08/08/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Stockholm Gey Polis Birliği işyerinde ayrımcılık ve nefret suçlarıyla mücadele ediyor.

Stockholm Gey Polis Birliği işyerinde ayrımcılık ve nefret suçlarıyla mücadele ediyor.
 
“Aşk yanlış olamaz. Eşcinsel ya da heteroseksüel; aşk aşktır! Kimse aşkı yüzünden ayrımcılığa uğramamalı. Eşcinseller istedikleri yerde ayrımcılığa uğramadan çalışabilmeli. Buna polis teşkilatı da dahil.”
 
Bu sözlerin sahibi ne bir LGBTİ aktivisti ne de insan hakları savunucusu. Bu sözler Stockholm Polis Teşkilatı’ndan polis şefi Göran Stanton’a ait. Bir niyet ve arzudan ziyade halihazırda var olan bir durumu betimliyor. Stockholm Gey Polis Birliği (FGPS) 2000 yılından beri polis teşkilatının cinsel yönelim konusunda duyarlılığını arttırmak ve ayrımcılığa karşı durmasını sağlamak için mücadele ediyor.
 
Gey Polis Birliği, çeşitli etkinliklerle polis memurlarının homofobi konusunda duyarlı olmasını sağlıyor. Kurulduktan 2 yıl sonra bütün polis memurlarını LGBT konularında eğitmeye başlayan Birlik, bu eğitimleri hala sürdürüyor. Polis olmak isteyenler LGBT eğitimini almak zorunda. Bu eğitimde ayrımcılık, nefret suçları, nefret suçu mağduru kişilerle iletişim gibi konuların yanı sıra; çalışma hayatında homofobi de konuşuluyor.
 
“Polis içerisinde homofobi çok fazlaydı”
KaosGL.org’a konuşan Göran Stanton, polislerin LGBTİ konularına olan ilgi ve anlayışlarını geliştirerek herkesin kendisi olabileceği bir çalışma ortamı yaratmaya çalıştıklarını söylüyor. Başlarda bu mücadelelerinde çok zorlanmışlar. Öyle ki, ilk ortaya çıktıklarında haklarında “Hastalık ve sapkınlığı şimdi de polis eliyle yaygınlaştırıyorlar” şeklinde haberler yapılmış.
 
Stanton, 2000’lerdeki mücadelelerini şöyle anlatıyor: “O zamanlarda özellikle polis içerisinde önyargı çok fazlaydı. İş arkadaşlarımız, ‘Neden sürekli seks konuşuyorsun? Beni taciz ediyorsun?’ diyorlardı. Oysaki biz sadece sevgililerimizden bahsediyorduk. Aynı heteroseksüeller gibi. Heterolar eşlerinden bahsedince bu çok normal karşılanıyordu. Ancak biz bahsedince ‘sürekli seks konuşan insanlar’ oluyorduk.”
 
“Geyden polis mi olur?”
Kimliklerini açıklayıp Birlik’i kurduklarında, “Geyden polis mi olur” gibi tepkilerle de karşılaşmışlar. Cinsel yönelimleri ile işleri arasında bir bağlantı olmadığını anlatmaları yılları alsa da şimdi herkes gey polisleri sahipleniyor. 2002 yılında üniformalarıyla katıldıkları Onur Yürüyüşü’nden bu güne Gey Polis Birliği korteji en çok ilgi çeken kortejlerden birisi.
 
Gey Polis Birliği’nin yanı sıra; Stockholm’de polis teşkilatı içerisinde “Nefret Suçları Birimi” de 2007 yılında kurulmuş. Stanton, “Her ne kadar Nefret Suçları Birimi sadece gey polislerin yer aldığı bir birim olmasa da; böyle bir birimin oluşturulmasında bizim çabalarımız da çok etkili oldu” diyor.
 
Nefret suçlarına özel birim
Nefret Suçları Birimi özel olarak nefret suçları ile ilgileniyor. Kapsamlı bir nefret suçları yasasının olduğu İsveç’te polisler; bir suçta nefret öğesinin varlığından, nefret suçuna maruz kalan kişilerle kurulacak ilişkiye kadar birçok konuda eğitim alıyor.
 
Stanton, nefret suçları rakamlarına ilişkin soruya ise şöyle cevap veriyor: “İstatistiklere baktığımızda çok az nefret suçu görüyoruz. Ancak bu istatistikler gerçeği yansıtmıyor. Çünkü nefret suçuna uğrayan kişiler çoğu zaman daha fazla şiddet ile karşılaşmaktan korktuğu için şikayetçi olmayabiliyor. Yine aynı şekilde İsveç sadece Stockholm merkezinden ibaret değil. Birçok küçük yerde nefret çok ciddi biçimde sürüyor. Oralarda  nefret suçu mağdurları bir kez de polis tarafından mağdur edilmekten de çekiniyor.”
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam