02/08/2023 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+’ların barınma hakkı ihlallerine sizden gelenlerle konuşuyoruz.

Gidecek yerim mi var: Güvenlik komşulara gey olduğumuzu söyledi, komşular beni darp etti, site yönetimi tepkisiz kaldı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’ların barınma hakkı ihlallerini konu edindiğimiz “Gidecek yerim mi” var yazı dizimizde bilgilendirici içerikleri aktarmaya ve sizlerden gelen barınma hakkı ihlallerine yer vermeye devam ediyoruz.

Bugünse 2017 yılından bu yana yaşadıkları evden gey oldukları öğrenilince çıkmak zorunda hisseden ve komşuları tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakılan M. anlatıyor.

Güvenlik gey olduğumuzu komşulara söyledi

Partnerim 2017 yılında İzmir Aliağa’da bir siteye taşındı. Bir yıl sonra ben de onun yanına taşındım. Kaldığımız evden ve siteden çok memnunduk; sitenin şartları ve konforu bizim için çok iyiydi. Komşularımız ve sitenin güvenliği cana yakındı. Bu durum ikimizi de memnun ediyordu.

2020 yıllında partnerimin annesi ziyaretimize geldi. Bir gün partnerim işteyken annesi, sitenin güvenliğinden dolap üzerindeki valizi almak için yardım istemiş. Valizi aşağı indirmişler ve içindeki özel eşyalarımızı görüp ve gey olduğumuzu öğrendiler.

Partnerim annesiyle sorun yaşadı ancak bu kadarla kalmadı; sitenin güvenliği komşulara bizden bahsetti. Bu olaydan sonra hepsinin bize karşı tavırları çok değişti.(Güvenlik eskisi gibi bize karşı güler yüzlü, konuşkan, samimi değildi aksine tiksinir gibi bakıyordu ve konuşmuyordu. Komşularımız da benzer şekilde).

Evimizde misafir ağırlayamadık!

Aynı yılın sonbaharında iki eşcinsel arkadaşımız misafirimiz oldu. Misafirlerimize sitedeki gerginliğimizi anlattık, eşcinsel olduğumuzu gizlediğimizi söyledik ve eşcinsel olduklarını açıklamamalarını, bu konuda dikkat etmelerini rica ettik. Arkadaşlarımız uyarılarımızı dikkate aldılar ama ne kadar dikkat etseler de eşcinsel oldukları anlaşıldı. Güvenlik, partnerimi aradı ve komşuların bizden rahatsız olduklarını ve komşuların “eşcinsel insanlar aile bahçemizi kullanmasınlar” dediklerini söyledi. Bu olay sonrası evimize misafir ağırlayamadık.

Ayrıca partnerim olan ilişkim ve samimiyetim ister istemez komşular tarafından da fark ediliyordu (havuzda birbirimizle şakalaşır gülüşür sarılırdık, partnerim arada gizlice boynumu öperdi, havuz kenarında birbirimize güneş kremi sürerdik) partnerim ile havuzda samimi olmamızı ve havuzda yüzen çocuklara “kötü örnek” olmamız gerektiğini sitenin güvenliğine söylemişler. Bunun üzerine güvenlik tarafından uyarıldık.

“Çocuklara kötü örnek olduğumuzu ileri sürülerek havuzu kullanmamız engellendi”

Güvenlik, partnerimle samimiyetimden rahatsız olduklarını çocuklara kötü örnek olduğumuzu söyleyerek, şikayetçi olduklarını söyledi ve bizim havuzu kullanmamamızı istedi. Eğer kullanmaya devam edersek site sakinlerinin polisi arayacağını da ekledi.  Sitenin yaşam alanlarını herkes kullanabilirken biz insanlardan dolayı kullanamıyorduk. Siteye girerken ve çıkarken komşuların bakışları ve küçük düşürücü tavırları beni rahatsız ediyordu ve “ibne, şerefsiz götverenler” diye duyacağım şekilde arkamdan konuşuyorlardı bu durum beni çok daha rahatsız ediyordu…

2021’in son ayında güvenlik benimle konuşmak istediğini söyledi, ben de güvenlik kabinine girdim. Partnerimle aramdaki samimiyeti bildiğini ve bariz anlaşıldığımızı söyledi ve bir de perdenin kısa aralığında samimi şekilde bizi gördüğünü söyledi, kendisinden yana sıkıntı olmadığını fakat bu durumun sitede yaşayanların dikkatini çektiğini, hakkımızda   dedikodular yapıldığını, evimizden ‘cinsel sesler’ geldiğini, evimizde ve havuzda bizi samimi şekilde gördüklerini, çocuklarına kötü örnek olduğumuzu söyleyerek site yönetimine şikayet ettiklerini söyledi.

Site yönetiminden bir kişinin bizi siteden çıkarmaya çalıştığını da ekledi.

“’Top’, ‘ibne’, ‘yumuşak’ diye arkamdan konuştular”

Bu durumu partenerimle konuştum partnerim bir süre ortalıkta görünmemek için Ankara’ya gitti bense işimden dolayı İzmir’de kalmaya devam ettim. 2022 Nisan’ında partnerim İzmir’e döndü fakat  sık sık Ankara’ya gitmeye devam ediyordu.

2019’dan beri komşuların siteye girip çıkarken arkamdan “top, ibne, yumuşak” dediklerini ve güldüklerini duyuyordum ama bu durum sürekli olduğu için duymazlıktan gelmeye çalışıyordum. 

Ancak 2022 Şubat ayında, siteden çıkarken komşular arkamdan yine “top, ibne, yumuşak” diye arkamdan konuştular, ben de daha fazla dayanamadım. “Ne diyorsun düzgün konuşun” dedim. Bana hakaret edenlerden biri “Ne diyon lan sen ibne” dedi ve küfür etmeye başladı, üzerime yürüdü ve beni darp etti. Araya güvenlik girdi ve ben de korkuyla eve kaçtım.

“Polis homofobik davranabilir diye darptan şikayetçi olmadım”

Olaydan sonra polisin homofobik tavır ve davranışları olabileceğini bildiğim için polise haber vermedim. (Daha önce polise gittiğimde polis tarafından hakarete uğramıştım.)

Komşuların homofobik tavırlarına daha fazla dayanamadım, site yönetimini arayıp komşular tarafından arkamdan kötü konuştuklarını, aşağılayıcı tavırlarla rahatsız edildiğimi anlattım ve komşulardan şikayetçi oldum. Site yönetiminin LGBTİ+’lara karşı yaklaşımının hoş olmadığını bildiğim için eşcinsel olduğumu ve dolayısıyla homofobiye maruz kaldığımı söylemedim, olumsuz bir durumla karşılaşmak istemedim.) 

Site yönetimi bu konuyla ilgileneceklerini söyledi, uzun zaman oldu ve hiçbir şey değişmedi, halen siteye girerken ve çıkarken top ibne diye sesleniyorlardı. Site yönetimini tekrar aradım ve bu konu hakkında bir şey yapamayacaklarını söylediler. İtiraz ettim, yaşadığım ayrımcılıkla ilgilenmelerini ve sorunu çözmelerini istedim ve yine de ilgilenemeyeceklerini söylediler.

Komşuların homofobik tavırlarından ve tekrar zarar vermelerinden korktuğum için dışarıya çıkarken kimse var mı diye perdenim kısa aralığından kontrol edip, kimseler yokken dışarı çıkabiliyordum.

“Farklı bir eve taşınsak da…”

Kendimi hiç bu kadar aşağılanmış hissetmemiştim, eşcinsel olmakla yanlış ve ayıp bir şey yapıyormuşum gibi hissettirdiler. İnsani değerlerim ve onurum ayaklar altına alındı.

Sitenin önlem almamasından ve benim endişelerimden dolayı taşınmaya karar verdik.

Aliağa’da bir kaç eve baktık kendimize uygun bir ev bulduk ama bekara ev vermek istemediklerini söylediler. Diğer evlerin fiyatları bütçemizi aştığı ve başka ev bulamadığımız için eski evimizde kalmak zorunda kaldık. Ancak farklı bir eve de taşınsak iki bekar erkeğin aynı evde uzun süre kalması sorun yaratıyor…

Barınma hakkı ihlalini anlat

Yaşadığınız barınma hakkı ihlalini burada paylaşmak istiyorsanız asli.alpar@kaosgl.org’a yazabilir ya da burada yer alan tek soruyu anonim şekilde yanıtlayabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, barınma
İstihdam