26/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Jack Halberstam, 21 Mayıs Çarşamba akşamı Karaköy Minerva Palas’ta "Gaga Feminizmi: Seks, Toplumsal Cinsiyet ve Normalin Sonu" kitabı üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

Halberstam: Politikayı yeniden tahayyül etmeliyiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Jack Halberstam, 21 Mayıs Çarşamba akşamı Karaköy Minerva Palas’ta "Gaga Feminizmi: Seks, Toplumsal Cinsiyet ve Normalin Sonu" kitabı üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.
 
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Cins Kulüp işbirliği ile “kuir teorisi”nin önemli isimlerinden Jack Halberstam’i ağırladı.
 
“Kapitalizm oraya zaten gitti söylemini değiştirmeliyiz”
Halberstam konuşmasında, feminizmin yenilikçi aktivizm modelleriyle etkileşme süreçlerinde nasıl dönüştüğüne vurgu yaptı:
 
Kapitalizm rotasını ve odağını değiştirip sömürüyü ve geçerliğini yeniden düzenlerken, feminizm ve diğer eleştirel düşünce biçimleri de dönüşüyor, değişiyor ve farklı yollar izliyor. Bu süreçte yirminci yüzyılda kapitalizme karşı geliştirilen eleştirel cevaplar da (sömürge karşıtlığı, anarşizm, sosyalizm, çokluk [multitude] hareketi, ‘undercommon’lar, punk, eleştirel ırk teorisi, eleştirel etnik çalışmalar vb.) kendilerini baskı ve sömürü tarihlerine dayanan kimliksel taleplerden; yeni dayanışma, müştereklik ve siyasi amaç anlayışlarına doğru dönüştürüyor.
 
Jack Halberstam feminizm ve kuir teorinin gerekliliğini tartıştıktan sonra kendi manifestosunu sundu. Konuşmasında ilaç endüstrisi ve global kapitalizmin beden - haz ilişkisini yeniden kurguladığına değinen Halberstam, kullanılan ilaçlar ve yapılan tıbbi müdahalelerle insan bedeninin alternatif bir gerçekliğe evrildiğine dikkat çekti. Halberstam, global kapitalizmle başa çıkmak için gruplara, kimliklere bölünmek yerine yeni bir dil oluşturmanın gerekliliğini savundu. Halberstam “Değişimi ve dönüşümü isteyenler olarak ‘Kapitalizm oraya zaten gitti’ söylemini değiştirmeliyiz. Kapitalizmin kendisi kaostur, yoksulluğun kendisi kaostur, anarşizm dayanışmadır. Kapitalizm yeni şekilde zenginleri beslemenin yollarını bulur” derken, kapitalizmi ele alma sebebi olarak da kapitalizmin kafa karıştırıcı ve karamsarlığa götüren bir olgu olmasını gösterdi.
 
“Politikayı yeniden tahayyül etmeliyiz”
Jack Halberstam “Vahşice düşünün, kendinizi hiçbir disiplinle sınırlamayın, dünyayı yeni görüyormuş gibi bakın. Politikayı yeniden tahayyül etmeliyiz” dedi. Anarşistlerin bir amaca ulaşmak için değil, bir arada olmak için politika yaptıklarını söyleyen Halberstam, kimlik politikalarına değil, yeni bir dayanışma tahayyülüne dayalı politika çağrısı yaptı.
 
Lady Gaga’yı duyarlılığın simgesi olarak kullandığını belirten Jack Halberstam; Gaga Feminizmi’ndeki argümanın yeni bir toplumsal cinsiyet programına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Toplumsal cinsiyet rejiminin değiştiğine vurgu yapan Jack Halberstam yeni teknolojiler ile doğurma sorumluluğunun kadınların üzerinden kalktığına dikkat çekti. 
 
Kuir kuramda vahşi olanı dâhil ederken, dağınık kalmış kuramları toplamayı amaçladığını söyleyen Halberstam, kuir aktivizminin günümüzde geçmişin protestolarından bir şekilde etkilendiğini, ikisini biraraya getirdiğini söyledi. 
 
Konuşmasında farklı akımlardan sanatçıların eserleri üzerine yorumlar yapan Jack Halbestram  “Katılımcı sanatın içinde sadece sanatçılar değil oradan gelen geçen herkes dâhil edilebilmektedir. Mesajın tam olarak varmaması nedeniyle yeni bir anlam doğar” dedi.
 
Halberstam 18 Mayıs Pazar günü de 9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Kaos GL’nin misafiri olarak Ankara’daydı.
 
Jack Halberstam 
Southern California Üniversitesi’nde Amerika ve Etnisite Çalışmaları, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları ve Karşılaştırmalı Edebiyat profesörüdür. Halberstam’ın kitapları arasında Tenden Belli: Gotik Korku ve Canavarların Teknolojisi (Skin Shows: Gothic Horror and the Technology of Monsters, Duke UP 1995), Dişi Erilliği (Female Masculinity, Duke UP 1998), Kuir Bir Yer ve Zamanda (In A Queer Time and Place, NYU Press 2005), Çuvallamanın Queer Sanatı (Sel Yayıncılık 2013), Gaga Feminizmi: Seks, Toplumsal Cinsiyet ve Normalin Sonu (Gaga Feminism: Sex, Gender, and the End of Normal, Beacon Press 2012) vardır. Halberstam’ın araştırma alanları kuir çuvallama, cinsellik ve medya, altkültürler, görsel kültür, toplumsal cinsiyet çeşitliliği, popüler film ve animasyondur. (gazeteSU)
 
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmiştir.    

Etiketler: yaşam
İstihdam