19/06/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Uluslararası anlaşmalara ve anayasaya uymayan ve hukuku çiğnemek anlamına gelen bu kararların alınma gerekçesi nedir?

HDP Milletvekili Kemalbay, Onur Haftası yasaklarını İçişleri Bakanı’na sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi, LGBTİ+ Onur Haftası ve yürüyüşlerine getirilen yasakları sordu: Uluslararası anlaşmalara ve anayasaya uymayan ve hukuku çiğnemek anlamına gelen bu kararların alınma gerekçesi nedir? LGBTİ+ yurttaşların hak ve özgürlükleri ne olacaktır?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, LGBTİ+ Onur hafta ve yürüyüşlerinin yasaklanmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Kemalbay verdiği soru önergesinde, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere göre herkesin toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin Anayasal hakları korumaması, anayasaya uygun davranmayarak suç işlemeye devam etmesi bir dizi yasaklar silsilesi ile erkek egemen düşüncesini LGBTİ+ nefreti ile de ortaya koymaktadır” dedi.

“Hukuku çiğneyen bu yasakların gerekçesi nedir?”

Kemalbay, Soylu’ya şu soruları iletti:

*Çeşitli valiliklerce alınan LGBTİ+ Onur Yürüyüşleri yasaklama kararları bilginiz dâhilinde midir? Bilginiz dâhilinde ise uluslararası anlaşmalara ve anayasaya uymayan ve hukuku çiğnemek anlamına gelen bu kararların alınma gerekçesi nedir?

*LGBT+ bireylere yönelik ayrımcılığı, cinsiyet kimlikleri sebebiyle yaşam hakkının tehdit edilmesini, temel hak ve özgürlüklerinin gasp edilmesini soruşturmak yönünde bir çalışmanız var mıdır?  

*Son 10 yılda cinsel kimliği sebebiyle polis tarafından şiddet, kötü muamele ve cinsel istismara uğramaları nedeniyle Bakanlığınıza başvuran ve nefret suçu kapsamında öldürülen LGBTİ+ kimlikli kişi sayısı kaçtır?

“LGBTİ+ yurttaşların hak ve özgürlükleri ne olacak?”

*Valilerin öne sürdüğü “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçesi ile alınan bu kararlarda LGBTİ+ yurttaşların hak ve özgürlükleri ne olacaktır?

*2003 yılından beri Türkiye’de yapılmaya başlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşlerinde yürüyüşe katılan yurttaşlardan yaralanan ve gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır? 

*Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 12. İdari Dava Mahkemesince verilen kararla 2018 yılında Ankara Valiliği tarafından öne sürülen “düzenlenen etkinliklerin toplumun bazı kesimlerini rahatsız edebileceği, provokasyona, saldırı veya tepkiye sebep olacağı” savunmasının geçerli olmadığı yer almıştır.  İçtihat kararı ortada iken LGBTİ+ Onur Yürüyüşünün yasaklanması konusunda Bakanlığınız bir işlem yapacak mıdır?

*Kişinin en temel haklarından olan kendini ifade etme hakkının valiliklerce alınan bu keyfi ve hukuksuz kararlara karşı Bakanlığınızca herhangi bir girişim olacak mıdır?

“Devlet, yasaklarla suç işlemektedir”

Kemalbay soru önergesinde, Onur Yürüyüşü ile LGBTİ+’ların, hayatın her alanında eşit hak taleplerini en barışçıl şekilde yerine getirmek, gökkuşağı şöleni yaşatmak için seslerini duyurmaya çalıştıklarını da belirterek şöyle dedi:

“Burada sözü edilen onur, kişinin kendi oluşunun onurudur, kendi varoluşundan utanmayışının yansımasıdır. Devlet, nefret cinayetlerinin işlenmeyeceği, cinsel istismara uğramayacağı, üretim alanlarında yok sayılmayacağı, kamusal alanlarda nefrete ve şiddete maruz kalmayacağı, ayrımcılığa tabi tutulmayacağı, tüm yurttaşların sokaklarında korkusuzca dolaşabilecekleri, eşit yurttaşlar olarak toplumsal yaşamın bir parçası olacakları koşulları sağlamak yerine, birçok ilde barışçıl yürüyüşleri yasaklamakta ve anayasayı, yasaları, uluslararası sözleşmeleri çiğneyerek suç işlemektedir.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam