03/07/2006 | Yazar: Kaos GL

Gey Utancı: Radikal Bir Alternatif Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ARŞİVDEN: ‘Budweiser Onur Günü nedeniyle dehşete düşen eşcinseller, canavar şirketlere karşı durmak için Gey Utancı eylemlerini organize ediyor. Bu eylemler, bir tutam çöpü satın almak dışında da queer kimliklerini kutlamak için insanları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu tüketimcilik ve onur günü kutlamalarının düzene asimile olmaya eğilimi nedeniyle birçok insan yabancılaştığını hissediyor. Bu nedenle herkesi bu tiranlığa karşı direnmeye çağırıyoruz.’

Mattilda

Gey Onur Günü kutlamaları, çok uluslu şirketlerin gey tüketicileri hedef alan ürünlerini sundukları dev bir fırsat haline geldi. Şirketlerin çoğu Onur Günü’yle ilgili kutlamalara ve kampanyalara yoğunlaştılar. (Budweiser, Coors, Miller, Cuervo, Smirnoff, Skyy ve Baileys gibi bira ve içki şirketleri; Polo, Banana Republic, Reebok gibi giysi şirketleri, Bristol-Myers Squibb, GlaxoWelcome, ve Abbot Laboratories gibi ilaç şirketleri bu konuda başı çekmektedirler) Gey Onur Günü kutlamaları, süslenmiş arabaların sonu gelmez bir geçidi, gey AT&T çalışanlarının, gey Genentech çalışanlarının, New York’un ırkçı belediye başkanı Giuliani ya da San Francisco’nun kentteki yoksulları yaşadıkları yerden kovarak yeni zenginler için yerleşim alanı açma yanlısı Belediye başkanı Brown gibi gey-dostu(!) politikacıların, gey borsacıların, gey polislerin ve gey emlâkçıların yürüyüş yaptıkları maskelenmiş bir etkinlik haline dönüştü. Onur günü kutlamalarına katılan şirketlerin çoğu, reaksiyoner gündemlerini geylerden gelecek dolarların önünü kesmemek için maskelemektedirler: Sağcı Coors ve Phillip Morris, sendika karşıtı Budweiser ve her zaman insanların (özellikle de AIDS’li insanların) yaşamları üzerinden kâr elde etme derdinde olan GlaxoWelcome ve Bristol-Myers Squibb gibi ilaç şirketleri… Kutlama yürüyüşünün organizasyonunu yapanlar çoğunlukla belli bir gündem önermezler ya da gündemleri çoğunlukla gey evlilikleri ya da geylerin askerlik yapmaları gibi düzene asimile olmaya yönelik bir çizgiyi yansıtmaktadır. Bu yılın San Francisco Onur Günü kutlamalarının teması ise, Budweiser’in reklâm mottosu olan ‘Be Yourself-Make it Bud’ cümlesini ‘Be yourself-Change the World’ (Kendin ol-Dünyayı Değiştir) haline getirerek belirlendi.

Bu sene, Budweiser Onur Günü nedeniyle dehşete düşen eşcinseller (queers) 30 Haziran’da canavar şirketlere karşı durmak için Gey Utancı eylemlerini organize ediyor. Bu eylemler, bir tutam çöpü satın almak dışında da queer kimliklerini kutlamak için insanları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu tüketimcilik ve onur günü kutlamalarının düzene asimile olmaya eğilimi nedeniyle bir çok insan yabancılaştığını hissediyor. Bu nedenle herkesi bu tiranlığa karşı direnmeye çağırıyoruz.

Gey onur günü kutlamaları elbette ki her zaman bir tüketim alanı değildi; günün kökleri polis baskısına karşı queer’lerin ünlü direnişlerine kadar gitmektedir (Stonewall Ayaklanması, Compton Cafeteria Ayaklanması ve diğ.). Ayrıca, şirketlerin sponsorluğunda yapılan onur günü kutlamaları başladığından beri, eşcinseller organizatörlere fiziksel saldırıdan, seçilmiş devlet memurlarının yürüyüşe katılmalarını engellemeye, anti-tüketimci mesajlarla yürüyüşü aksatmaya kadar çeşitli şekillerde bu etkinliklere direnmeye çalışmışlardır. İlk Gey Utancı etkinliği 1998 yılında New York’da, gey hareketin, ırkçılık, heteroseksizm, sınıfçılık gibi konuları reddeden sınırlı gündemiyle mücadele eden bir grup queer tarafından organize edilmişti. Etkinlikler; dumba’da, bir gey yerleşim bölgesinde ve Brooklyn’deki performans merkezinde yapılmıştı. Etkinlikler arasında, dans performansları, refah, reform, yoksulluk, evsizlik, kamusal alanlardaki seksle ilgili kısıtlamalar, eşcinsellerin görünürlüğü, kişisel eşcinsel hikayeleri, vegan yiyecekler konularında konuşmalar, toplantılar; dans ve parti vardı.

Bu tarihten sonra da, Gey Utancı direniş festivalleri Amerika, Kanada ve Avrupa’nın bir çok kentinde yapıldı. Bu etkinlikler zamanla birbirinden çok farklı şekillere de büründü; örneğin Barselona’da organizatörler yürüyüşü alışveriş kartlarıyla ve reklamlarıyla bloke ettiler.

San Francisco’da ilk Gey Utancı etkinliği geçen yıl yapıldı. Tire plajını kendi queer otonom mekanımız haline getirdik ve bedava yiyecekler, t-shirtler ve diğer çeşitli hediyeler sunduk. Etkinliklerde müzik grupları, konuşmalar, dj’ler ve dans vardı. Alanda çocuklar için de bir yer hazırlanmıştı. Konuşmacılar, yoksulların yaşadıkları yerlerden zorla göç ettirilerek zenginlere yerleşim alanı açılması politikaları, Amerika’nın Vieques kolonizasyonu, hapishanelerin durumu, gençlik ve trans aktivizm gibi konularda konuşma yaptılar. İnsanları kendi radikal queer mekanlarını yaratmaları ve politik konular hakkında konuşmaları, görsel sanat üretiminde bulunmaları, mozaik yapmaları, çıplak çamur güreşi ve seks yapmaları yönünde teşvik ettik. Etkinliği bir aydan daha kısa bir sürede organize etmiştik ama dört yüzden fazla insan festivale katılmak için Tire plajına gelmişti.
Geçen seneki San Francisco Gey Utancı etkinliklerinin organizatörleri olarak, yaptığımız işe getirdiğimiz en temel eleştirilerden biri, politize edilmiş bir alan oluşturmak için gösterdiğimiz tüm çabalarımıza rağmen, katılımcıların çoğunun, konuşmacılara karşı kaba davrandıklarını, partiye katılmak ve arkadaşlarıyla sosyalleşmek dışındaki herhangi bir şeyle ilgilenmediklerini gözlemlemiştik. Bu nedenle bu yıl, politik gündemimizin daha açık olmasına çalışıyoruz.

Gey Utancı, 25 Mayıs tarihinde San Francisco’da geylerin yoğun olarak yaşadıkları ve beyazlarla yıkanmış, arındırılmış olan Castro’nun merkezinde Gey Utancı Ödüllerini duyurdu. Bu ödülleri, kendi topluluklarına yaptıkları hizmetlerden dolayı en ikiyüzlü geylere veriyoruz. Böylelikle, kendi kötülüklerini ve açgözlülüklerini örtmek için yalandan onur günü kutlamalarını kullanan bu kötülük yapıcıları ifşa ediyoruz. Yüzlerce queer, en aşırı şekilde giyinip Harvey Milk Plazasını doldurdu ve Castro Caddesini saatlerce kapattı. Ödüller şu kategorileri kapsıyordu: Daha Fazla Eşcinseli Evsiz Bırakan; Sağcılara En İyi Yardım Eden; En İyi Hedef Kitle Belirleyen; En İyi Cinsiyet Ayrımcısı; En iyi Irkçı; Gençliğimizi En İyi Sömüren; En İyi İçerde (IN) Olan (Hiçbir zaman açılmamış olan ünlülere verilen ödül).

Gey Utancı, queerlerin yıkıcı zekasının parlaklığıyla asimilasyoncu, canavar şirketlerin gey onur günü kutlamalarıyla mücadele etmeyi amaçlamaktadır. Eğer siz de bu mücadeleye katılmak istiyorsanız gayhamesf@yahoo.com adresine yazın.

Çeviren: Murat Yalçınkaya


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam