17/04/2020 | Yazar: Aylime Aslı Demir

Birbirimizin bedenlerine olan bağlılığımızı kötü bir vesileyle küresel düzeyde anladığımız şu günlerde, bize birbirimizin sesini duymak, deneyimlerini dinlemek inanılmaz iyi geldi.

Hafif içkiler eşliğinde hal hatır sormuşuz gibi: Lezbiyen* buluşmamız Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Carrie Leigh Hobson

Hepimizin birer zoomer’a dönüştüğü bu günlerde bir toplantı kendini diğerlerinden benim için kolaylıkla ayırdı. Sanki karantina öncesi günlerde iş çıkışı bir mekanda buluşup yemeklere eşlik eden hafif içkilerle hal hatır sormuşuz, muhabbet devam ettiği ve birbirimizden bir türlü ayrılamadığımız için mekan değiştirmeye karar vermişiz ama ekran kapanınca bir anda evde yapayalnız kalmışız gibi bir deneyim bu, keşke hiç bitmeseydi.

European Lesbian Conference bu izolasyon günlerinde Lock-Down Lesbians* Listening (LLL) isimli günde iki kez gerçekleşen lezbiyenlere* açık, online bir platform yarattı. Şimdiye kadar 5 dilde gerçekleşen oturumların ilk Türkçe oturumunu ise 15 Nisan Çarşamba akşamı gerçekleştirdik.

Kaos GL olarak LGBTİ’lerin içinden geçtiğimiz salgın sürecini nasıl deneyimlediğinin kaydını tutmak, elimizden geldiğince bunlara yönelik çözümler üretmek ve nihayetinde bu dönemi tarihe not düşmek için birkaç farklı kanaldan çalışmalar yürütmekteyiz dergi ve web sitemiz aracılığıyla. Dolayısıyla bu süreçte pek çok deneyim paylaşımına tanıklık ettiğimi söyleyebilirim ancak bahsetmek istediğim buluşma, bu salgın günlerini deneyimleyen Lezbiyenler* için sürecin bambaşka hallerini dile getirmesi, dile gelirken iyileştirmesiyle hepimize çok iyi geldi.

İlk olarak bu süreçte online yapılan görüşmelerin, eğitim çalışmalarının saatiyle ilgili mesai saatleri dışında olması gerektiğini gün yüzüne çıkardı. Çünkü pek çok lezbiyen bu süreçte çalışmakta ve etkinlik akşam 8’de olmasaydı katılamayacaklardı. Kamu ve Özel Sektör araştırmalarımız da gösteriyordu ki lezbiyenlerin çok büyük bir kısmı çalışma hayatında heteroseksüel taklidi yapmak zorunda bırakılıyordu, ancak içinden geçtiğimiz süreç evden çalışma imkanına sahip olanlar için harika bir deneyim olarak karşılarına çıkmakta; feminen giyinmek, saçını her gün o şekilde taramak zorunda olmamak, kendi gibi olabilmek bir şey üretmeye devam ederken iyi hissettirebiliyor bütün yaşanan kötü günlere rağmen. Yahut zaten kamusal alanda partnerleriyle diledikleri gibi yaşayamayan lezbiyenler evlerinde cenneti deneyimleyebilmekte. Bütün bu güzel deneyimlerin dışında henüz arkadaş çevresine yeni yeni açılmaya başlayan, sokakta okulda iki dakika nefes alabilenlerin bu süreçte aile evine kapanmış olmaları yahut güvencesiz sektörlerde çalışırken bütün kazancını kaybetmiş olmak sürecin ağırlığına çok daha büyük bir yük ekleyebiliyor.

Birbirimizin bedenlerine olan bağlılığımızı kötü bir vesileyle küresel düzeyde anladığımız şu günlerde, bize birbirimizin sesini duymak, deneyimlerini dinlemek inanılmaz iyi geldi ve başka içeriklerle bu buluşmalara devam etmeye karar verdik. Eğer siz de dahil olmak, bir sonraki buluşmada deneyimi çoğaltmak ve bütün sakinliği ve neşesiyle birbirini anlamaya çalışan bu ekibe dahil olmak isterseniz Nisan 23’te gerçekleşecek ikinci buluşmamıza bekleriz. Buluşmaya dahil olabilmek için lütfen bu linkteki kayıt formunu doldurmayı unutmayın: https://forms.gle/rVWhUqSCjxQw2che6

Sağlıcakla!

*Lezbiyen sözcüğünün yanına konulan yıldız; kendisine lezbiyen, feminist, biseksüel yahut queer olarak tanımlayan ve de kendisini lezbiyen aktivizm ile yan yana konumlayan herkesi içerme niyetiyledir. Aynı zamanda Lezbiyen kelimesi de görünürlük, güçlenme ve temsile dair politik mücadelenin bir parçası olma gayesiyle konferans organizatörleri tarafından kullanılmıştır.


Etiketler: kadın, yaşam
nefret