27/03/2009 | Yazar: Murat Cömert

Yunanistan’da, ‘Geyler translar lezbiyenler, streytler ve biseksüeller / Opera’da öpücük, öpücük, öpücükler’ sloganın çağrısıyla, 200’den fazla kişiden oluşan bir kalabalık Cuma

Gey trans lezvies, streit ke amfi, fili! fili! fili! sti Liriki! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yunanistan’da, ‘Geyler translar lezbiyenler, streytler ve biseksüeller / Opera’da öpücük, öpücük, öpücükler’ sloganın çağrısıyla, 200’den fazla kişiden oluşan bir kalabalık Cumartesi akşamı Ulusal Opera Sahnesi (Ethiniki Liriki Skini) binasının dışında toplanıp protesto eylemlerine başladılar. Protestolara yol açan ise, ‘Rusalka’ adlı operanın, eserin yönetmeni olan Marion Wasserman’ın planlamış olduğu biçimde oynanmayıp, iki erkeğin öpüştüğü bir sahnenin ayıklanmasıydı. 

Metinler dağıtıldı, el ilanları havaya saçıldı, sloganlar atıldı, birileri müzik yaptı; bu arada sık sık göstericiler, temsili seyretmek için dışarıda bekleyenlerle bu konuda açıklamalar yaptılar. Gelenlerin tepkisi olumlu olağanüstü düzeyde destekleyici oldu, ancak sansürlenen öpücükten haberi olmayanların sayısı da bir hayli çoktu. Hatta izleyicilerin bir kısmı, izlemek üzere oldukları temsilin, görme niyetiyle para verdikleri gösterinin tam olarak aynı olmaması gerekçesiyle, bilet bedellerinin yarısını geri alma talebinde bulundu.
 
Ama protestonun en can alıcı kısmını, katılımcıların şehrin göbeğindeki en işlek yerlerden biri olan Akadimias Caddesi’nin ortasında topluca öpüşmeleri ve sıkça trafiğin akışını kesmeleri oluşturdu. Lezbiyen, gey, trans, biseksüeller ve bunların yanında pek çok heteroseksüel, şehrin orta yerinde ve üstelik de bir Cumartesi gecesi dudak dudağa öpüşüp sıkı sıkı kucaklaştılar.
 
Toplanan kalabalık, temsilin (30 dakika kadar gecikmeyle) başlamasıyla birlikte dağıldı; tabii, tiyatro kapısının camında kalan bir sürü hatıra öpücüğünü geride bırakarak...
 
Opera Binası önünde yapılan eylemde dağıtılan bildiri metni:
Nosotros’ta LGBTQ Film Gösterim Grubu adına- 16 Mart 2009 Pazartesi
 
OPERA SAHNESİ ORKESTRASININ HOMOFOBİK ‘RAHATSIZLIĞI’
 
6 Mart Cuma akşamı, Antonin Dvorjak’ın Rusalka adlı opera eserinin prömiyerinin Atina’daki Ulusal Opera Sahnesi girişinde birikmiş olan kalabalığa, altında ‘Opera Sahnesi orkestrası Yönetim Kurulu’ imzası bulunan, her yerinden ‘ucuz’ bir homofobi ve sanatsal cehalet akan bir metin dağıtıldı. Metin aynen şu cümleyi içermekteydi:

‘Sizin de bu temsili izledikten sonra emin olacağınız gibi, yönetmence gerçekleştirilen bu uyarlama, librettonun özünü bozmakla kalmayıp, eserin ana kahramanına, marjinal birtakım sahnelerde eşcinsel eğilimler yakıştırmaktadır. Bizler bu durumu, U.O.S. Yönetimi’ne yazılı olarak protesto etmiş bulunuyoruz.’
 
Cumartesi gecesi, temsil başlamadan önce, bizler de toplanıp, Opera Sahnesi orkestrasının Y.K. tarafından kaleme alınmış bu faşistçe ve hakaret dolu yazıya ve tercihlerimize yönelik bu lanetlemeye cevaben kendi yazdığımız metni okumak istedik. Ne yazık ki, bir kez daha bu kişiler faşist yüzlerini gösterdiler ve orkestra üyelerinden bazıları kendilerine yöneltmek üzere olduğumuz suçlamayı duyurmamıza izin vermeyip, gey ve lezbiyen aktivistlere hakaret ve yumruklarla saldırdı. ‘Opera Sahnesi orkestrasının Y.K.’nu yalnızca kaleme aldıkları homofobik metin yüzünden değil, ayrıca şiddet içeren davranışlarından ötürü de suçluyoruz ve bahsedilen metni geri çekmelerini talep ediyoruz. Opera Sahnesi, müzisyen camiasından bir grubun babasının çiftliği değildir; onların bu zorbaca davranışlarına ve faşizan fikirlerine karşı çıkıyoruz.
 
HOMOFOBİYE VE IRKÇILIĞA (SIFIR TAHAMMÜL!)
SANATTA SANSÜRE SIFIR TAHAMMÜL!
HAYATTA SANSÜRE SIFIR TAHAMMÜL!


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam