13/09/2021 | Yazar: Aslı Alpar

The Korea Herald’dan Kan Hyeong-woo, Güney Kore’de LGBTİ+’ların haklarını değerlendirdiği haberde ülkede LGBTİ+'lara dair önyargıyı ve insan haklarına dair atılan önemli adımları anlatıyor.

Güney Kore’de LGBTİ+’lar haklarını istiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf, Seul Pride, 2019, AFP/Jiji

Korea Herald’dan Kan Hyeong-woo, Güney Kore LGBTİ+’ların haklarını değerlendiren bir haber yayımladı.

Kan Hyeong-woo’nun haberi, trans erkek Jung-hyun’un geçiş sürecine dair deneyimleriyle başlıyor; Jung-hyun, “Queer dostu olduğunu açıkça bilmediğim hiçbir hastaneye gitmiyorum yani genelde hastaneye gidemiyorum” diyor.

Kan Hyeong-woo haberinde LGBTİ+ aktivistlerin mücadelelerine rağmen ülkede halen cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair farkındalığın halen eksik olduğunu söylüyor: “Kore Kamu Yönetimi Enstitüsü tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 10 katılımcıdan 6'sı LGBTİ+’ları toplumun bir parçası olarak kabul edemeyeceklerini söyledi.”

Gençlik Adalet Partisi sözcüsü eşcinselnin “LGBTİ+’ları toplumun parçası olarak görmediğimiz için cehalet, ayrımcılık ve nefretten uzak değiliz” sözlerine yer veren haber, Kore Ulusal Meclisi’nin aktivistlerin yıllardır süren mücadelesine rağmen, eşit evlilik ve ayrımcılık karşıtı bir yasayı çıkarmadığını ekliyor.

Haber, ülkede küçük ancak önemli adımların atıldığını da hatırlatıyor: “Seul Büyükşehir Eğitim Ofisi, öğrencilerin insan haklarını korumak için Mayıs ayında kapsamlı bir projeyi duyurdu. Projenin ilk adımı LGBT öğrencileri desteklemek ve onları ayrımcılık ve nefretten korumak olarak belirlendi.”

Benzer şekilde Mart ayında, Seul Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde LGBTİ+’ların sağlık hakkı üzerine eğitim verilmeye başlandığını belirten haber Profesör Yoon Hyun-bae’nin şu sözlerine de yer veriyor: “Birçok sağlık çalışanın LGBT hastalara karşı dostça davranmaması nedeniyle LGBT’ler sağlık hizmetlerine erişimemekte. Kore tıp eğitimi müfredatına bu dersi eklemekte çok geç kaldı.”

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam