18/04/2011 | Yazar: Kaos GL

Londra’da, gey bir çiftin bardan atılmasını protesto eden yaklaşık 300 kişi, barın öününde topluca öpüşerek eylem yaptılar.

Londra’da, gey bir çiftin bardan atılmasını protesto eden yaklaşık 300 kişi, barın öününde topluca öpüşerek eylem yaptılar.

23 yaşındaki James Bull ile 26 yaşındaki Jonathan Williams, Londra'nın merkezinde Soho semtinde yer alan pub'ın işletmecisi tarafından “müstehcen” davranmakla suçlanarak bardan atılmışlardı.
 
Cuma akşamı gey çiftin atıldıkları bara gelen protestocular, bar sahiplerinin gündüzden barı kapatmalarından ötürü içeri giremediler ve öpüşme eylemini sokakta yaptılar. 
 
Üst düzey bilişim teknolojileri uzmanı Paul Shelter’ın Facebook’ta organize ettiği protestoya, eşcinsel hakları aktivisti Peter Tatchell da katıldı. The Gurdian gazetesinin haberine göre protestocular, kapıya gökkuşağı bayrağı astılar.  
 
İçeri girememelerine rağmen, Shelter, The Gurdian gazetesine: “Bu yine de bir zaferdir. Birbirlerinin ağızlarının içine dillerini sokan birkaç erkeği bara almadıklarından dolayı, o gün için kazanacakları paradan yoksun kaldılar” dedi. 
 
26 yaşındaki mali gazeteci Williams ve 23 yaşındaki hayırseverlik için çalışmalar yapan Bull’dan, bir müşterinin şikayeti ile mekan sahibesi tarafından barı terk etmesi istendi.  
 
Birbirleri ile ilk kez çıkmaya başlayan Williams ve Bull, olay sonrasında kızgınlıklarını Twitter’a taşıdılar ve basın bunu haber yaptı. Twitter hesabına “Yedi yıldır Londra’dayım ve 45 dakika önce yaşadıklarımdan dolayı kendimi hiç bu kadar kötü hissetmemiştim” diye açıklama yaptı. 
 
Olaydan sonra PinkPaper’a konuşan Williams: “Çok kızgınım ve sanırım bir sürede kızgın kalacağım. İki erkeğin öpüşmesine katlanamayan kuş beyinli birisine merhametli davrandım” dedi.
 
Eşitlik yasası, bankalar, emlakçılar, oteller ve barların, mal ve hizmet sağlarken, eşcinseller müşterileri geri çevirmesi ya da onlara ayrımcılık yapmasını yasaklıyor.
 
John Snow barının sahibi Samuel Smith, şu ana kadar olay hakkında yorum yapmayı reddetti.
 
James Bull: Masum bir öpüştü
Çiftin birlikte çıktıkları ilk gecelerinde meydana gelen olay hakkında polis soruşturma başlattı.
 
Londra'da bir hayır kurumunda çalışan James Bull, ''Kendimi aşağılanmış hissettim, dışarı çıktığımızda ikimiz de sinirden titriyorduk.'' dedi.
 
Soho'da müşterilerinin çoğunluğu eşcinsel olan pub'lar bulunmakla beraber, çiftin gittiği John Snow adlı pub özellikle eşcinsellere yönelik bir yer olarak tanınmıyor.
 
Birlikte yakınlarda yemek yedikten sonra elma birasının methini duydukları için John Snow'a gittiklerini söyleyen James Bull ve bir finans dergisinde gazetecilik yapan Jonathan Williams, ''Sadece masumca öpüştük, müstehcen hiçbir durum sözkonusu değildi.'' dedi.
 
Çift, önce pub'ın işletmecisi olduğunu söyleyen bir adamın yanlarına yaklaşarak gitmelerini istediğini, fakat pub'daki bir başka müşterinin buna itiraz ettiğini aktardı.
 
James Bull, ''Zaten kalkıp gidecektik, biralarımızı bitirdikten sonra Jonathan'ın dudaklarına ufak bir öpücük kondurdum. Bu noktada işletmeci olduğunu söyleyen bir kadın 'müstehcensiniz' diyerek ayrılmamızı istedi. Daha önce yanımıza yaklaşan adam da Jonathan'ın gömleğinin yakasına yapıştı.'' diyor.
 
Eve döndükten sonra polisi arayan Jonathan Williams, ayrımcılığa uğradıklarını söyleyerek ifade verdiğini belirtti.
 
İkilinin yaşadıklarını Facebook ve Twitter'da yazmaları ardından, sayıları 600'e varan eşcinsel, sözkonusu pub'a gidip öpüşmeye karar verdi.
 
Polisin soruşturmasından nasıl bir sonuç çıkacağı merakla bekleniyor.
 
İngiltere'de pub işletmecileri, 2003 yılında geçirilen yasa uyarınca müşterileri mekandan atma hakkına sahip.
 
Fakat parlamentonun 2010 yılında geçirdiği Eşitlik Yasası, herkesin hizmet sektöründe eşit muameleye hakkı olduğunu öngörüyor.
 
Guardian gazetesine göre, konu mahkemeye taşınırsa, sözkonusu pub'ın işletmecileri öpüşen heteroseksüel bir çifti de mekandan attıklarını ya da atmak için girişimde bulunacaklarını kanıtlamak zorunda kalabilir.
 
Kaynak: BBC, Pink Paper
Çeviren: Semih Varol / Kaos GL

Öpüşme eyleminin videosu: 
İlgili haberler:
 

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
İstihdam