17/03/2020 | Yazar: Ali Erol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ne AKP itirazı: Bu müdürlüğün kurulması LGBT’nin savunulmasıdır!

“Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü” kurulması AKP’li meclis üyelerinin “LGBTİ+” itirazıyla reddedildi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulmasıyla ilgili gelişme İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı 2. oturumunda gündeme geldi.

CHP’li üyelerin ihtiyaç gerekçesi ile AKP’li üyelerin itiraz gerekçelerine ilişkin tartışmaların yaşandığı İstanbul Büyükşehir Meclis Oturumunu İBB TV canlı yayımladı. Meclis Oturumunun kaydından (6.10’dan itibaren) izlenebilecek “toplumsal cinsiyet eşitliği” tartışmalarında AKP’li üyelerinin yeni kurulmak istenen eşitlik müdürlüğüne asıl itiraz gerekçelerinin “LGBT” ayrımcılığı olduğu anlaşıldı.

Oy çokluğu ile reddedilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü’ne ilişkin komisyon raporunda ise yeni kurulmak istenen müdürlüğe yüklenecek görevlerin Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürlüğü görev kapsamında olduğunu gerekçe gösterdiler.

CHP’li Meclis Üyesi Figen Karahan, “toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesini kapsar” dese de, belediye meclislerinde süregiden AKP muhalefetinin “LGBT” ve “gökkuşağını takıntısı bir kez daha ortaya çıktı.

“Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi”

AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedilen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulması tartışmalarında AKP’li Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, itirazlarına, “toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı kadın veya erkek meselesiyle ilgili bir kavram değildir” ifadesiyle başladı.

AKP’li meclis üyesi Kaynar’ın, “toplumsal cinsiyet”in, kadın ve erkek haricinde “ara cinsiyet” tabir ettiği ve ağzına almak istemediğini söylediği “o harfler” dediği LGBTİ+’yı kapsadığını belirttiği sözlerini Yeni Şafak şöyle aktardı: “Toplumsal cinsiyet eşitliği kadınla ilgili bir kavram değildir. Burada bir şey saklanarak kamuoyunu yanıltmaya çalışıyorlar. Bu müdürlüğün kurulması LGBT’nin savunulmasıdır. İstanbul’da birkaç defa teşebbüs edilip de LGBT’liler tarafından yapılamayan eylemler oldu. Gökkuşağı renklerine bürünülerek birtakım şeyler yapılmak istendi. Şimdi de belediye eliyle bu işler yapılmaya çalışılıyor.”

İBB Meclis Üyesi AKP’li Muhammet Kaynar, “toplumsal cinsiyet eşitliği”ne dair sarf ettiği sözlerin videosunu twitter hesabından, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li başkanının, milletimizin dini değerleri ve örfüyle bağdaşmayan eylemlerine, İstanbul'un sosyolojisine müdahalesine müsaade etmeyeceğiz.” mesajıyla paylaştı.

Yeni Şafak’ın haberini Sabah gazetesi, “İBB’de ‘LGBT’ Şube Müdürlüğü Meclisten Döndü” manşetiyle gördü. Sabah gazetesinin facebook sayfası, ırkçı, cinsiyetçi, homofobik ve transfobik nefret söylemi ile doldu taştı. Yeni Şafak gazetesinin internet sayfasındaki “okur yorumları” ise “Akit” okurlarının yorumlarını aratmadı.

Yeni Akit, “İBB'de CHP'li üyelerin son icraatı "LGBT müdürlüğü"” başlığı ile aktarırken, HaberVitrini ise “CHP'li İmamoğlu eşcinsel müdürlüğü kurmaya kalktı, AK Parti ve MHP engelledi” başlığı ile verdi.

AKP’lilerin belediye muhalefeti: “LGBTİ+” nefreti! 

LGBTİ+’ların varlığını ve kent hakkını inkâr eden ayrımcı muhafazakâr siyasetin temsilcisi AKP’li meclis üyeleri cinsiyetçi, homofobik ve transfobik nefret söylemleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı belediye meclislerinde sürdürdükleri muhalefet yeni değil.

Belediye Meclislerindeki AKP’li üyelerin “toplumsal cinsiyet”, “gökkuşağı logosu” ve “LGBTİ+” takıntılı muhalefeti daha önce İstanbul Maltepe, İstanbul Büyükşehir, İzmir Büyükşehir, Mersin Büyükşehir ve İstanbul Küçükçekmece belediye meclislerinde de görüldü.

Cinsiyetçi, transfobik, homofobik nefret söylemi üretme, yayma ve teşvik etmekte öne çıkan muhafazakâr yayın organları, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü paylaşımları yapan CHP’li belediyeleri hedef aldı.

AKP’li İstanbul Esenler Belediyesi, “Yusuf Kaplan ile Fikir Atölyesi” etkinliğinde konuşan Yeni Şafak yazarının “eşcinseller”e yönelik homofobik nefret söylemine ev sahipliği yaptı.

İstanbul belediyelerinde AKP’li meclis üyelerinin CHP’ye karşı yürüttükleri siyasetin yerel seçimlerin ardından “gökkuşağı” renkli “logo”lar aracılığıyla sürmesi İçişleri Bakanı’nın ayrımcı söyleminden besleniyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ile başlayan süreçte Ekrem İmamoğlu’na yönelik, “Beylikdüzü Belediye Başkanlığına geldiğinde ilk yaptığı işlerden birisi ne biliyor musunuz? Belediyenin logosunu, LGBT’nin logosuna döndürmek. İstanbul’un başına bir oyun, bir tezgâh kuruluyor.” ifadelerini sarf etmişti.



Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam