22/06/2022 | Yazar: Yıldız Tar

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası yasağını Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na sordu.

Gülüm’den Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na: Devlet organlarının ayrımcı bir tutum benimsemesini nasıl açıklıyorsunuz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul'da yapılması planlanan 30. LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gülüm, her yıl Haziran ayının sonlarında dünya genelinde kutlanan LGBTİ+ Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü yıllardır Türkiye’de barış içerisinde gerçekleştirilmesine rağmen 2015 yılından itibaren yasak ve engellemelerle karşılaştığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“Bu yıl da 20-26 Haziran tarihlerinde Beyoğlu ve Kadıköy’de gerçekleştirilmesi planlanan 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri, Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştır.”

17 Haziran’da İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu’nun düzenleyeceği Onur Pikniği, kampüs önünde toplanan bir grubun tehditleri nedeniyle iptal edildiğini de hatırlatan Gülüm, “Kolluk güçleri tarafından LGBTİ+’ları tehdit eden gruba yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmadığı gibi koruma bahanesiyle 26 LGBTİ+ hak savunucusu gözaltına alınmıştır” dedi.

Gülüm, şöyle devam etti:

“En temel demokratik ve anayasal hakların başında gelen toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının engellenmesi, varoluşları için mücadele eden LGBTİ+’lara yönelik yaşam hakkı ihlaline varan saldırılara, nefretin büyümesine, önyargıların yerleşmesine ve nefret suçlarına zemin hazırlamaktadır.”

Gülüm’ün Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na yönelttiği sorular şöyle:

1)   Yıllarca barışçıl bir biçimde gerçekleştirilen LGBTİ+ Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü’nün 2015 yılından bu yana sistematik biçimde yasaklanmasının gerekçesi nedir? LGBTİ+’ların varlığına yönelik kasıtlı uygulama ve özel tutumlardan ne zaman vazgeçilecek?

2)   LGBTİ+’ların anayasal hakkını gasp eden yasaklama kararı, eşitlik ilkesinin ve Anayasa’nın 34. maddesinin ihlali değil midir?

3)   LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık haklarını güvence altına almak ve LGBTİ+’lara karşı ayrımcılık ve nefreti önlemekle yükümlü devlet organlarının ayrımcı bir tutum benimsemesini nasıl açıklıyorsunuz? Ayrımcı yasaklama kararları, LGBTİ+’ların maruz kaldığı nefret suçlarının ve hak ihlallerinin artmasına yol açmayacak mıdır?

4)   İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu’nun düzenleyeceği Onur Pikniğinin güvenlik içinde yapılmasını sağlamak yerine, LGBTİ+’ların hukuksuz ve keyfi olarak gözaltına alınması saldırgan grubu cesaretlendiren, LGBTİ+’lara yönelik şiddeti teşvik eden bir yaklaşım değil midir?


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
2024