle yaptığı söyleşide eşcinsel olduğunu açıkladı. 2014 Kış Olimpiyatlarının yapılacağı Rusya’daki çeşitli eşcinsel karşıtı yasal düzenlemeler yıl boyunca 2013’te uluslararası kamuoyunun tepkisini çekmiş ve eşcinsel sporcuların spor dünyasındaki konumu tartışmaya açılmıştı. Hitzlsperger de verdiği demeçte açılarak bu tartışmaların gündemdeki yerini korumasını amaçladığını dile getirmiş.
 
 
Almanya’nın yeni Çevre Bakanı Barbara Hendricks Ocak başında bir gazeteye verdiği röportajda eşcinsel olduğunu açıkladı. Hendricks böylece Almanya’nın ilk açık lezbiyen kabine üyesi oldu.
 
 
ABD:
Utah’da eşcinsel evliliklere ilişkin yasağın 20 Aralık’ta iptal edilmesinin ardından, 6 Ocak’ta Yüksek Mahkeme eyalette eşcinsel evliliklerine ilişkin uygulamaları durdurdu. Utah Valiliği’nden yapılan açıklamada bu 6 haftalık süreçte gerçekleştirilen evliliklerin tanınmayacağı belirtildi.
 
 
Uganda:
Aralık 2013’te Uganda parlemontosu eşcinsel ilişkiyi cezalandıran, bu eylemi tekrar edenler için ömür boyu hapis getiren bir düzenlemeyi onaylamıştı. Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler, Uganda’yı bu düzenlemeyi uygulamaması yönünde uyardı. Parlemontodaki vekillerden düzenlemeyi imzalaması yönünde baskı gören Uganda Başbakanı Amama Mbabazi, ülkenin elçileriyle yaptığı toplantıda eşcinselleri Down sendromlu çocuklara benzeterek, eşcinsellerin anormalliklerinden dolayı öldürülemeyeceğini ve hapse atılamayacağını, aksine onlara yardım edilmesi gerektiğini ifade etti. Mbabazi’nin bu yorumları, uluslarası baskının bu düzenlemenin yürürlüğe girmesine mani olmakta başarılı olduğunu ancak parlemontonun hastalık söylemine dayanan bir sindirme politikasını benimsemeye devam edeceğini gösteriyor.
 
 
Hindistan:
Aralık 2013’te Hindistan Yüksek Mahkemesi sömürge döneminden kalan, eşcinselliği suç sayan bir düzenlemeyi yeniden benimsedi. Hindistan’da gerek hükümette gerek kamuoyunda şok etkisi yaratan bu karara, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden Navi Pillay da tepki gösterdi. Pillay yaptığı açıklamada Yüksek Mahkemenin verdiği kararın, Hindistan’ın taraf olduğu ayrımcılık karşıtı sözleşmelere aykırı olduğunu dile getirdi.
 
 
Şili:
Uzun süren tartışmaların sonunda Şili’de 7 Ocak’ta senatodan geçen düzenleme, kısa bir süre içinde eşcinseller için sivil birlikteliklerin önünün açılacağına işaret ediyor. 2006-2010 arasında Şili’de başkanlık yapan Michelle Bachelet Aralık 2013’te yeniden başkanlığa seçilmişti. Michelet’in vaatleri arasında eşcinsel çiftlerin evlenme hakkının tanınması da bulunuyordu.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam