11/04/2016 | Yazar: Kaos GL

Hayvan tecavüzcülerine ceza verilmesine karşı çıkan AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a feministler ve hayvan hakları savunucularından tepki geldi: ‘Tecavüzcüye şans verilmez.’

Hayvan hakları savunucuları: ‘Tecavüzcüye şans verilmez!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hayvan tecavüzcülerine ceza verilmesine karşı çıkan AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'a feministler ve hayvan hakları savunucularından tepki geldi: “Tecavüzcüye şans verilmez.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun Ensar Vakfı'nı koruyan nitelikteki beyanı ve çocuk istismarı vakalarındaki görünürlüğün artışı üzerine büyüyen toplumsal tepki sürerken, bu kez de AKP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ'ın hayvan tecavüzcüleriyle ilgili açıklaması tepki çekti.

Haber sitelerinde AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ile ilgili olarak “AKP'li milletvekili hayvan tecavüzüne verilen cezayı çok buldu: Bir şans daha verelim” başlığıyla dün yayınlanan haberlere Özdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, vermediği bir demeç, söylemediği sözler üzerinden olumsuz bir algı operasyonuyla karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun değişikliğini öngören yasa tasarısı, 24. yasama döneminde gündeme gelmiş, ancak 7 Haziran'daki genel seçimlerin ardından hükûmetin değişmesi ile kadük kalmıştı. Söz konusu yasa tasarısının çok yakında tekrar TBMM gündemine getirileceğini öğrenen hayvan hakları savunucuları ve feministler, Özdağ'ın hayvan tecavüzcüleri ile ilgili olarak meclis komisyon tutanaklarına yansıyan endişe verici açıklamalarına tepki verirken sosyal medyada ise hayvanlara tecavüz konusu tartışılmaya başlandı.

Özdağ'ın hayvan tecavüzcülerine bir şans verilmesi yönündeki beyanını eleştiren Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nden Merve Karabulut “Canlılar arasında ayrımcılık 'türcülük' yapılamaz. Tecavüz tecavüzdür. Başka bir canlıya verilen zarar 'hata yapmış' olarak değerlendirilemez. Hata yapıldıysa cezası bellidir. Sesi olmayanların sesi olmak zorundayız. Şu an bir insana karşı işlenen bu tür suçlar için 'affedelim' denilmiyorsa hayvanlar için de bu kabul edilemezdir” dedi.

“Türkiye'de hayvanlara tecavüz aşırı yaygın”

Yasa tasarısı ile ilgili olarak TBMM Çevre Komisyonu görüşmelerine katılan Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner ise “Türkiye'de hayvanlara tecavüz, aşırı yaygın ve toplumun hemen hemen her kesimi bu cinsel şiddetin farkında. Komisyon görüşmelerinde, Selçuk Bey'in talihsiz beyanını işitince, kendisinin, tecavüzcülere 'bir şans verilmesi' yönündeki önerisine açıkçası inanamadım. Öznesi ister insan olsun, ister insan olmasın, tecavüz, cinsel şiddet, son derece travmatik bir saldırı. Bu saldırıları gerçekleştiren saldırganlara bir şans verilmesini, bunun rahat bir şekilde dillendirilmesini biz, hayvan hakları savunucuları olarak kesinlikle kabul etmiyoruz” diye konuştu.

En az iki sene hapis cezası, ömür boyu men talebi...

HAKİM Koordinatörü Özgüner “Vekiller hayvan tecavüzünde belki sakınca görmeyebilir ancak neredeyse her gün tecavüz vakalarıyla uğraşan bizler, tecavüzcülere şans verilmesi bir yana, bu kişilerin ömür boyu hayvan edinmelerinin ve barınak gibi yerlerde çalışmalarının men edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Devlet de yargı da bugün tecavüzcülerin sırtını sıvazlayıp toplumun içine gönderiyor. Dava dosyasında her türlü delil olmasına rağmen haklarında beraat kararı verilen hayvan tecavüzcüleri var. Tecavüzü olumlayan, tecavüzcüyü cesaretlendiren her türlü beyan, davranış ya da yasama çalışması Türkiye toplumunu daha da yaşanmaz hâle getiriyor. Bu zihniyet ile hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu değişikliği tasarısı yasalaştığı takdirde ne hayvanları ne de onların haklarını koruyabilir. Tecavüz ve cinsel şiddet başta olmak üzere hayvanlara karşı işlenen suçların cezasının alt limiti iki yıldan az olmamalı ki paraya çevrilemesin ya da ceza ertelenemesin” açıklamasında bulundu.

Özdağ ne demişti?

AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, hayvan hakları savunucularının ağır eleştiri ve tepkilerine neden olan kanun tasarısı görüşmeleri sırasında, hayvan tecavüzcülerinin hayvan edinmesini men eden madde önergesi oylanırken TBMM Çevre Komisyonu tutanaklarına yansıyan şu sözleriyle cinsel şiddet konusunda dinmek bilmeyen tepkilere bir yenisini daha eklemişti:

“Cezaya çarptırılan insanlara yeniden bir şans vermeden hayvanlardan, hayvan sahiplenmekten men etmeyi de ben doğru bulmuyorum çünkü insanlara şans vermek gerekir. Yanlış yapabilir, hata yapabilir, bu insanlar için de geçerlidir. Türkiye’de hata yapan insanlar veya hata yaptıkları kanunlar tarafından teşhir edilen kişilere tekrar yeniden yaşama tutunma hakkı vermiyor muyuz? Veriyoruz. O nedenle, ben bunu çok ağır bir ceza olarak görüyorum.”


Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam