15/04/2011 | Yazar: Kaos GL

Hakeme “ibne” dediği için “hakaret” cezası alan

Hakeme Homofobik Hakaret 100.000 Dolar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hakeme “ibne” dediği için “hakaret” cezası alan NBA oyuncusu “bu söz, gey ve lezbiyenlere yönelik benim hislerimi yansıtmıyor, kimseyi rencide etmek istemedim” dedi. 

Kaos GL Derneği Hukuk Sekreteri Av. Yasemin Öz’e göre, 14 Nisan tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan “Sporda Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” ile “ibne hakem” tezahüratı yapanlara yönelik suç duyurusunda bulunulabilir.
 
Birleşik Devletler basketbol ligi NBA’de Salı gecesi oynanan Los Angeles Lakers-San Antonio Spurs karşılaşmasında teknik faul alan Kobe Bryant’in hakem Bennie Adams’a faggot! (ibne) diye bağırması oyuncuya pahalıya mal oldu. NBA yönetimi, Kobe’ye 100 bin dolar para cezası verdi.
 
Kobe, “Hakeme söylediğim şey, anlaşıldığı şekilde olmasa da, her şeye rağmen yanlıştı” dedi.
 
Ettiği küfür kameralara da yansıyınca NBA yönetimi çok sert tepki verdi
NBA başkanı David Stern, Bryant’ın bu hareketinin “çirkin ve affedilemez” olduğunu belirtti ve “basketbol duygusal bir oyundur ve böyle tatsız sözler asla tölere edilmemelidir. Kobe Bryant ve NBA ile ilişkili olan herkes bilir ki duyarsız ve hakaret dolu söylemler asla kabul edilemez ve oyunlarımızda ve toplumumuzda buna yer yoktur. Bu yüzden Kobe’ye para cezası verdik” diye ekledi.  
 
Kobe Bryant NBA liginde, bir sezonda aldığı 25 milyon dolar ile en çok kazanan oyuncu.
 
“Bu söz, gey ve lezbiyenlere yönelik, benim hislerimi yansıtmıyor”
Bryant “geçen gece söylediğim şey çok abartılmamalıdır. Oyunun en heyecanlı ve başa baş gittiği bir zamanda sarf ettiğim bu söz, gey ve lezbiyenlere yönelik, benim hislerimi yansıtmıyor, kimseyi rencide etmek istemedim” dedi.
 
“İbne hakem” tezahüratına ceza mı geliyor?
14 Nisan Perşembe günü, 27905 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan “SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN”da, “Hakaret içeren tezahürat” başlıklı 14. Madde dikkat çekiyor.
 
Kaos GL Derneği Hukuk Sekreteri Av. Yasemin Öz, kaosgl.org’a yaptığı açıklamada “Bu maddeye göre “ibne hakem” tezahüratı yapanlara yönelik suç duyurusunda bulunulabilir.” dedi.
 
27905 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan “SPORDA ŞİDDET VE DÜZENSİZLİĞİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN”da ilgili madde şöyle:

Hakaret içeren tezahürat
MADDE 14 – (1) Spor alanlarında veya çevresinde taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında onbeş günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur.

(2) Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların yazılı pankart taşınması veya asılması ya da duvarlara yazı yazılması suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam