14/08/2006 | Yazar: Kaos GL

Bursa'da eşcinsellerin yaptığı yürüyüşe yönelik saldırılarda valiliğin ihmali olduğunu söyleyen Gökkuşağı'ndan Evren, "Bizde insanız. Bizimde hakkımız var. Fuhuşla anılan eşcinselleri sosyal yaşama katmak istiyoruz" diyor.

Bursa'da eşcinsellerin yaptığı yürüyüşe yönelik saldırılarda valiliğin ihmali olduğunu söyleyen Gökkuşağı'ndan Evren, "Bizde insanız. Bizimde hakkımız var. Fuhuşla anılan eşcinselleri sosyal yaşama katmak istiyoruz" diyor.

KAOS GL

Rüstem Avcı

Gökkuşağı Derneği Başkanı Öykü Evren "Bursa Valiliğinin ağır ihmali, Bursa emniyetinin sorumsuz tutumu sonucu olay bu denli büyüdü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağız" diyor.

Evren: Ötekileştirilmiş kesimlerin örgütüyüz

Gökkuşağı Eşcinseller Derneği Başkanı Evren, resmi adının Ömer olduğunu söylüyor ve ekliyor "Adım Öykü yerine Barış olsun isterdim, ama Barış çok erkeksi."

Evren, dernek olarak amaçlarını şöyle anlatıyor:

"Biz aslında dışlanmış ve ötekileştirilmiş tüm kesimlerin örgütüyüz. Fakat birincil kuruluş amacımız sadece fuhuşla anılan eşcinselleri sosyal yaşama katmak, cinsel tercihlerinin toplumsal yaşamda birey olmalarına engel olmasını önlemek. Her canlının sahip olduğu yaşam hakkına bizde sahibiz. Çünkü her şeyden önce insanız ve haklarımız var. Bu haklarımızı savunmak ve korumak üzere örgütleniyoruz."

"Bize dayatılan yaşam biçimi fuhuş"

Evren "Türkiye'nin de imza koyduğu uluslararası sözleşmelerle söz konusu haklarımız yasal zeminde güvence altındaymış gibi görünüyor" diyor ve ekliyor: "Ancak bugün maruz kaldığımız ihlaller bize gösteriyor ki daha uzun yıllar bu haklarımızın uygulanabilmesi için mücadele etmemiz gerekecek."

"Ben üç yıldır fuhuş yapmıyorum, ama bize tek reva görülen, dayatılan yaşam biçimi fuhuş. Hiç kimse tenini zorunluluktan dolayı yabancı tenlerle paylaşmak istemez. Ben üniversite mezunuyum cinsel tercihimden dolayı mesleğimi yapamıyorum. Bursa halkından bugüne dek bana karşı bir saygısızlık görmedim. Ama bizim gösterimizi engellemeye gelen şiddet yanlısı o grup Bursalı esnafı temsil etmiyor."

"Valiliğin ağır ihmali var"

Evren kendilerine yönelik tepkinin, tek merkezden planlanan ve uygulanan bir oyunun parçaları olduğu kanısında.

"Biz yasal hakkımızı kullanarak demokratik tepkimizi koymak üzere hem de izin alarak bir araya gelmiş iken, onlar hiçbir izne gerek duymadan polis gözetiminde bizi engellediler. Burada yasa dışı olan onlar ve onları kışkırtanlardır.

"Burada Bursa Valiliğinin ağır ihmali, Bursa emniyetinin sorumsuz tutumu sonucu olay bu denli büyütülmüştür. Evet, bugün birçok arkadaşımız fuhuşla yaşamını sürdürüyor. Fakat fuhuş bizim kaderimiz değildir, olmamalıdır da."

"AİHM'ye başvuruyoruz"

Evren Bursaspor yönetimine, taraftarları olduklarını iddia edenlere "Bize karşı yapılan saldırıyı onaylıyor musunuz?" diye sorduklarını söylüyor. Bir yanıt alamamışlar.

"Aslında gelişmelere bakılınca şiddet yanlılarının bu şuursuz tepkileri bizim dünya kamuoyunun dikkatini çekmemizi de sağladı. Evet, Türkiye'de yoksulluk, yolsuzluk sorunu, Kürt, Alevi sorunu, başörtüsü sorunu, kadın sorunu, gelir dağılımı sorunu var. Bunu tüm dünya biliyor. Ama artık aynı dünya Türkiye'de eşcinsellerinde ciddi hak ihlalleriyle karşı karşıya olduklarını da biliyor. Şimdi sırada bu sorunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmek var. Avukatlarımız AİHM'ye başvuru dosyalarının hazırlıyorlar".

Kaynak: BİA, 11 Ağustos 2006


*İlgili haberler:

[["Basın Eşcinsellere Saldırıya Duyarlı Olmalı"]]

[[Lambdaistanbul'dan Balonlu Eylem]]

[["Homofobi ve transfobi görünür oldu"]]

[[‘Ne hastayız, ne ahlaksız. İnsanız!’]]

[[Cinsiyetçi Faşizmin Şiddet Kültürü!]]

Etiketler: yaşam
İstihdam