26/09/2023 | Yazar: Kaos GL

Bürokratik oyunlarla kapatılan Hacettepe Kuir Araştırmaları Topluluğu’nun üniversite tanıtım günleri kapsamında stant açması engellendi, alandaki topluluk üyeleri güvenlikler tarafından fişlendi.

Hacettepe Üniversitesi tanıtım günlerinde LGBTİ+ topluluğunun yer alması da yasak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2013’ten bu yana Hacettepe Üniversitesinin resmi bir topluluğu olarak faaliyet gösteren Kuir Araştırmaları Topluluğu – Queer Deer, 21 Eylül’de Rektörlük tarafından, 6 Şubat depremlerinin ardından uzaktan eğitime geçilen dönemde “inaktif olduğu” iddia edilerek ve “yeterli sayıda etkinlik düzenlememesi” gerekçe sunularak resmen kapatıldı.

ÜniKuir’in haberine göre kararın tebliğinin üzerinden üç gün geçmeden, topluluğun kampüsteki varlığının silinmesi için yönetim harekete geçti.

Topluluğun resmi statüsünün elinden alınacağı bildirildiği karar, topluluğun üniversitenin yeni eğitim dönemi öncesi düzenlenecek tanıtım günlerinde yer almayacağını da söylüyor. Futbol kulübü taraftarlarının örgütlenme hakkının olduğu Hacettepe Üniversitesi’nde “Bu üniversitede LGBTİ+’lar var!” diyen bir topluluğunun kendini tanıtması kapatma kararıyla engellenmiş oldu.

Özel güvenlikler, Queer Deer üyelerini gün boyu takip etti

Üniversiteye Giriş 101 başlığı kapsamında dün (25 Eylül Pazartesi) Hacettepe’de öğrenci toplulukları tanıtım stantlarını açtı. Uzun yıllar verdikleri mücadele sonunda kazandıkları stant açma hakkı bu sene Queer Deer’a kullandırılmadı.

Kapatılma kararının üzerinden bir hafta geçmemiş olmasına rağmen tanıtım günü için hazırlıklarını yapmış aktivistlerin alanda bilgilendirme yapmasına dahi izin verilmedi.

LGBTİ+ öğrenciler, alana girdikleri andan itibaren özel güvenlik birimlerinin takibine takıldı, tanıtım saatleri boyunca güvenliklerin baskısına maruz kaldı.

Stant açmış topluluklara ziyarette bulunan ve kapatıldıklarına dair bilgilendirme yapan öğrencileri güvenlikler engellenmek istedi. Alanda gezen diğer öğrencilere sorulmamasına rağmen Queer Deer üyelerine kimlik soruldu, broşür dağıttığı iddia edilerek öğrencilerden birinden çantasındaki eşyaları göstermesi talep edildi. Topluluk stantlarının önünde cereyan eden olay hakkında, şahitlerin de tanıklığı ile tutanak tutuldu.

Gün boyu yaşananları alanda takip eden ÜniKuir’e açıklama yapan topluluk üyesi, topluluğunun statüsünün elinden alınmasının arkasındaki politik karara dikkat çekti:

“Üyelerinin çoğunun üniversite idarecileri olduğu bir Komisyon toplayıp, bizi bir toplantıda alelacele kapattılar. Uydurma gerekçelerle aldıkları bu kararın üzerinden bir hafta geçmeden bizi tanıtım günlerinden de attılar. Hem topluluğun aktif olmadığını iddia ederek bizi kapatıyorlar hem de aktif olmayalım diye tüm alanlarımızı kapatmaya çalışıyorlar.”

Stant açan topluluklardan Queer Deer’a destek!

Tanıtım günlerinde Queer Deer yoktu ancak başka topluluklarda örgütlenen lubunyalar ve LGBTİ+’ların hak arayışına ses olanlar oradaydı.

Kadın Çalışmaları Topluluğu’nun (HÜKÇAT) çadırına asılmış gökkuşağının ziyaretçileri karşıladığı alanda, haklarından mahrum bırakılan Queer Deer’ın eksikliğini kapatmaya çalışan topluluklar mevcuttu.

Kadın Çalışmaları Topluluğu, Queer Deer’ın kapatılma kararının alındığı Etkinlik Komisyonunda kapatılma aleyhinde oy veren üyelerden biri. Queer Deer ile dayanışmak için her zaman hazır olduklarını ÜniKuir’e açıklayan topluluk, gökkuşağını görüp gelip bilgi almak isteyenleri de Queer Deer’e yönlendirdiklerini söylüyor:

“Queer Deer kapatılmış çok üzgünüz deyip bugün bizimle iletişim kuranlar oldu. Biz de onlara sadece resmi statülerinin elinden alındığını ama topluluğun hala çok aktif olduğunu ve etkinliklerine devam edeceğini hatırlattık.”

HÜKÇAT’ın yanı sıra alanda ziyaret ettiğimiz stant açan topluluklardan Münazara Topluluğu, Toplumsal Araştırmalar Topluluğu (HÜTAT) ile Hayvan Hakları ve Doğayı Koruma Topluluğu (HAYDOK) Queer Deer’ın hak arayışına destek olacaklarını ve kapatılan toplulukla dayanışmaya hazır olduğunu ifade etti.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, eğitim
İstihdam