06/04/2020 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Lezbiyen* Konferansı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) krizinde lezbiyenler için sanal bir alan açtı. 15 Nisan’da Kaos GL moderasyonunda Türkçe yayın da yapılacak.

Lezbiyenler izolasyon günlerinde online ortamda bir araya geliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf açıklaması: Lezbiyen bir gün, Ugemfo, A Lesbian Day, 2020, Kumaş Üzerine El Nakışı

Avrupa Lezbiyen* Konferansı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde sosyal izolasyon ve karantina deneyimlerini konuşmak için her gün yayın yapmaya başladı.

Konferans, her gün Türkiye saatiyle 13-14 ve 20-21 saatleri arasında yapılacak yayınla etkileşim ve iletişimi güçlendirmeyi hedefliyor. Yaratılan online alanda biriktirilen deneyimler 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde de paylaşılacak.

15 Nisan’da Kaos GL ev sahipliğinde Türkçe yayın

Kaos GL Derneği de, Avrupa Lezbiyen* Konferansı’nın yayınlarından birine ev sahipliği yapacak. Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, Damla Umut Uzun ve Seçin Tuncel’in moderasyonuyla 15 Nisan’da Türkiye saatiyle 20, Avrupa saatiyle 19’da yapılacak Türkçe yayın; Türkiyeli lezbiyenleri bir araya gelmeye çağırıyor.

Lezbiyenlerin deneyimlerini paylaşmaları için online bir alan

Programın tam çağrı metni şöyle:

“Birçok lezbiyen*, sosyal izolasyon önlemlerinden etkilenmiş olabilir. Sokağa çıkma yasakları ve karantinaya rağmen, toplumumuzu bir arada tutmak için hepinizin katılabileceği, dinleyebileceği, bizimle veya diğer lezbiyenlerle etkileşime geçebileceği online bir alan yaratmaya karar verdik.

“Bu Cumartesiden (4 Nisan) başlayarak önümüzdeki haftalarda her gün durumunuzla, yaşadığınız zorluklarla ilgili sizden haberler almak veya bu süreçte moralinizi yükselten hikayeleri dinlemek için online buluşmada sizi bekliyor olacağız. 

“EL*C üyeleri, COVID-19’dan ciddi şekilde etkilenmiş ülkeler de dahil Orta Asya ve Avrupa’nın birçok yerinde yaşıyor. İtalya’dan Ukrayna’ya, İspanya’dan Sırbistan’a, Fransa’dan Kırgızistan’a her birimiz, lezbiyen olmalarından dolayı sokağa çıkma yasağında mağdur olan arkadaşlarımız, aktivistler, yoldaşlar ya da tanıdıklar olduğunu biliyoruz. İtalya’da, kendilerine düşman gibi davrandığı için terk etmek zorunda kaldıkları ailelerinin yanında kalmak zorunda olan 20 yaşlarındaki lezbiyen aktivistlerin hikayelerini duyuyoruz. Sırbistan’da sokağa çıkma yasağı yüzünden dışarı çıkamayan ve yiyecek getirecek kimsesi olmayan 65 yaşındaki lezbiyeni ve ona destek olmak için örgütlenen lezbiyenlerin hikayelerini duyuyoruz. Bu dönemde özellikle lezbiyen mülteci ve göçmenlerin durumlarının daha da kötü olduğunu biliyoruz. Arkadaşlarınızdan ya da sevgili(leri)nizden ayrı kalmanın sizin için ne demek olduğunu biliyoruz.

“Yaratacağımız online alan aynı zamanda Lezbiyen Görünürlük Günü’nde (26 Nisan) paylaşılacak yeni tanıklıkları biriktirmek, COVID-19’un lezbiyenleri nasıl etkilediğini görebilmek ve yakından bağlı olduğunuz bu toplumunun karşılarına çıkan sorunlarla nasıl baş ettiğini görebilmek için harika bir fırsat olacak.

“Katılırken hikayenizin paylaşılmasını isteyip istemediğinizi de bize bildirin.”

Program hakkında detaylı bilgi almak için şurayı ziyaret edebilir; online buluşmalardan istediğinize kayıt yaptırmak içinse şu linki doldurabilirsiniz.

*Lezbiyen sözcüğünün yanına konulan yıldız; kendisine lezbiyen, feminist, biseksüel yahut queer olarak tanımlayan ve de kendisini lezbiyen aktivizm ile yan yana konumlayan herkesi içerme niyetiyledir. Aynı zamanda Lezbiyen kelimesi de görünürlük, güçlenme ve temsile dair politik mücadelenin bir parçası olma gayesiyle konferans organizatörleri tarafından kullanılmıştır.


Etiketler: insan hakları, kadın, medya, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam