18/05/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Homofobi Karşıtı Buluşma’nın kapanış konuşmasını yapan Jack Halberstam: ‘Devlet tarafından tanınma, eşcinsel evlilik yerine hayalgücünün diyarlarını keşfetmek, çuvallamanın kulvarlarında yürümekten bahsediyorum.’

Halberstam’le Yapmamanın, Olmamanın, Katılmamanın Politikası: Gaga Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Homofobi Karşıtı Buluşma’nın kapanış konuşmasını yapan Jack Halberstam: “Devlet tarafından tanınma, eşcinsel evlilik yerine hayalgücünün diyarlarını keşfetmek, çuvallamanın kulvarlarında yürümekten bahsediyorum.”
 
Queer kuramcısı Jack Halberstam, Kaos GL Derneği’nin düzenlediği 9. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında “Devrimi Baştan Çıkarmak: Bir Gaga Manifestosu” başlıklı bir konuşma yaptı.
 
Konuşmasının başlığını Renate Lorenz ve Pauline Boudry’nin Werner Hersch ile yaptığı filmin adından aldığını belirten Halberstam, queer kültürünün alternatif bir tarihi olduğunu, hiçbir zaman politik statükoya bağlı kalmadığını söyledi.
 
Birilerinin başarılı hissetmesi için birilerinin başarısız olduğunun gösterilmesi gerektiğini söyleyen Halberstam, cinsellkle benzerlik kurarak “heteroseksüelliğin başarılı olması için diğerlerinin, yani queer’lerin, başarısız olarak gösterilmesi gerek,” dedi.
 
Halberstam, queer başarısızlık anlayışının tanınma, aile, evlilik, zenginlik, din gibi anaakım başarı mantığını eleştirerek katılmama, ret, direniş gibi alternatif protesto yolları sundu.
 
“Bizi Ciddiye Almayın”
Sistemin olduğu haliyle içinde yer almak yerine sistemi alaşağı etmeyi savunan Halberstam, tanınabilir protestoların dışında kalan eylem biçimlerine, “yapmayaya, olmamaya, yer almamaya” dikkat çekti:
 
“Protestolarımızı talep ya da neden sunmadan, hiçbir mantığa oturtmadan yapabiliriz. Mantığa oturtmaya kalktığınızda sizden öncekilerin düşünceleriyle hareket edersiniz. Bizi ciddiye almayın. Bizim amacımız eğlenmek, absürt olmak. Ciddiye alınmak yeniden eleştirdiğiniz dilden konuşmak anlamına gelir.”
 
Occupy ve Gezi’nin, içinde yer alanlar heteroseksüel olsun ya da olmasın queer kültürden geldiğini belirten Halberstam, “bu eğlenceli protestolar ciddi değilse neden polis ve hükümet korkup saldırmaktan başka bir şey yapamıyor?”
 
Sürrealistlerin mantıklı olmaya çalışmadan yaptıkları kültürel üretimlerinin Gaga olarak adlandırıldığını söyleyen Halberstam, düzene karşı kaosun Gaga anlamına geldiğinin altını çizdi.  
 
“Gaga Feminizm kitabımı daha fazla Lady Gaga dinlemeniz için yazmadım. Lady Gaga’yı queer kültürüne büyük bir görünürlük getiren bir figür olarak seçtim.”
 
Eşcinsel Hakları mı? Neo-Kolonyalizm Olmasın?
Halberstam, ILGA’nın dünyadaki eşcinsel hakları haritasını eleştirerek bu tür haritaların hep bir neo-kolonyalizm göstergesi olduğunu söyledi.
 
Gey ve lezbiyen kelimelerinin ABD, Avrupa ve Avustralya’nın neo-kolonyal dayatması olduğunu söyleyerek, dünyanın her yerinde farklı cinsel ekonomiler olduğuna dikkat çekti:
 
“Japonya’ya, Filipinler’e antropolog gönderip oranın seks kültürünü anlamak yerine antropologları ABD’ye gönderin.”
 
Gey ve lezbiyen aktivizminin eşcinsel evliliği nihai hedef olarak belirlemesini eleştiren Halberstam, ABD’de gey ve lezbiyenlere evlilik hakkının fakir, renkli insanlar pahasına verildiğini söyledi.
 
“Neoliberalizm, devletin şiddetine sessiz kaldığınız sürece sizi kapsamayı vaat eder,” diyen Halberstam geleneksel aile yapılarının aksine yalnızca kan bağımız olan kişilerin iyiliğini gözetmekten uzaklaşmamız gerektiğini belirtti.
 
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmiştir. 

Etiketler: yaşam
nefret