28/09/2006 | Yazar: Kaos GL

Ferudun Kundura’nın patronu Ferzat Erdebil, 2001 krizinde çıkış yolu ararken, ‘uçuk tasarım’a yöneldi ve geylere yönelik ayakkabıyla çözümü buldu.

Ferudun Kundura’nın patronu Ferzat Erdebil, 2001 krizinde çıkış yolu ararken, ‘uçuk tasarım’a yöneldi ve geylere yönelik ayakkabıyla çözümü buldu. Milano’daki Micam Ayakkabı ve Deri Fuarı’nda ürünlerini sergileyen Erdebil, Düsseldorf Fuarı’nın kataloglarına modellerini "gey ayakkabısı" diye yazdırdı. Ferudun Kundura, "uçuk ayakkabı" modelleri sayesinde ihracatta 54 ülkeye uzandı.

KAOS GL

Merkezi İstanbul’da bulunan Ferudun Kundura’nın patronu Ferzat Erdebil, 2001 krizinde kendine çıkış yolu ararken, gey’lere dönük ayakkabı üreterek çözümü buldu. Erdebil, "Alıcıyla flört ettiğimiz yer" dediği fuarlara ısrarlı katılımı sayesinde, geylere yönelik ürettiği ayakkabıları, sattı miktar düşük de olsa dünyanın 54 ülkesine yaymayı başardı. Son olarak İtalya’nın Milano kentindeki Micam Uluslararası Ayakkabı ve Deri Fuarı’na İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İTKİB) şemsiyesi altında katılan Erdebil, Düsseldorf Fuarı’nın kataloglarına modellerini ‘gey ayakkabısı’ diye de yazdırdı.

Bana ‘Deli’ Dediler

‘Gey ayakkabısı’ dediği modellerini Milano Micam Fuarı’nda da sergileyen Ferzat Erdebil, "Nereden aklınıza geldi bu tür ayakkabı modellerine girmek?" sorusu üzerine şunları anlattı: "2001 krizinde, ‘bir çıkış yolu bulmalıyım’ diye kafa yordum. Sonunda ‘uçuk ayakkabı’ modelleri tasarlamaya karar verdim. Bunlardan bazılarını üretip, katıldığım fuarlarda sergilemeye başladım. Baktım çok ilgi görüyor. Artık fark yaratmayı başarmıştım. Ancak, başlangıçta çevremdeki birçok insan bana ‘delisin sen’ diye takıldı. Birlikte iş yaptığım kardeşlerim bile bana karşı çıktı, direttim."

Katma Değeri Yüksek

Ürettiği ayakkabıları bizzat tasarladığını belirten Ferzat Erdebil, ‘gey ayakkabısı’nın normal ayakkabıya göre biraz daha yüksek fiyata satılabildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bir anlamda katma değeri yüksek ürün geliştirmiş durumdayız. Türkiye’de bu tip ayakkabı yapan yok. Fuarlarda bile bazı yabancıların bizim ayakkabı modellerini taklit ettiklerine denk gelmeye başladık. Modellerimiz dikkat çekici olunca ihracat oranımız da yükseldi."

54 Ülkeye Satıyoruz

Ferudun Kundura’nın yıllık üretimi 60–70 bin çift düzeyinde bulunuyor. Ferzat Erdebil, ilginç tasarımlarıyla ihracatlarının günden güne arttığını kaydederek, şöyle konuştu: "Şu anda üretimimizin yüzde 65’ini ihraç ediyoruz. Henüz 1 milyon dolar ciroyu yakalamaya çalışıyoruz. Sipariş aldıkça, ürünlerimize ilgi arttıkça biz de üretimimizi artırma yoluna gidiyoruz. Bir yandan geylere ilginç tasarımlarımızla hitap ederken, diğer taraftan Arap ülkelerini değişik erkek terliklerimizle kucaklıyoruz."

Fuar, Flört Yeri

Ferzat Erdebil, gerek ulusal, gerekse uluslararası fuarlara katılma gereğini de şöyle değerlendirdi: "İnsan evlenirken bile belirli bir dönem flört yaşıyor. Fuarları ben alıcılarımızla fört yeri olarak görüyorum. Gücümüz yettiğince her fuara bıkmadan, usanmadan katılıyoruz. İyi de sonuç alıyoruz. Bir-iki yıl katılıp, ‘Sonuç alamıyorum’ diye fuarları bırakmamak gerekiyor. Birkaç yıl sonuç alamadığınız fuarlarda alıcının size aşina olmasıyla birlikte daha sonra şansınız çok iyi dönebiliyor."

Kaynak: Vahap Munyar, Hürriyet, 28 Eylül 2006


Etiketler: yaşam, moda
İstihdam