26/11/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Hande Buse Şeker’i öldüren polis memuru Volkan Hicret’e iyi hal ve haksız tahrik indirimi uygulanmadan kasten öldürmeden müebbet hapis cezası verildi. Avukatlar, eziyet çektirerek nitelikli kasten öldürmeden ceza alınmamasını eleştiriyor: Umarız bu eksiği üst mahkemeler kapatır.

Hande Şeker’i öldüren Volkan Hicret’e müebbet hapis cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Aslı Alpar / Kaos GL

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org a mail atabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıl öldürülen seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker davasının sekizinci duruşması bugün (26 Kasım) İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Diyarbakır Barosu davaya müdahil olma talebinde bulundu ancak mahkeme heyeti bu talebi reddetti.

Hande Buse Şeker’in vekilleri sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ve üzerine atılı diğer suçların üst sınırından cezalandırılması talepleriyle beyanlarını sundu. Bu davanın trans kadınlara yönelen nefret suçlarıyla mücadele için önemini vurguladı.

Duruşmada Hande Buse'nin ablası, yaşanan cinayetten sonra hastalığı ilerleyen annelerinin iki gün önce vefat ettiğini söyledi. Annesinin son arzusunun sanığın en ağır cezayı alması olduğunu belirtti.

Davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili de sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve diğer atılı suçların üst sınırından cezalandırılmasını talep etti.

Görevde olmadığı sırada, polis silahıyla Hande Buse Şeker’i 9 Ocak 2019’da Şeker’in Alsancak’taki evinde gasp eden, cinsel saldırıda bulunan ve öldüren, evdeki arkadaşını ise yaralayan polis memuru Volkan Hicret müebbet hapisle cezalandırıldı.

Hicret hakkında kasten öldürme suçundan müebbet, nitelikli cinsel saldırı suçundan 21 yıl, nitelikli yağma suçundan 3 kez 5 yıl 6 ay, yaralama suçundan 2 kez 9 ay, kişinin hatırasına hakaret suçundan 2 yıl hapis cezasına hükmedildi.

Mahkeme, Hicret’in haksız tahrik ve iyi hal indirimi taleplerini reddetti. Öte yandan Şeker’in avukatlarının ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talebi de reddedilmiş oldu.

TIKLAYIN - Kısıtlılık ve kapalılık arasına sıkıştırılan Hande Buse Şeker davası

“Dava, nitelikli kasten öldürmeden görülmeliydi”

Dava sonucunu KaosGL.org’a değerlendiren davanın avukatlarından Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ettiklerini ancak müebbet hapis cezası verildiğini belirtti:

“Bu kararla birlikte beklenebilecekler arasında en üst sınırdan ceza verilmiş oldu. Biz aslında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep ediyorduk. Özellikle cinsel saldırı ile öldürme eyleminin bir arada işlenmesinden dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiğini söylüyorduk. Ancak mahkeme hiçbir aşamada sanıktan ek savunma talep etmedi. Ek savunma almadığı için de verilebilecek en ağır cezanın müebbet hapis cezası olacağını biliyorduk. Ancak somut olayda öldürme eyleminin nitelikli halinin olduğunu öne sürdük.

“Sanık iyi hal ve haksız tahrik indirimi uygulanmasını talep etmişti. Fakat mahkeme bu savunmaya itibar etmedi ve haksız tahrik indirimi ve iyi hal indirimi uygulamadı. Bizim de taleplerimiz bu yöndeydi. Sanık dava boyunca aleni yargılama yapılmaması konusunda da direnmişti.

“İddianameye bakıldığında iddianamede öne sürülen suçlamalar bakımından en üst cezalar verildi. Ancak biz iddianamenin de eksik olduğunu söylüyorduk. Biz kararı istinaf edeceğiz, nitelikli kasten öldürmeden dolayı yargılanma yapılmasını talep etmiştik ve buna dönük istinaf başvurumuz da olacak.”

TIKLAYIN - Hande Buse Şeker'e eziyet ve cinsel saldırı mütalaada yok!

“Hükmün kendisi dahi eziyet çektirerek nitelikli kasten öldürmeyi doğruluyor”

Şeker’in avukatlarından Genç LGBTİ+ Hukuk Alan Koordinatörü Av. Mahmut Şeren ise haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin uygulanmamış olmasının trans kadınları hedef alan nefret cinayetleri açısından önemli olduğunu söyledi ve ekledi:

“Ancak yeterli cezayı almadığı için vicdanları tatmin ettiğini söyleyemeyiz. Eziyet çektirerek nitelikli kasten öldürmeden ceza almasını istiyorduk. Aslında hükmün kendisi de bunu gösteriyor. Sanığın aldığı cezaların alt alta yazılımı bir sayfa sürüyor. Müebbet artı 41 yıl hapis cezası aldı. Pek çok suç işledi ve bütün bunların cinayetle ilgisi vardı. Doğal olarak kamuoyu ve mağdurla aynı kimliği taşıyan trans kadınlar açısından da hüküm bu şekilde kurulmalıydı. Bize gelen başvurulardan özellikle trans kadınların çok fazla hak ihlaline maruz kaldığını ancak büyük bir çoğunluğunun yargıya güvenemediğini, adli süreçlerde kendisinin örseleneceğini düşünüyor. Bu karar da maalesef bu algıyı tersine çevirebilecek, adalete olan güveni temin edecek bir karar değil. Ancak henüz bitmedi. Üst mahkemelerde de aynı talebi dile getireceğiz. Umarım üst mahkemeler de bu eksikliği giderir ve nefret suçlarının cezasızlıkla karşılanmadığı bir karar elimizde olur. Ailesinin, yakınlarının ve tüm LGBTİ+’ların dilekleri de gerçekleşmiş olur.”

Ne olmuştu?

Volkan Hicret isimli polis memuru görevde olmadığı sırada, polis silahıyla Hande Buse Şeker’i 9 Ocak 2019’da Şeker’in Alsancak’taki evinde öldürdü. Polis memuru Volkan Hicret, Şeker’i öldürdü, gasp etti, cinsel saldırıda bulundu ve evdeki arkadaşını ise yaraladı.

Katil polis Volkan Hicret hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava bir süre kapalı görüldü. Avukatların itirazı ve tepkiler üzerine kapalılık kararı kaldırıldı.

Önemli bir bölümü kapalı görülen, İzmir Barosu ve Genç LGBTİ+ Derneği’nin katılım talebinin reddedildiği, Uluslararası Af Örgütünün davayı gözleme talebinin kapalılık gerekçesiyle reddedildiği davada kapalılık kararının kaldırılmasının ardından ise koronavirüs pandemisi nedeniyle kamuoyunun takip etmesi zorlaştı.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
nefret