06/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL tarafından Mayıs 2011 ve Şubat 2012’de düzenlenen Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ konferansı, Nisan ayında Balkanlarda düzenlendi. Toplantının ev sahipliğini 25-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Queer Zagreb yaptı.

Halperin: ‘Queer’, Kimliği Olmayan Kimliğe Dönüştü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL tarafından Mayıs 2011 ve Şubat 2012'de düzenlenen Homofobiye Karşı Bölgesel Ağ konferansı, Nisan ayında Balkanlarda düzenlendi. Toplantının ev sahipliğini 25-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Queer Zagreb yaptı. 10. Queer Festival ile birbirini taçlandıran üçüncü toplantının katılımcı ülkeleri Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Mısır, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Irak, İsrail, Lübnan, Karadağ, Filisin, Sırbistan, Hollanda, Tunus, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri idi.
 
Festival, Zvonimir Dobrovic'in festivalin 10. yılında sonlandırılma sebebine dair konuşmasıyla başladı: "Bu artık radikal bir mücadele değil, ilk başladığımız gibi. Açılış çok heyecan vericiydi ve bu sonun aynı zamanda diğer heyecan verici şeylerin başlangıcı olacağını hissettik. Başlangıcın nasıl olacağını düşünmek bile takımımız için heyecan vericiydi.”
 
David Halperin sözü aldı ve "LGBT Aktivizminin Farklı Bağlamlarda Başlangıcı ve Bitişi" başlığı altında konuşmasını yaptı. Halperin konuşmasına LGBT hareketinde başlangıçlar ve bitişler ve 'queer' teriminin tarihteki yeri hakkında yorumlarını dile getirdi: “'Queer' kelimesi 90’larda radikal bir kullanıma sahipti ancak bence zamanını doldurdu. Queer aktivizmi başladığı andan itibaren aynı zamanda bitmeye de başladı.'Eşcinsel' teriminin sonu, aslında cinsel özgürlüğü ifade etti ve kimlikler -eşcinsellik kimliği dahil olmak üzere- kaybolmaya başladı. Birçok insan için ‘queer'  kelimesi gey ve lezbiyen kelimelerinin kullanımına bir son verdi. ‘Queer’ kimliği olmayan kimliğe dönüştü. Festivaller 'aile tatili' gibi başladı, yani yapıldı fakat yapıldığı gerçeği dışında hakkında pek bir şey bilinmiyordu. Bitirilme kararı ve başkalarının yeni şeyler yapmasına yol açmak mantıklıydı.”
 
Halperin, başladığı eşcinsel hareketi ve ABD’nin güncel politikaları üzerine soru sorulduğunda konuşmasına şöyle devam etti: "Yerel eşcinsel hareketini ve bu konu üzerindeki politikaları sıkıcı buluyorum, artık neredeyse görünmeziz. Seyahate çıktığımda daha farklı yerel eşcinsel hareketlerine başlamanın mümkün olduğunu görüyorum. Onları görmek için Amerika’daki küçük şehirlere gitmek zorunda kaldım önce, sonra da Avrupa'ya gittim. 90’larda Brezilya ve İsrail, sonra İstanbul ve Ankara geldi. Kimbilir belki de yakında Bakü ve Moskova'da oluruz. Amerika ve İngiltere'de, bir ölçüde bazı hayallerin gerçekleşmesi konusunda başarılı olduk. Bazı hükümetler eşcinsel evliliklerine izin verdi ve inanın ulaşılması zor bir hedefti bu. Amerika'daki kadın hareketleri kürtaj yaptırma hakkı gibi bazı hakları elinden kaçırmak üzere. Doğum kontrolü ve cinsel üreme hakları, elde ettikleri hak alanlarını yitirmek üzere.”
 
Halperin, sonrasında konuşmasını eşcinsel evlilikleri ve eşcinsel hayatı ve kültürünün 'normalleştirilmesi' üzerine yapılan tartışmalarla bağladı: 'Eşcinseller artık heteroseksüeller tarafından bile kullanılmayan mutlak heteroseksüel normları kabul etmekte. Gazetelere ve sosyal paylaşım sitelerine konulan eşcinsel evlilik ilanları bu durumun bir örneği. Eşcinsel hareketinin amacı 'zorunlu ritüeller ve klişeler içeren orta sınıf ve normal bir eşcinsel hayatına' sahip olmak mıdır? Bütün eşcinsellerin normları çiğnemesi gerektiğini söylemiyorum, onları ayıplamıyorum. Sadece herkesin yaptığını yapan belirli eşcinsel politikalarına dair endişeliyim; o şekilde dünyanın geri kalanına vereceğimiz bir katkı sözkonusu olmayacaktır. Dünyanın geri kalanı biz olmadan güçsüz olacaktır, ve bu nedenle neyle katkıda bulunduğumuz konusunda dikkatli olmalıyız."
 
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam