11/09/2019 | Yazar: Tunca Özlen

Bosna ve Hersek Federasyonu’nun başkenti Saraybosna’da düzenlenen ilk LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde binlerce kişi ellerinde gökkuşağı ve trans bayraklarıyla yürüdü.

Gökkuşağı Bosna Hersek’te özgürce dalgalandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bosna ve Hersek Federasyonu’nun başkenti Saraybosna'da düzenlenen ilk LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde binlerce kişi ellerinde gökkuşağı ve trans bayraklarıyla yürüdü.

Bosna ve Hersek Federasyonu’nun başkenti Saraybosna'da düzenlenen ilk LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde binlerce kişi ellerinde gökkuşağı ve trans bayraklarıyla yürüdü.

Ülkelerinde düzenlenen ilk Onur Yürüyüşü’ne kitlesel katılım gösteren LGBTİ+’ların oldukça heyecanlı olduğu görüldü.

Onur Yürüyüşü için kurulan komitede yer alan insan hakları aktivisti Branko Culibrk, “Biz LGBTİ’ler varlığımız, kimliğimiz ve aşkımız için her gün mücadele edeceğiz” sözleriyle ayrımcılığa karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Yasaklar ve baskılar nedeniyle Balkan ülkeleri arasında Onur Yürüyüşü düzenlenen son ülke olan Bosna Hersek’te böylece bir tabu daha yıkıldı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş, herhangi bir saldırı girişimi olmadan barışçıl şekilde gerçekleşti.

İki bin kişinin katıldığı yürüyüşün güvenliğini sağlamak için yaklaşık bin polis görev alırken, keskin nişancılar da hazır bulundu.

Alınan güvenlik önlemlerinin çapı, akıllara Ankara Valiliği’nin LGBTİ temalı etkinlik yasağını iptal eden Bölge İdare Mahkemesi’nin “etkinliklere dönük bir tehdit varsa yasaklamak yerine kolluk tedbirleri alınması gerektiğini” belirtmesini getirdi.

Homofobik gruplardan “aile yürüyüşü”

Onur Yürüyüşü’nün düzenleneceği gün Bosna Hersek bir başka yürüyüşe daha sahne oldu.

Dini çevrelerin desteklediği homofobik gruplar “Aile Yürüyüşü” adı altında LGBTİ+ haklarına karşı bir gösteri düzenledi.

Nefret içeren sloganların ve söylemin hakim olduğu yürüyüşe katılan gazeteci Emine Şeçeroviç Kaşli attığı tweette, “Onların kullandığı ‘onur’ kelimesini aile yürüyüşünde biz koruyoruz” dedi.

İlgili haber:

Saraybosna ilk Onur Yürüyüşü’ne hazır!

İlham verenlerde bugün: Bosna-Hersek

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam