26/09/2020 | Yazar: Kaos GL

7 ilde 82 HDP eski yöneticisi hakkında gözaltı kararı verilen operasyonda LGBTİ+ aktivisti Cihan Erdal da gözaltına alındı. HDP eski MYK üyesi Erdal, LGBTİ Barış Girişimi’nin de kurucularındandı.

HDP’ye polis operasyonu: LGBTİ+ aktivisti Cihan Erdal da gözaltında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'te düzenlenen “Kobane eylemlerine ilişkin soruşturma” kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Dün (25 Eylül) sabah saatlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) eski milletvekili, belediye başkanı ve çok sayıda parti yöneticisi evlerinden gözaltına alındı.

Gözaltı operasyonuna HDP Genel Merkezi, “HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek” diyerek tepki gösterdi. Sosyal medyada #HDPSusturulamaz etiketi TT listesine girdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da düzenlediği basın toplantısında, Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, eski milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder ve çok sayıda eski MYK üyelerinin gözaltına alındığını hatırlatarak şöyle dedi:

“Bu operasyonlar 6-8 Ekim olayları bahane edilerek yürütülmüştür. Hatırlatalım ki 6-8 Ekim olaylarının sorumlusu partimiz değildir. 6 yıldır uğraşmalarına rağmen bu olaylarda partimizin sorumluluğunu ortaya koyacak hiçbir delil gösterememişlerdir. Partimizi bu olaylardan sorumlu gösterecek hiçbir makul, inandırıcı gerekçe ortaya koyamamışlardır.”

LGBTİ+ aktivisti Cihan Erdal da gözaltında

Gözaltına alınanlar arasında LGBTİ+ aktivisti Cihan Erdal da bulunuyor. Kanada’daki Carleton Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Erdal, tez araştırması kapsamında İstanbul’dayken gözaltına alındı.

Cihan Erdal, iki dönem üst üste HDP’de Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapmıştı. Uzun yıllar boyunca Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP’nin LGBTİ komisyonlarında da yer alan Erdal, LGBTİ Barış Girişimi’nin de kurucularından.

Erdal, MYK üyesi olduğu dönemde HDP’nin LGBTİ+ haklarına ilişkin çalışmalarında yer almış, LGBTİ+ hakları alanında parti içerisindeki çalışmalarının yanı sıra kamuoyuna dönük çalışmalar da yürütmüştü.

Erdal, Şubat 2015’te seçim öncesi KaosGL.org’a verdiği röportajda LGBTİ haklarına ilişkin yaklaşımlarını şöyle anlatmıştı:

“LGBTİ meselesinde de heteroseksizmle mücadelenin kapitalizme ve diğer tüm eşitsizlik kaynaklarına karşı mücadeleden ayrıştırılamayacağını düşünüyoruz. HDP, homofobi ve transfobi temelli ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına hedefleyen bir parti. Ancak öte yandan genel anlamda önerdiğimiz bir “Yeni Yaşam” siyaseti var. Bu siyaset ve teklifin Kürtler için de translar için de eşcinseller için de eşit derecede geçerli ve gerekli olduğunu söylüyoruz. Kimliksel, sosyal, ekolojik sorunların iç içe geçmiş, hayatın içindeki karmaşıklaşmış haline tüm bu sorun alanlarını birbirinden soyutlayan yanıtlarla çözüm getiremeyiz. Orada yeni yaşam olmaz.”

Haziran’daki seçimde HDP’nin başarısının ardından tekrardan KaosGL.org’un sorularını yanıtlayan Erdal, “Açık bir şekilde LGBTİ haklarını savunan, seçim programında ayrı bir başlıkla çok detaylı bir şekilde LGBTİ eşitlik ve özgürlüğünü öneren, bunu da her yerde ilan eden bir siyasi parti oylarını arttırdı, barajı yıktı geçti” demişti.


Etiketler: insan hakları, yaşam, siyaset
nefret