27/11/2006 | Yazar: Kaos GL

Hayvanlarda eşcinsellik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Oslo Doğal Tarih Müzesi’nde düzenlenen ‘Doğaya Karşı’ sergisi ilgi görmeye devam ediyor. Bilim insanlarına göre ortada şaşıracak bir şey yok. Eşcinsellik ve heteroseksüellik ayrımı hayvanlar aleminde keskin olmayan, insanların sosyal olarak inşa ettiği kavramlar çünkü.

KAOS GL

Hayvanlarda eşcinsellik bilim insanları tarafından henüz derinlemesine araştırılmış bir konu değil. Bunun en önemli sebebi zoolojinin çiftleşme-merkezli dünya bakışı. Evrim biyolojisi, hayatta kalma ve türün devamı olgularını temel alıyor. Milyonlarca yıl içinde insanlar dahil tüm hayvanların türlerinin devamı için çiftleştiğini varsayan zooloji ve biyoloji için, eşcinsellik tam bir paradoks oluşturuyor. Ancak, türün devamı her zaman temel içgüdü olmayabilir. Hayvanlar da insanlar gibi, çiftleşmeden farklı nedenlerle cinsel ilişkiye giriyor olabilir mi?

Oslo Üniversitesi’nin bünyesindeki Doğal Tarih Müzesi’nde yer alan hayvanların yarısı eşcinsel. Serginin direktörü Petter Bockman, gözlemledikleri 1.500’den fazla hayvan türünün en az 500’ünde eşcinselliğin bir yaşam tarzı ve cinsel yönelim olarak saptandığını vurguluyor.

Evrimsel Şartlanma Olabilir

East Carolina Üniversitesi antropoloğu Linda Wolfe, cinselliğin insanlar ve hayvanlarda salt olarak bir zevk eylemi olabileceği varsayımının da kabul görmesi gerektiğini savunuyor. Buna karşılık, bazı bilim insanları eşcinselliğin salt zevk eyleminin ötesinde evrim açısından bazı avantajlar sağladığının da altını çiziyor. Eşcinselliğin temeli olan hemcinslerin birlikteliği, seks dışında da düşmanlara karşı güç birliği yapmak anlamına geliyor.

Bockman, bonobo maymunlarında örneğin sadece heteroseksüel olanların arkadaş bulmakta zorluk çektiklerini belirtiyor. Kara kuğularda da yavruların yüzde 25’i eşcinsel çiftler tarafından yetiştiriliyor. Kuşlarda görülen bir diğer davranış özelliğinde, erkek kuş dişi bir kuşu dölleyerek yavru sahibi oluyor, ancak bu yavruları eşcinsel partneriyle birlikte yetiştiriyor.

Eşcinsellik Paradoksu

Bilim insanlarına göre, eşcinsellik ve heteroseksüellik ayrımı hayvanlar aleminde keskin olmayan, insanların sosyal olarak inşa ettiği kavramlar. Zoologlar, birçok hayvanın çift-cinsiyetli olduğunu, hem erkek hem kadın cinsel organlarına sahip olduklarının altını çiziyor. Birçok deniz canlısının ise cinsel yaşamı yok. Sürüngenler familyasında birçok tür bölünme yoluyla ürüyor.

Hayvanlarda eşcinsellik bilimin mevcut paradigmaları için karmaşık bir sorun. Üniversitelerde okutulan ana akım biyoloji ve zoolojide marjinal bir konu olarak kalmış durumda. Hayvanlarda eşcinselliği, doğanın kuralları sayılan evrim biyolojisinin paradigmaları içine yerleştirmek oldukça zor.

Kaynak: NTV, 26 Kasım 2006

*Konuyla ilgili diğer haberler:

[[Eşcinsel hayvanlar 'doğaya karşı']]

[[Hayvanlarda eşcinselliğin kitabı yazıldı]]
Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam