24/03/2008 | Yazar: Evren E. Çakmak

‘Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gençlik Bilgi Günleri’ Ankara Dünya Ticaret Merkezi’

Gençlik günleri rengârenkti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı ‘Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gençlik Bilgi Günleri’ Ankara Dünya Ticaret Merkezi’nde yapıldı. 22–23 Mart tarihlerinde düzenlenen etkinliğe sivil toplum kuruluşları ve üniversite toplulukları katıldı. Kaos GL renkli standıyla etkinliğin en çok konuşulan ismi oldu. Evren Güvensoy’un haberi.

22–23 Mart tarihlerinde Ankara Dünya Ticaret Merkezi’nde Birleşmiş Milletler önderliğinde düzenlenen ‘Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gençlik Bilgi Günleri’ büyük ilgi gördü. Kaos GL olarak stand açtığımız etkinlikte STK’ler gençlik faaliyetleri ve genel politikalarını tanıtma fırsatı buldu.

Atölye çalışmalarından konserlere, toplantılardan panellere, dans gösterilerinden film gösterimlerine kadar birçok etkinliğin gerçekleştiği Dünya Ticaret Merkezi’nde gençler örgütlenmenin ve farklılıklara rağmen birlikte olmanın önemini bir kez daha kavramış oldu.


En renklisi Kaos GL’nin standıydı

Kaos GL olarak açmış olduğumuz stand renkli olaylara sahne oldu. Standa katılım oranı beklediğimizin kat kat üzerindeydi. Bizler birçok insanın yabancılık çektiği konu olan ‘eşcinsellik’ hakkında bilgi verirken ‘ne yanlış, ne de yalınızsınız’ mesajını tekrar tekrar vurguladık.

Erkek katılımcılar ilk başta bize yaklaşmakta çekingenlik gösterdiler, içlerindeki homofobi kırıntılarını temizleyebilenler bir bir yanımıza gelmeye başladı. Kadın katılımcılar ise hiç tereddüt etmeden bütün samimiyetleri ile hep yanımızda oldu. Oldukça olumlu tepkiler alındı ve her insanın heteroseksüel olmadığı sürekli dillendirildi. Farkında olmadan yanımıza gelen bazı katılımcılar ise ‘Eşcinsel derneğiyiz’ cevabını alır almaz ortadan kayboldu. Yaklaşmaktan çekinen katılımcıların ‘gel sana mercimek köftesi vereyim’ şeklinde ikramla (ki kendi ellerimle yaptım) kandırıldığı standımız tüm fuarın en hareketli ve en neşeli standı olarak nam salarken görevlileriyle karşılıklı göbek atmadığım, halayda el ele tutuşmadığım, türkülerine eşlik etmediğim STK standı kalmadı.



‘Okursanız bunlar gibi ahlaksız olursunuz’

Tabi her tepki olumlu olmadı. Bilgi almak ve yayınlarımızda edinmek için yanımıza gelen orta öğretim çağındaki genç öğrencilerini ‘o yayınlara yaklaşmayın, dış görünüşünün altında sizin beyninizi yıkamaya yönelik kötü şeyler var, okursanız bunlar gibi ahlaksız olursunuz’ diyerek yanımızdan çeken kadın eğitimcinin davranışı bizi üzen en büyük olay oldu. Doğrusu başka olumsuz tepkiyle de karşılaşmadık diyebiliriz.

Geriye hoş anılar kaldı

İki günün ardından uslarda en çok kalan ‘Ben eşcinsel değilim ama bir arkadaş için bilgi alıyorum’ diyerek kendini saklamaya çalışanların mahcubiyetleri, STK’ler arasındaki büyük kaynaşma, iki Ferrari’nin birbirine çarpabileceği tek üniversite olan Bilkent Üniversitesi’nin öğrencilerinin ilk kez halay çekme tecrübeleri, mercimek köftesinin tarifini alan gazetecilerin samimi halleri, sözleri bilinmeyen şarkılara uydurulan ara nağmeler, ‘Sizde bizim gibi insanmışsınız’ diyerek vedalaşan katılımcıların memnuniyetleri ve o sıcacık sohbet ortamları oldu. Tabii bir de herkesin birbirine verdiği facebook ve msn adresleri ile hatıra fotoğrafları…

*Muhabirimizin diğer haberleri:

[[Pembe Hayat’ın insan hakları]]

[[Dersteydik]]

Etiketler: yaşam
nefret