05/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Gençlik Örgütleri Forumu: “Nefret söylemi ve karalama kampanyaları bugün LGBTİ+ gençlerin temel yaşam hakkını da tehdit eder hale gelmiştir.”

Go-For: “Nefret söylemi ülkedeki her gencin can güvenliğini tehdit ediyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gençlik Örgütleri Forumu, Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektöre karşı protesto hakkını kullanan öğrenciler üzerinden LGBTİ+’lara karşı örgütlenen nefret ortamı ve saldırılarla ilgili açıklama yayınladı.

TIKLAYIN - Boğaziçi’nde hedef gösterme, soruşturma ve LGBTİ+’lara karşı nefret kampanyası

TIKLAYIN - Boğaziçi’nde polis saldırdı, yüzden fazla gözaltı: #AşağıBakmayacağız

TIKLAYIN - İstanbul Valiliği’nden ayrımcı Boğaziçi açıklaması

TIKLAYIN - Melih Bulu, Boğaziçi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nü kapattı!

“Gençlerin örgütlenme özgürlüğü engellenmiştir”

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Gençlik Örgütleri Forumu olarak; Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan ablukayı, sağlanamayan barış ortamını ve takip eden süreçte gençlerin gözaltına alınmasını, gençlere yapılan müdahaleleri endişe içinde üzülerek takip ediyoruz.”

“Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin, anti-demokratik rektör atama sürecine karşı tutumlarını, anayasal bir hak olan örgütlenme ve toplanma özgürlüğü çerçevesinde göstermeleri ile başlayan ve üniversite öğrencilerine yapılan müdahaleler ile endişe verici bir boyuta ulaşan gerçekliğe tanıklık ediyoruz.”

“Öğrenci ve akademisyenlerin, üniversitelerin temel taşları olduğu yadsınamaz bir gerçektir.  Üniversiteler; özerk, evrensel değerlere bağlı bilim üreten yapılardır. Üniversitelerin özerkliğini hiçe sayarak ve anti-demokratik yoldan yapılan atamalar kabul edilemez. Anayasal hak çerçevesinde mücadele veren öğrencilere karşı uygulanan ve barışçıl olmayan tutumlar temel insan haklarına ve örgütlenme özgürlüğüne ket vurmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan anti-demokratik rektör atama sürecinden sonra başlayan öğrenci-akademisyen direnişine dönük nefret söylemi devam ediyor. LGBTİ+ gençleri hedef alan nefret söylemi ve karalama kampanyaları bugün LGBTİ+ gençlerin temel yaşam hakkını da tehdit eder hale gelmiştir. Siyasi otoriteler tarafından üretilen nefret söylemi ve hedef gösterme ülkedeki her gencin can güvenliğini tehdit etmektedir.”

“Yaşanan bu olayların akabinde Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ çalışmaları kulübü, bildirim yapılmadan sosyal medya üzerinden hedef gösterilerek kapatıldığı duyurulmuştur. Hukuka aykırı bir şekilde kapatılmış ve gençlerin örgütlenme özgürlüğü engellenmiştir.

Yaşananların ve gençlere yönelik haksız müdahalelerin bir an önce son bulması, Boğaziçili öğrencilerin serbest bırakılması dileği ile kamuoyuna duyurulur.”

Yukarıda hazırlanmış olan kamuoyu bildirisi Gençlik Örgütleri Forumu Gençlik Politika Şartı Belgesi referansıyla yazılmıştır.

Gençlik Örgütleri Forumu Gençlik Politika Şartı Madde 2.2: “Gençlerin, örgütlenmelerinin önünde engel yaratan yasal ve idari uygulamalar düzeltilmeli, özgürlükçü yaklaşımlar geliştirilmelidir.” 


Etiketler: insan hakları
İstihdam