28/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Bu haftanın başında Giresun’da ilk kez üç günlük bir LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Film Festivali yapıldı.

Gökkuşağı Giresun’da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bu haftanın başında Giresun’da ilk kez üç günlük bir LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Film Festivali yapıldı. Festivali bahane edip Giresun’da homofobi ve transfobi karşıtları neler yapıyor öğrenmek için Giresun’dan Ahmet’le görüştük.
 
Bu haftanın başında Zenne, Prayers for Bobby ve Transamerica filmlerinden oluşan bir programla Giresun’da kendi festivalinizi düzenlediniz. Homofobi ve transfobi konulu filmler gösterme fikri ve bu süreç nasıl gelişti?
Gezi Parkı süresinde Giresun’da da etkinlikler ve toplantılar oldu. Gece meydanda oturma eylemi yapılacağı gün koluma LGBT yazdım ve gittim. Bu sayede bazı partilerden insanlarla tanıştım ve benimle görüşmek istediklerini, bize destek verdiklerini söylediler. İlk zamanlar çekindim falan, daha sonrasında yapılması gerektiğine karar verdim ve elimdeki Kaos GL dergileriyle görüşmeye gittim. Öncelikle en kolay ulaşılabilecek kişilerde önyargıları yıkmayı denedik. Bunu etkinlik olarak yapabilir miyiz derken durum film etkinliğine dönüştü. 2 haftalık çalışmadan sonra 3 günlük film etkinliği oluşturduk. Son gün Transamerica’yı iptal edip yerine Serseri Mayınlar filmini gösterdik. Çünkü insanlar ilk 2 filmde sürekli ağladılar ve bu durum bizi de üzmüştü. Bu nedenle daha eğlenceli bir şeyler olsun dedik ve filmi değiştirdik.
 
Gösterimlerin oldukça büyük ve güzel bir salonda yapıldığı etkinlik fotoğraflarından görülüyor. Giresun’da daha geniş katılımlı etkinlikler yapılması için bir ilk adım atmış oldunuz. Peki, gösterimlerin ardından salonda neler konuşuldu? Filmler ve Türkiye’deki LGBTİ hareketi açısından nasıl bir tartışma yapıldı?
Aslında salon konusu çok sıkıntılı oldu. Çünkü salonu veren KESK’in bazı korkuları vardı. Etkinliğin 6 gün olması, 7. günde söyleşi yapılması planlanıyordu. KESK bizden film isimlerini istedi. Biz de yazıp dilekçeye ekledik ve iznimizi aldık. Fakat insanları bilgilendirelim derken, daha çok kaçırırız diye düşünüp 3’e düşürdük. Salon gayet geniş ve güzeldi. Bu konuda onlara çok büyük teşekkür sunmak gerek. Evet, bu ilk adımdı devamı da gelecektir. Fakat küçük şehirlerde her şey o kadar hızlı ve kolay yürümüyor. Afişlerimizi tanıdığımız kafelere bile yapıştıramadık. Broşürleri dağıtırken bile gergindik. Ama sonunda güzel bir final yaptık.
 
O gün bir konuşma yapmamı istediler ama ben çok gergindim. Ofiste uzun ve saçma kelimelerle döşenmiş bir yazı yazdım ve stresten yazıyı ofiste unutuverdim. Karşılarına geçtiğimde doğaçlama LGBTİ’lerden ve yaşadıkları sıkıntılardan, aile-toplum baskılarından ve homofobiden bahsettim. İskenderun’da yaşanan son olay beni çok üzmüştü onu da sürekli vurguladım. Ve konuşmam bittiğinde derin bir sessizlik vardı. Ama sonra sorular gelmeye başladı. Haklarımızdan, evlilikten, dünyadaki nüfustan ve yaşanılan olaylardan bahsedildi. Hatta bir ara düşünceler birbiriyle çelişti ve güzel bir muhabbet ortaya çıktı.
 
 
Giresun ve eşcinsel kelimelerini bir arada duymamız yerel seçimlerde Can Çavuşoğlu’nun Bulancak’tan aday olmasına denk düşüyor. Çavuşoğlu’nun adaylığı gündelik hayatınıza olumlu ya da olumsuz bir etkide bulundu mu?
Can Çavuşoğlu aday olduğunu açıkladığında Giresun genelinde şok etkisi yarattı fakat bu etki olumsuz değildi. Ben çok mutlu olmuştum ve hemen mesaj atıp tebrik etmiştim. Film etkinliği içinse uzun bir liste yapmıştık. Neler yapılmalı, neler olmalı. Ve bu listenin içinde elbette bayrağımız da vardı. Birkaç kişiyle görüşüp ümidimizi yitirince arkadaşlarımdan birisi Lambdaistanbul sayfasına durumu yazdı ve Can Çavuşoğlu’ndan mesaj geliverdi. Bayrak almak için bize maddi yardımda bulunacağını söyledi. Ve bayraklarımızı onun desteğiyle aldık. Bu nedenle ona çoook teşekkür ederiz.
 
Son olarak, Giresun’da homofobi ve transfobi karşıtları olarak bundan sonra nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?
Normalde bildiğiniz üzere internet sitelerinde her ilde bir eşcinsel portalı var. Fakat biz bugün itibariyle Gökkuşağı Giresun adında bir sayfa açtık ve yapılan film etkinlik fotoğraflarımızı paylaştık. Yakın zaman da düşüncemiz 1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili bir şey yapmak. Ardından Giresun film günleri etkinliğinin devamını getirmek. 2 haftada bir ya da haftada bir gibi. Kaos GL yerellerde söyleşi yapacağını duyurmuştu bunun için ev sahipliği yapabileceğimizi de söyledik. Eğer olursa çok mutlu oluruz. Film etkinliği öncesinde yapılan toplantılarda el sanatlarına ilgisi olan arkadaşlardan yardım istedik ve yapılan ürünler etkinlik boyunca satıldı. Elde edilen gelir yeni bir etkinlik için kullanılacak. Ve aynı şekilde yapılan ürünlerle ilgili bir atölye düşünüyoruz.  

Etiketler: yaşam
İstihdam