21/01/2021 | Yazar: Kaos GL

Genç LGBTİ+ Derneği, istinafa taşıdığı 7. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü (2019) davasında yasağın kesin olarak kaldırılmasıyla ilgili “Güncel insan hakları standartlarıyla uyumlu bir gerekçeyle ve oybirliğiyle alınmasından ayrıca mutluluk duyuyoruz” dedi.

Genç LGBTİ+: “Onur yürüyüşü hakkımızdır, yasaklanamaz!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Genç LGBTİ+ Derneği, istinafa taşıdığı 7. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü (2019) davasında yasağın kesin olarak kaldırılmasıyla ilgili açıklama yayınladı:

“7. İzmir Onur Yürüyüşü’nün (2019) İzmir Valiliği tarafından yasaklanmasına ilişkin açtığımız iptal davasında İzmir İdare Mahkemesi talebimizi reddetmişti. Bunun üzerine istinaf kanun yoluna başvurarak, yani davayı üst mahkemeye taşıyarak talebimizde ısrarcı olmuştuk. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, dava sonucunda talebimizi kabul ederek yasaklama kararını hukuka aykırı bulmuş ve kesin olarak kaldırmıştır. Bu kararın güncel insan hakları standartlarıyla uyumlu bir gerekçeyle ve oybirliğiyle alınmasından ayrıca mutluluk duyuyoruz.”

“Onur yürüyüşleri barışçıldır, yasaklanamaz demiştik! Mahkeme’nin kararından aynen aktarıyoruz: ‘Toplumun cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bakımından farklılaşmış bir kesiminin maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve şiddete karşı toplumda duyarlılık ve farkındalık yaratmaya yönelik olduğu görülen ‘Onur Yürüyüşü’ çoğulculuğa ve barış içinde bir arada yaşamaya katkı sağlayacağı için demokratik toplumda korunması gereken bir temel hak ve hürriyet kullanımıdır.’”

“Mahkeme aynı zamanda yasaklama kararının gerekçesinin, CİMER aracılığıyla gelen ihbarlara bakılarak, onur yürüyüşünün toplumun tepkisine neden olacağı, provokasyonların ve saldırıların yaşanabileceği ihtimaline dayandırılmasının ise; ‘Devletin yükümlülüğü toplanma özgürlüğünün korunması için gereken önlemleri almaktır’ diyerek mevzuata uygun olmadığını tespit etti.”

“Karar alıcılar tarafından toplanma ve gösteri özgürlüğü dersi niteliğinde olan bu kararın esas alınmasını, hukuka aykırı işlemlere ve uygulamalara bundan sonra yer verilmemesini bekliyoruz. Onur yürüyüşü hakkımızdır, yasaklanamaz!”

Ne olmuştu?

2019 yılında 16-23 Haziran’da yapılması planlanan 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri, haftanın başlamasına 3 gün kala İzmir Valiliği tarafından yasaklanmıştı. Genç LGBTİ+ Derneği’nin açtığı yürütmeyi durdurma davasında mahkeme, “Bondage Atölyesi” ve “Cinsel Oyuncak Atölyesi” etkinlikleriyle birlikte 22 Haziran’da yapılması planlanan yürüyüş dışındaki etkinliklere getirilen yasağa ilişkin oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ayrıca İzmir Valiliği’nden iki etkinlik ve yürüyüşle ilgili savunma istemişti.

Genç LGBTİ+ Derneği’nin dilekçesi ve İzmir Valiliği’nin savunmasını inceleyen İzmir 1. İdare Mahkemesi geçtiğimiz yıl, 7. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü hakkındaki yasaklama kararının iptal edilmemesine, iki etkinlik hakkındaki yasaklama kararının iptal edilmesine karar vermiş, yürüyüş yasağının iptal edilmemesine gerekçe olarak “suç işlenme tehlikesi bulunmasını” göstermişti.

Dernek, İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin kararı üzerine davayı üst mahkemeye taşıyarak talebinde ısrarcı oldu. İzmir Bölge İdare Mahkemesi; yasaklama kararını, güncel insan hakları standartlarına uyumlu bir gerekçeyle ve oybirliğiyle hukuka aykırı buldu ve kesin olarak kaldırdı.


Etiketler: insan hakları
İstihdam