05/01/2021 | Yazar: Kaos GL

50 imzacısı olan ortak metin, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne LGBTİ+ öğrencilerine yönelik ayrımcı ve hukuksuz tutumu terk etmesini söylüyor.

Hacettepe Rektörlüğü, LGBTİ+ öğrencilere yönelik ayrımcı ve hukuksuz tutumunu terk et! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Öğrenci kulüpleri, LGBTİ+ ve insan hakları örgütleri, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’nün Kuir Araştırmaları Topluluğu’na ve LGBTİ+ öğrencilere yönelik baskı ve sansürüne dair ortak çağrı metni yayımlandı.

LGBTİ+ dernek, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci kulüpleri olmak üzere 50 imzacısı olan metin, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne LGBTİ+ öğrencilerine yönelik ayrımcı ve hukuksuz tutumu terk etmesini söylüyor.

Metnin tamamı şöyle:

“Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünün, Kuir Araştırmaları Topluluğu’na yönelik sistematik olarak uyguladığı baskı ve sansür politikasına karşı öğrenci arkadaşlarımızla dayanışma içindeyiz. Rektörlüğün; eşitliği, insan haklarını ve akademik özgürlüğü hiçe sayan tutumunu kınıyor ve reddediyoruz.

“Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne çağrımızdır: Evrensel etik ilkelere uygun davranmanız, anayasa ve yasalardan kaynaklanan sorumluluklarınızı yerine getirmeniz, temel insan haklarına riayet etmeniz demokratik toplum düzeninin gereklerindendir. LGBTİ+ öğrencilerinize yönelik ayrımcı ve hukuksuz tutumu terk etmenizi, yükümlülüklerinizi uygun biçimde yerine getirmenizi talep ediyoruz.

“Verdikleri hak mücadelesinde Kuir Araştırmaları Topluluğunun ve arkadaşlarımızın yanındayız!”

Kimler imzacı?

17 Mayıs Derneği, Aydın LGBTİ+ Dayanışması, Marmara Üniversitesi Kadın Hakları Kulübü, MEF Üniversitesi LGBTQ+ Kulübü, Bahçeşehir Üniversitesi Renkli Çatı Kulübü, Bilkent Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu, Çöpsüz ODTÜ İnisiyatifi, Genç LGBTİ+ Derneği, Hacettepe Eşitlik, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Dayanışma Ağı, Hacettepe Üniversitesi Hayvan Hakları ve Doğayı Koruma Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Marksist Fikir Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Münazara Topluluğu Hacettepe Üniversitesi Sanat ve Mimari Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Topluluğu, Hevi LGBTİ+ Derneği, İstanbul Kültür Üniversitesi LGBTİ+ Topluluğu, İstanbul Teknik Üniversitesi Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Kulübü, Kaos GL Derneği, Lambda İstanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği , Marmara Üniversitesi İnsan Hakları ve Anayasa Hukuku Araştırmaları Topluluğu, ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu ODTÜ BİYOGEN Topluluğu, ODTÜ Doğanın Çocukları ODTÜ Emek Gençliği, ODTÜ Eşitlik, ODTÜ Kampüs Cadıları ODTÜ Kavaklık İnisiyatifi, ODTÜ Klasik Gitar Topluluğu, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, ODTÜ Marksist Fikir Topluluğu, ODTÜ Medya Topluluğu, ODTÜ Mimarlık Topluluğu, ODTÜ Münazara Topluluğu, ODTÜ Müzik Toplulukları, ODTÜ Öğrenci Kolektifi, ODTÜ Öğrenci Sendikası, ODTÜ Özgürlükçü Gençlik, ODTÜ Serüven Kültür, ODTÜ Sinema Topluluğu, ODTÜ Siyaset Bilimi Topluluğu, ODTÜ Sosyoloji Topluluğu, ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu, ODTÜ Üniversiteli Kadın Kolektifi, ODTÜ Vegan, Özyeğin Üniversitesi LGBTİQ+ Kulübü, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Sunflowernet Sosyal Platformu, Türkiye LGBTİ Birliği.

Hacettepe’de neler oluyor?

Hacettepe Üniversitesi Queer Deer Topluluğu (Queer Deer); Aralık ayında üniversite rektörlüğünün, mahkemenin hukuka aykırı bularak iptal ettiği süresiz Ankara LGBTİ+ etkinlik yasağını gerekçe göstererek topluluğa sansür uyguladığını duyurdu.

Queer Deer’in aktardığına göre, oryantasyon döneminde topluluğun hazırladığı video diğer toplulukların videolarının yayınlandığı veritabanında yayınlanmadı, topluluğun bilgi talebi makul süre içerisinde cevaplanmadı. Avukatın Kültür İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçmesinin ardından okul yönetimi, 2017 ve 2018 yıllarında Ankara Valiliği tarafından Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yazı ile haberdar olunan ve mahkemenin hukuka aykırı bularak iptal ettiği süresiz LGBTİ etkinlik yasaklarını gerekçe gösterdi.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam