29/12/2021 | Yazar: Kaos GL

HDP İzmir il binasına saldıran ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı dava başladı. Genç LGBTİ+, nefret suçlarına karşı mücadelelerini hatırlatarak davaya katılım talebinde bulundu: Bu saldırı; insan haklarına, demokrasiye ve barışa saldırıdır.

Genç LGBTİ+, Deniz Poyraz davasına katılma talebi sundu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına 17 Haziran'da silahlı saldırı gerçekleştiren ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün İzmir Bayraklı Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma; salonun küçük olmasından dolayı İzmir Adliyesi Konferans Salonunda görüldü.

Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP milletvekilleri, TİP Genel Başkanı ve milletvekilleri, kadın örgütleri, Barış Anneleri ve Genç LGBTİ+ Derneği katıldı.

Duruşmayı Danimarka Parlamentosu’ndan milletvekilleri Lars Aslan Rasmussen, Soren Sondergaard ve 29 ilin baro başkanları da izledi.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, katil Onur Gencer, salonda hazır bulundu. Gencer, “tasarlayarak kasten öldürme”, “işyeri dokunulmazlığını ihlal etme” ve “siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

Gencer duruşmada Poyraz’ın ailesine küfretti

Kimlik tespitinin yapıldığı sırada, bir polis salondaki kişileri videoya kaydetti. Avukatların tepkisi üzerine çekilen video silindi. Kimlik tespiti devam ederken, Gencer tuvalete gitmek için jandarma eşliğinde salondan çıkarıldı. Gencer, müştekilerin oturduğu kısmın önünden çıkarıldığı sırada güldü ve duruşmayı izleyenlere sözlü olarak sataştı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ailenin sanıkla çok yakın oturtulması ve dışarıya çıkarken ailenin önünden geçirilmesine tepki gösterdi. Salondakilerin tepkisi üzerine yaşananlar tutanağa geçirildi ve mahkeme başkanı sanığın giriş çıkışlarının başka bir kapıdan yapılmasını sağlayacaklarını belirtti.

Pervin Buldan’dan mahkeme heyetine tepki

Gencer duruşma sırasında Poyraz’ın aile üyelerine de küfretti. Mahkeme heyetinin müdahale etmemesi üzerine HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da mahkeme heyetinin ve kolluk kuvvetlerinin katil Onur Gencer'e yaklaşımlarına tepki gösterdi:

“Bu adam Minbîç’te eğitildi ve katildir, IŞİD’lidir. Bu kadar sakin davranamazsınız. Bu kadar sakin olamazsınız.”

Onur Gencer, Mahkeme Başkanı'nın, “HDP il binasındaki zararı gidermek ister misin” sorusuna “Asla istemiyorum” yanıtını verdi.

Genç LGBTİ+ katılım talebi sundu: HDP’ye saldırı, insan haklarına saldırıdır

Duruşmayı Genç LGBTİ+ Derneği adına Av. Mahmut Şeren takip etti. Genç LGBTİ+ Derneği, diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte davaya katılım talebini iletti. Ancak mahkeme bu talebi karara bağlamadı.

Av. Şeren, duruşmanın ardından KaosGL.org’a şöyle konuştu:

“Genç LGBTİ+ Derneği olarak diğer bütün LGBTİ+ örgütleri gibi nefret suçlarına karşı mücadele eden bir örgütüz. Ve nefret suçunun ne olduğunu, mağdura ve mağdurlarla aynı kimliği taşıyan öznelere neler yaşattığını bilen bir örgütüz. HDP il binasına düzenlenen saldırı da, Deniz Poyraz cinayeti de ırkçı ve siyasi düşünce temelli bir nefret suçuydu. Bu sebeple bizim de bu davada bulunmamızdan daha doğal bir durum olamaz. İzmir’de hak temelli faaliyet gösteren, HDP ile karşılıklı olarak dayanışan bir örgütüz ve HDP’ye yapılan saldırının insan haklarına, demokrasiye ve barışa saldırı olduğunun farkındayız. Bu nedenle bizim de suçtan zarar görmediğimiz söylenemez. Davaya katılma talebimizi de bu şekilde ilettik. Ancak duruşmaya katılanların çokluğu, sanığın provokatif hareketlerinin duruşmayı aksatması nedeniyle mahkeme katılma taleplerimizi değerlendirme fırsatı bulamadı.”

Mahkeme başkanı duruşmayı ilk önce 4 Ocak'a erteledi, avukatların itirazı üzerine duruşma 24 Ocak'a alındı.

Duruşma öncesi açıklama: Katilin arkasındaki güçler açığa çıkmadı

Dava öncesinde HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Bayraklı Adliyesi önünde açıklama yaptı. Buldan, "Bugün ilk duruşma yapılacak, bir katil yargılanacak. Ama bu katilin arkasındaki güçler, tetiği çekmesi için yönlendirenler hâlâ açığa çıkmadı, sorgulanmadı. O gün Deniz'i katlederken büyük bir kaos planladılar. Deniz'e sıkılan kurşun bu ülkede birlikte yaşam umuduna sıkılan kurşundur, barış umuduna ve demokrasiye sıkılan kurşundur. Türkiye halkları bu kaosun yaşanmasına izin vermedi. Bu kaosu elinin tersiyle ittiği gibi, ülkede milyonlar Deniz oldu, Deniz'e sahip çıktı" dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “AKP derin devletin kendisi oldu. Bir derin devlet operasyonudur bu cinayet” dedi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da açıklama yaptı, "Bütün bu katliamların failleri açığa çıkarılana, hepsi halka hesap verene kadar, Kürt halkı özgürleşene kadar, bu ülkede hep birlikte barışı getirene kadar dayanışmamız devam edecek” dedi.

 


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, siyaset
İstihdam