31/12/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Başka bir dünya mümkün’ diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. İşte Ocak’tan Mart’a 2014’ün ilk çeyreği.

Gökkuşağının 2014’ü: Ocak-Şubat-Mart Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Yıllar geçse de hiçbir şey değişmiyor bu memlekette” hissi, değişime inananların ve bunun için mücadele edenlerin önünde heyula gibi duruyor. “Başka bir dünya mümkün” diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. Elbette, kısa tutulmuş, bilhassa başarıların altını çizen bir hatırlatma bu. İşte Ocak’tan Mart’a 2014’ün ilk çeyreğinde gökkuşağı:
 
“Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil” diyerek hayatına son veren Azerbaycanlı LGBTİ aktivisti İsa Şahmarlı, Türkiyeli LGBTİ atkvistleri tarafından anıldı. Ankara’daki anmaya katılan aktivistler “İsa’nın hikâyesi hepimizin hikâyesidir” dedi.
 
Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu “karanlık geceleri aydınlığa kavuşturmak için” kuruldu. “Bu topraklarda biz de yaşıyoruz” diyen oluşumun Zazaca “Ay Işığı” anlamına gelen adı, ay ışığının altında katledilen eşcinsel ve translara atfedildi. Oluşum, 8 Mart’ta “alışın burdayız, bu topraklar bizim” diyerek alanlardaydı.
 
Ankara’da trans kadınların Kızılay Alışveriş Merkezi’ne girişi engellendi. Güvenlik görevlileri “[eski] Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatı var, sizin türdeki insanları almıyoruz” sözleriyle kadınları geri çevirdi. Kızılay AVM Genel Müdürü Nurhan Ekinci ise iddiaların gerçekliği yansıtmadığını, trans kadınların da AVM’ye rahatlıkla girebileceğini söyledi.
 
Diyarbakır’da babası ve iki amcası tarafından eşcinsel olduğu için öldürülen Roşin Çiçek davası, 9. duruşmayla tamamlandı. Mahkeme, amcalara müebbet, babaya ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.
 
Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Haftası, bu yıl 6. kez İzmir’de düzenlendi. “Kontrol” temasıyla gerçekleşen hafta kapsamında 4. Eleştirel Pedagoji Günleri, Kabahatler Kanunu ve Ev Mühürlemeleri Tematik Çalıştayı ile çeşitli paneller düzenlendi. 6. Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Ödülü’nü “Benim Çocuğum” belgeseliyle LGBT’lerin ailelerini görünür kılan LGBTT Aileleri İstanbul Grubu LİSTAG aldı.
 
“İskenderun’da neden bir LGBT örgütü yok?” sorusuyla yola çıkan homofobi, bifobi ve transfobi karşıtları İskenderun Özgürlüğün Renkleri LGBT’yi kurdu. Oluşum, 8 Mart’ta alanlara çıktı, Berkin Elvan protestolarına katıldı, Newroz kutlamalarında da gökkuşağı bayraklarıyla yer aldı.
 
Lise öğrencisi LGBTİ’ler eğitim sisteminin baskı ve yok saymalarına sessiz kalmayacaklarını duyurduLiseli LGBTİ, heteroseksizmin, homofobinin, transfobinin, cinsiyetçiliğin, militarizmin ve türcülüğün okullarda aşılandığının altını çizdi. 
8 Mart alanlarında Adana, Antep, Antalya, Çanakkale ve Mersin’de feministler ve LGBTİ’ler bir aradaydı. Ankara’da da eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar “aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret” sloganı atarak şehri mora ve gökkuşağına boyadı.
 
3. Uluslararası Feminist Forum kapsamında Türkiyeli feminist örgütler ile LGBTİ örgütlerinin yanı sıra Ermenistan, Gürcistan, Hindistan, İngiltere, Kanada, Kuzey Kıbrıs, Makedonya ve Mısır’dan konuşmacılar Ankara’da buluştu. Kuzey Kıbrıs’ta Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler vekili ve Feminist Atölye kurucusu Doğuş Derya, Kıbrıs’ta militarizme karşı feminist direnişi anlattı.
 
LGBTİ’ler Newroz’a gökkuşağı bayraklarıyla katıldı, "LGBTİ’ler her yerde" dedi. Diyarbakır’daki Newroz’a Keskesor LGBT çağrı yaptı. Malatya’da Malatya LGBT, Antep’te Zeugmadi LGBT ve Adana’da ise Queer Adana Newroz’a katıldı. İstanbul’da da LGBTİ’ler HDP’nin Kazlıçeşme’de düzenlediği Newroz mitinginde yer aldı.
 
Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) “LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü”nü imzalayan 4 aday, 30 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığını kazandı. Yerel seçimlerde aday olan LGBTİ aktivistlerinden hiçbiri belediye meclis üyeliği kazanamadı. 

Etiketler: yaşam
İstihdam