16/08/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi’nde kit olmadığı için anonim ve ücretsiz HIV testi hizmeti verilemiyor. Şişli Belediyesi hizmeti kendi bütçesiyle sürdürüyor. Peki, Sağlık Bakanlığı’nın temin etmesi gereken kitler nerde?

Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri bir an önce yeniden HIV testi yapabilmeli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: h-i-v.net

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde belediyeler tarafından, ücretsiz ve anonim şekilde verilen HIV testi hizmeti, Şubat ayından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından test kiti temin edilmediği için yapılamıyor.

HIV ile yaşayan kişilere akran danışmanlığı veren Pozitif Dayanışma, Haziran ayında Ankara’da Çankaya Belediyesi Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi’nde HIV testlerinin yapılamadığını duyurdu.

Ancak yalnızca Ankara, Çankaya’da değil, İzmir Konak ve İstanbul Beşiktaş’ta da belediyeye bağlığı Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’ni bu hizmeti uzun süredir veremiyor. Test Merkezleri’ni aradık ve ücretsiz, anonim HIV testi hizmetinin akıbetini sorduk.

Her üç merkezden aldığımız yanıtlara göre Sağlık Bakanlığı tarafından HIV kitlerinin alımı için ihale açılmadığından merkezlere kit temin edilmedi ve bu hizmet Beşiktaş’ta Şubat ayından, İzmir ve Ankara’da ise Mayıs ayından bu yana verilemiyor.

Şişli Belediyesi’nden örnek hareket

İstanbul’da bu hizmeti belediye imkânlarıyla sürdüren tek birimse Şişli Belediyesi Boysan Yakar Gönüllü Test Danışmanlık Merkezi. Şişli’de görüştüğümüz yetkili Sağlık Bakanlığı’nın kendilerine kit ulaştırmadığını doğruladı ve ekledi, “HIV testleri belediyenin kendi imkânıyla aldığı kitlerle merkezimizde sürüyor.”

İhale sonuçlanmış, HIV kitleri nerede?

Kamu İhale Kurumu ekap’ta Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılında bir defa HIV test kiti alım ihalesi açtığını görmek mümkün. 2 Haziran’da ilan edilen “HIV 1/2 Antikor Antijen Test Kiti Alım İşi ve Kit Karşılığı Cihaz Alım İşi” başlıklı ihale 27 Haziran’da sonuçlanmış. Ancak kitler Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’ne halen kit ulaştırılmadı.

Merkezler bir an önce yeniden HIV testi yapabilecek hale getirilmeli

Güvenli, anonim ve ücretsiz HIV testi herkesin hakkı. Bu sebeple Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’ndeki eksiklerin Sağlık Bakanlığı ve ilgili belediyeler tarafından bir an önce giderilmesi gerekiyor. Pozitif Dayanışma’nın Haziran ayındaki çağrısını bir de biz hatırlatalım:

“Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri bir an önce yeniden HIV testi yapabilecek ve etkili, kapsamlı ve kapsayıcı danışmanlık verebilecek hale getirilmeli”.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam