26/07/2012 | Yazar:

Halil İbrahim Dinçdağ ile dayanışma için 14 taraftar grubunun imza atmasının ardından İzmir’deki taraftar grupları da Rock-A’da Festivalinde Halil İbrahim hocanın yöneteceği bir maç yapacaklar.

Hakem Dinçdağ ve Taraftarların Mücadelesi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Halil İbrahim Dinçdağ’ın mücadelesi en başta bir işçi sorunudur. Cinsel kimliğinden dolayı işini kaybeden birisinin mücadelesi haliyle sendikaların ve işçi örgütlerinin de sorunudur.
 
Halil İbrahim Dinçdağ ile dayanışma için 14 taraftar grubunun imza atmasının ardından İzmir’deki taraftar grupları da Rock-A’da Festivalinde Halil İbrahim hocanın yöneteceği bir maç yapacaklar.
 
Halil İbrahim Dinçdağ mücadelesi taraftar gruplarının desteğiyle sürüyor. Bu süreç üzerine konuşmak ve değerlendirme yapmak gerekli ki, bundan sonrası için atılacak adımlar daha iyi organize edilebilsin. Bu sebeple kaleme alınan bu yazı, yaşanılan son gelişmeleri ve bu doğrultudaki düşünceyi ele almaktadır.
 
Halil İbrahim Dinçdağ’ın mücadelesi bizlere LGBT bireylerinin kendi aralarındaki dayanışmalarını ve bu alan dışındaki bireylerin konu üzerindeki pasif tutumunu açıkça gösteriyor. Bu mücadele alanı içerisinde bir eksikliktir. Kürtlerle sadece Kürtün dayanışması, Ermenilerle ile sadece Ermenin dayanışması gibi bana eksik gelen dayanışmalardır bunlar. O yüzden bu işin asıl muhatabı taraftar grupları olmalıdır şiarı esastır.
 
Aslında mücadele sürecinde birçok insanı olumlu yönde şaşırtan bir dayanışma ortaya çıktı. Şu ana kadar 14 taraftar grubu Halil İbrahim Dinçdağ ile dayanışma bağlamında imza attı. (Sol Açık Fenerbahce, Tatangalar Sakaryaspor, Mavi Ateş Karabükspor, Ya Basta Göztepe, Karakızıl Gençlerbirliği, Altay YSKA, Boranlar Kartalspor, İstasyon Bucaspor, Beleştepe Beşiktaş, tekyumruk Galatasaray, Boz Baykuşlar İstanbul Büyükşehir Belediye, Bayern Münih Schickeria, Göztepe Kadınlar Kolları, Forza Livorno) Beşiktaş Halkın Takımı ise Halil İbrahim Dinçdağ ile olan dayanışması için imza atmamasına rağmen ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, Halil İbrahim Dinçdağ ile Ramazan sonrası görüşme ayarladılar. Bu Türkiye şartlarında son derece iyi bir destek. Örneğin İzmir’deki taraftar grupları da kendi insiyatiflerini ortaya koyarak Halil İbrahim hocanın Rock-A’da yöneteceği maç yapma fikrini geliştirdiler. Birkaç grup da bu konuda sezonun başlamasıyla pankartlarla destek sunacaklar.
 
Bu konu çeşitli basın kaynaklarında da haber olarak geçildi. Şu ana kadar bu açıklamaya çeşitli nedenlerle destek verememiş gruplarla da görüşme devam ediyor. Kemenche Trabzonspor grubuna yapılan çağrıya ilk gelen tepkiler olumlu. Önümüzdeki günlerde Kemenche bu konuda görüşünü açıklayacaktır.
 
Halil İbrahim Hocanın memleketi olan Trabzon’dan böylesine bir destek son derece önemli olacaktır kendisi için. Adanademirspor’un tanınmış taraftar grubu Şimşekler, kendi yönetimlerine savaş aşmış durumdalar, o yüzden bir destek alamadık. Fakat bu konuyu Şimşekler kendi gündemine taşıyacaklar ve destek konusunda bize cevap verecekler.
 
LGBT bireylerinin topluma eşit katılım hakkını savunan milletveki Sırrı Sürreya Önder’e de bu konuda bir mail gönderildi. Bu konuda gerekli duyarlığı Sırrı Sürreya Önder’in de göstereceğine inanıyorum.
 
Taraftar gruplarının bu konuda ortak bir görüşle kendilerini ifade etmesi son derece önemli bir kazanımdır. Kendi yönetimlerine karşı kulüplerini savunmak zorunda kalan bu gruplar yoğun gündemlerine bağlı olarak da Halil İbrahim hoca için gerekli desteklerini sunmaktadırlar. Bu konuda gerekli şartların oluşması durumda, taraftar grupları kendi insiyatifleriyle harekete geçmektedir. Futboldaki Homofobinin taraftar gruplarının da bir sorunu olduğunu bilen ve buna karşı mücadele eden çeşitli gruplar ortaya çıkmıştır.
 
Bu konuda aynı zamanda yurtdışındaki taraftar gruplarıyla da görüşmeler devam etmektedir. Bugün Bayerm Münih’in kale arkasındaki en büyük taraftar kitlesine sahip olan Schickeria grubuyla tekrar görüşüldü. Ortak metne imza verdikleri gibi, Almanya’daki diğer taraftar gruplarına bu konuda mail gönderip destek istediler. Bununla beraber tarafımdan iletilen, Halil İbrahim Dinçdağ için maçlarında pankart açma isteğimi de değerlendirmeye aldılar. Ayrıca yakın zamanda çıkacak Futbol VS Homofobi broşürü için, kendilerini ve homofobiye karşı yaptıkları mücadeleyi anlatan bir metin istedim. Daha önce benim de haberim olmayan ve Bayern Münih’in LGBT taraftar grubuyla ortak bir metin çıkarmayı görüşeceklerini de bana ilettiler.
 
Taraftar gruplarının verdiği desteğe basındaki haberlere verilen destekler çok önemli ve çoğunlukla olumlu dönüşler yaşanmıştır. Toplumdaki homofobinin en yüksek olduğu alanlardan biri olan taraftarlık olgusu içinde, bu açıklamadan sonra tartışmalar yaşanmıştır. Bir tarafta Halil İbrahim Dinçdağ’ı sahalarda kabul etmek istemeyenler, diğer tarafta ise ortak açıklama yapan taraftar gruplarınının aktivistlerin de aralarında bulunduğu taraftarların Halil İbrahim Dinçdağ’ı savunan ve homofobiyi yargılayan tutumları vardır.
 
Halil İbrahim Dinçdağ’ın mücadelesi en başta bir işçi sorunudur. Kendi cinsel kimliğinden dolayı işini kaybeden birisinin mücadelesi haliyle sendikaların ve işçi örgütlerinin de sorunudur. Bu konuda DİSK ile görüşmeye gidilecek ve destek istenilecek.
 
Bu konuda gelecek her türlü desteğe ihtiyacımız var. Bir LGBT bireyinin mücadelesi, bir bütün tribünün, bir bütün işçi sınıfının sorunudur aynı zamanda. Halil İbrahim hoca için yürütülen mücadele genişleterek sürdürebilmesi için, destek verecek kurumların da bu konuda duyarlılık göstermesi lazımdır. Bu yüzdendir ki; Halil İbrahim Dinçdağ için istenilecek destek arayışlarının belirli bir anını, homofobiyle yüzleşmeyen ve bu konuyu göz ardı eden kendi kurumlarımızla da hesaplaşmak için yapılacak protesto eylemleri de söz konusu olabilir. Değişimlerin önemli bir kısmını devrimci ve demokrak kesimlerin kendileriyle yüzleşmesi olarak da görebiliriz.
 

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam