07/04/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Güney Kore’de açık kimlikli gey politikacı Oh Tae-yang başkenti yönetmeye aday.

Seul gökkuşağına boyanabilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf

Güney Kore’nin başkenti Seul’de bugün belediye başkanlığı seçimleri gerçekleşecek. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden Seul’ü açık kimlikli eşcinsel Oh Tae-yang da yönetmeye aday.

The Guardian’a konuşan Oh Tae-yang Mart sonunda kentteki gökkuşağı bayraklı seçim afişlerinin yırtıldığını söyledi. Oh Tae-yang, “Pankartlar boynumun hemen altından yatay olarak yırtılmış, sanki bunu yapan kişi kafamı kesmeyi düşünüyormuş gibi” dedi ve saldırının nefret boyutuna dikkat çekti.

Aile kavramı da tartışılıyor

Oh Tae-yang kentin yönetimi için LGBTİ+ kapsayıcı politikaları savunan tek aday. Eşit evlilik hakkının henüz tanınmadığı ülkede LGBTİ+’ların 2021’in ilk aylarındaki gündemiyse “aile”nin yasal tanımın değişmesiydi.

İnsan hakları savunucuları düzenledikleri kampanyalarla ülkede “aile”nin yasal tanımının kapsayıcılıktan ıuzak, dar anlamda değişmesinin tek ebeveynler, bekar anneler ve LGBTİ+’ların yaşamını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

seul-gokkusagina-boyanabilir-1

Fotoğraf: Oh Tae-yang'in saldırıya uğrayan kampanya afişleri

Feminist adaylar da var

Seul seçimlerine dönersek, Oh-Tae-yang’la birlikte iki feminist politikacı da kenti yönetmeye aday. Shin Ji-hye şehirdeki yirmi beş sağlık merkezinde ücretsiz hijyenik ped ve kürtaj ilacı temin etme sözü verdi.

Bir diğer feminist politikacı Kim Jin-ah ise kadınların güvenliğiyle ilgili taahhütlerde bulunuyor.



Etiketler: insan hakları, kent hakkı, dünyadan
İstihdam