24/11/2020 | Yazar: Ezgi Epifani

Leonard Cohen’ın ünlü nağmesi kuir aşk diye bağırıyor…

“Hallelujah” kuir bir ilahidir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Josh Appel

Ezgi Epifani, Kristen Pizzo’nun 11 Temmuz 2020 tarihli ve https://medium.com/@pizzokristen/hallelujah-is-a-queer-anthem-5fecefb47efa linkli yazısını Kaos GL için Türkçeleştirdi.

Leonard Cohen’ın “Hallelujah” şarkısı, Jeff Buckley’nin şarkıyı coverlamasıyla ve daha sonra Dreamworks stüdyosunun Shrek animasyon filminde yer alan Rufus Wainwright yorumuyla ünlendi ve o zamandan beri çeşitli yorumlara da konu oldu.  

Şarkı sözlerine ilk bakışta şarkı dini inançla ilgili gibi gelebilir ancak Jeff Buckley şarkının “orgazma hallelujah (şükür)” olduğunu ileri sürdü.

Bense bu şarkıyı hep sevmişimdir. Hallelujah’ı piyano çaldığım günlerde öğrendim ve sürekli çaldığım için muhtemelen ailemi sinir etmişimdir. Biseksüel olarak açıldığım ve kendimi kuir bir ilişkinin içinde bulduğumdan beriyse şarkı benim için yeni bir anlam kazandı.

“Hallelujah” benim için kuir bir ilahi

“İnancın güçlüydü ama yine de kanıta ihtiyaç duydun. Onu çatıda banyo yaparken gördün.” cümleleri kişinin kendi cinselliğini keşfini betimliyor.

“Ve mermer kemerde bayrağını gördüm

Ve aşk bir zafer marşı değil

Aşk soğuk ve kırık bir Hallelujah”

İşte bu şarkının en çarpıcı kısmı. 

Onur Yürüyüşü artık “aşk aşktır” sloganıyla damgalı ve sim ve partilemekle simgeleniyor ancak Onur, Stonewall Barı’daki insanlar bar baskınlarıyla kendini gösteren polis şiddetine karşı koymaya karar verdiğinde şiddetle başlamıştır.

Zamanın başlangıcından beri kuirlerin katlandığı travma ve verdiği mücadeleler kanlı ve çirkindir ve bu mücadeleler bugün de devam eder. Bunu görmek için medyanın sansasyonelleştirerek verdiği kuir hikayelerden ve siyahi trans kadınların neredeyse her gün uğratıldıkları şiddeti anlatan haberlerden ötesine bakmanıza çok da gerek yok.

LGBTİA+ topluluğuna yönelik ayrımcılık, bazı yerlerde daha az aleni olsa da, tüm dünyada vuku bulmaktadır. Kuir deneyimini haziran ayı boyunca kalbi ısıtan küçük bir sloganla ve üzerinde gökkuşağı olan bir tişörtle ambalajlamak indirgeyicidir ve herkese zarar verir.

Tabii ki güçlüklere karşı kolektif kuir zafer hikayelerinde güzellik vardır ve bu hikayeler coşkuyla ve abartılı biçimlerde kutlanmayı hak ediyor ancak kuir bireylerin tek ve büyük “bir zafer marşı” yoktur çünkü mücadele tamamıyla kazanılmadı ve kazanıldığını görmeye muhtemelen ne benim ne sizim ömrünüz yetecek.

Bizim özgürlüğümüz “soğuk ve kırık bir hallelujah”tır. İlişkilerimiz ve evliliklerimiz de öyle. Heteroseksüellerin çantada keklik gördüğü her şey bizim için derin bir nefestir ve yorgun bir savaş narasıdır.

Bana dönersek, içselleştirilmiş bifobi ve homofobi sebebiyle çok fazla sorgulama ve öz nefretten sonra kuir kimliğimin içine yavaşça ve dikkatle yerleşmeye çalışmak, sağ kalıp kalamayacağımı bilmez haldeyken nihayet eve varabilmek gibiydi.

Heterolar bana kuirlerin gey olmaktan çok fazla bahsettiği konusunda zaman zaman sitem ettiler ama ben kimliğim hakkında konuştuğumda ve kimliğimi kutladığımda bu bir narsizm şöleni değildir. Bu benim kendimi onaylamamdır çünkü bunu yapabilmek çok uzun bir süre imkansızdı ve duygusal olarak da inanılmaz yorucuydu.

Tarihsel olarak, kuirlere hayatlarının ve sevgilerinin kutlamaya hatta herhangi bir şeye değer olmadığı öğretildi, nokta.

O yüzden ben kendi “Hallelujah”mı söylemeyi bırakmayacağım.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat, yaşam, dünyadan
İstihdam