02/08/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Amerikan kültürel ve politik hayatının önde gelen figürlerinden Gore Vidal, zatürreye bağlı komplikasyonlar sebebiyle 86 yaşında hayatını kaybetti.

Gore Vidal Hayatını Kaybetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerikan kültürel ve politik hayatının önde gelen figürlerinden Gore Vidal, zatürreye bağlı komplikasyonlar sebebiyle 86 yaşında hayatını kaybetti.

"Rahmetli Jacqueline O. Kennedy’nin üvey kardeşi ve bir zamanlar ABD başkanı olmaya çalışan Al Gore’un kuzeni, ABD’de eşcinsel aşk üstüne ilk romanlardan birini yazan romancı/eleştirmen Gore Vidal, otuz yıldan fazla birlikte yaşadığı erkek arkadaşını yeni kaybettiği halde, “ben herkesin kadınları da erkekleri de arzulamakta özgür olması hakkını savunmak istiyorum” diyerek kendisinin “gey” ve “biseksüel” olarak tanımlanmasına yıllardır karşı çıkmakta. Kendini Amerikan edebiyatının “kancık beyfendisi” olarak gören Gore Vidal’e göre, insanlığın eğer doğal bir hali varsa o da herkesin her iki cinsi de arzulayabilme kabiliyeti." (http://kaosgl.org/sayfa.php?id=323)

“Hiçbir zaman seks yapma ya da televizyona çıkma şansını kaçırmam.”
 
“Başarmak yetmez. Diğerleri kaybetmeli.”
 
“Bir narsist sizden daha iyi görünümlü kişidir.”
 
“Başkanlık için yarışmaya hazırlanan her Amerikalı tanım gereği otomatikman diskalifeyi olmalıdır.”
 
“Demokrasinin size bir seçme hissi vermesi beklenir, Ağrı kesici X ile Ağrı kesici Y arasında olduğu gibi. Ama ikisi de yalnızca aspirin.”
 
“Kıskançlık Amerikan yaşamının merkezindeki gerçektir.”
 
“Ne zaman bir arkadaş başarılı olsa, biraz ölürüm.”
 
“Birleşik Devletler bu ülkedeki en parlak insanlar tarafından kuruldu – o zamandan beri de onları görmedik.”
 
“Her dört yılda bir oy veren naif kitle eğer gerçekten iyi bir adamı ya da kadını Başkan seçersek her şeyin iyi olacağına inanmaya yüreklendiriliyor. Ama olmayacak.”
 
“Andy Warhol IQ’su 60 olan tanıdığım tek dahi.”
 
“İyi bir amel daima cezalandırılır.”
 
“Bütün çocuklar ebeveynlerini ayağa kaldırırlar, sırf daima kendinizle karşılaşmayı bekliyorsunuz diye.”
 
“Görünen o ki, demokrasi sayısız seçimlerin büyük meblağlar akıtılarak düzenlendiği, konusu olmayan ama adayları birbiriyle değiştirilebilir bir yerdir.”
 
“İnsanların yüzde ellisi oy kullanmayacak ve yüzde ellisi gazete okumuyor. Umarım ikisi de aynı yüzde ellidir.”
“Bazı yazarlar içkiye sığınırlar, diğerleri seyircilere.”
 
“Yönetici sınıfımızın dehası şu ki çoğu insanın köle gibi çalıştığı, karşılığında hiçbir şey almadığı şeyler için ağır vergiler ödediği bu sistemin eşitsizliğini çoğunluğun hiç sorgulamamasını sağladılar.”
 
“Tarz kendini bilmek, istediğini söylemek ve iplememektir.”
 
“Bir Amerikalı ne kadar para biriktirirse o kadar az ilginç oluyor.”
 
“Ortak dilimizdeki en güzel iki kelime: Sana dediydim.”
 
“Kongre artık ne savaş ilan ediyor ne de bütçe hazırlıyor. Bu, anayasanın işleyen bir makine olarak sonudur.”
 
“Dünyadaki en iyi demokrasi olduğumuza dair boş boş konuşmayı kesmeliyiz artık, kaldı ki bir demokrasi bile değiliz. Bir tür militarize olmuş bir cumhuriyetiz biz.”
 
“Televizyon çağı ilerledikçe Reagan’lar istisna değil kaide olacak. Bir Başkanın bugünlerde olması gereken tek şey televizyon için mükemmel olmaktır.”
 
“Seks... Bunun hakkında yapacak hiçbir şey yok. Seks yollar inşa etmez, romanlar yazmaz ve seks şüphesiz hayatta kendinden başka hiçbir şeye anlam vermez.”
 
“Dünyayı sayıları her kırk yılda ikiye katlanan milyarlarca bakterinin saldırısı altında bir canlı organizma olarak düşünün. Ya konak ölür, ya virüs, ya da ikisi birden ölür.”
 
“Homoseksüel ya da heteroseksüel kişi diye bir şey yoktur. Yalnızca homo- ya da heteroseksüel edimler vardır. Çoğu insan pratiklerin olmasa da dürtülerin bir karışımıdır.”
 
“İnsanların basitçe benim tavsiye ettiğim şekilde davranmasıyla çözülemeyecek hiçbir insan sorunu yoktur.”


Etiketler: yaşam
İstihdam