01/01/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

‘Başka bir dünya mümkün’ diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. İşte Temmuz’dan Eylül’e 2014’ün üçüncü çeyreği.

“Yıllar geçse de hiçbir şey değişmiyor bu memlekette” hissi, değişime inananların ve bunun için mücadele edenlerin önünde heyula gibi duruyor. “Başka bir dünya mümkün” diyenler için 2014 yılı gökkuşağının altından nasıl geçmiş derleyelim istedik. Elbette, kısa tutulmuş, bilhassa başarıların altını çizen bir hatırlatma bu. İşte Temmuz’dan Eylül’e 2014’ün üçüncü çeyreğinde gökkuşağı:
 
İzmir’in Kınık ilçesinde Okyanus Efe Özyavuz adlı 17 yaşındaki trans erkek intihar etti. Kick boks dalında İzmir ve bölge birinciliği olan sporcu, Facebook hesabından “Ne boka yaradı normal olmak?” notunu paylaşmıştı. Mersin 7 Renk LGBT üyesi trans aktivist Figen ise denize atlayarak intihar etti. Figen, intiharından bir süre önce polis işkencesine maruz kalmıştı. Uzmanlar, ayrımcılık karşıtı politikaların LGBT’lerin intihar riskini azalttığını belirtiyor.
 
İstanbul, Ankara, Mersin, Eskişehir ve İzmir’den trans kadınlar Pembe Hayat’ın düzenlediği “Trans Kadın Ağı Kampı”nda bir araya geldi. Antalya Side’de yapılan kampta trans kadınlar 4 gün boyunca sorunlarını, taleplerini ve çözüm yollarını tartıştı. 
 
Dersim’in ilk LGBTİ Onur Yürüyüşü, 14. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında gerçekleşti. Dersim Roştîya Asmê LGBTİ Oluşumu’nun düzenlediği yürüyüşte yüzlerce kişi “heteroseksizme, faşizme, kapitalizme, militarizme, ırkçılığa ve HES’lere karşı yürüyoruz” pankartının arkasında yer aldı.
 
Cinsel yönelim temelli nefret söylemi ilk kez Anayasa Mahkemesi kararlarında yer aldı. AYM, eşcinsellere sapkın demenin nefret söylemi olduğunu kabul etti. Mahkeme, cinsel yönelim temelinde nefret söyleminin “ırk, köken ya da renk” temelinde nefret söylemi kadar ciddi bir olgu olduğunu belirtti.
 
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Ankara’daki LGBTİ’ler Kuğulu Park’ta barış çadırı kurdu. LGBTİ’leri yok sayan bir barış anlayışının eksik kalacağını belirten katılımcılar “söyleyecek sözümüz, barışı kuracak gücümüz var” dedi. LGBTİ örgütleri Ankara ve İstanbul dışında Mersin, Diyarbakır ve Antep’te de alanlardaydı.
 
Kaos GL Derneği Eğitim Çalışma Grubu, ders kitaplarındaki heteronormatif ve cinsiyetçi kalıpları ortaya koyan bir inceleme raporu hazırladı. Rapor, hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinde okutulan ders kitaplarını inceliyor.
 
İstanbul’da Ekin Keser ile Emrullah Tüzün beraberliklerini bir düğünle taçlandırdılar. Çift, düğünlerinin ardından pek çok tehdidin yanı sıra barınma ve çalışma hakkı ihlalleriyle karşılaştı.
 
Kaos GL, 20 Eylül’de 20 yılı geride bıraktı. Yıl boyunca devam edecek Kaos GL 20. Yıl Etkinlikleri özgür yayıncılığın tartışıldığı bir dergi buluşması, ödüllü "Der Kreis" (Çember) filminin gösterimi ve Görkem Han Jr.’ın DJ’liğini yaptığı bir partiyle başladı. 

Etiketler: yaşam
İstihdam