08/01/2007 | Yazar: Kaos GL

‘Günah çıkarmak için 12 iyi neden!’ Bu başlık, Quest adındaki Katolik gey örgütünün web sitesinden alınma. Çünkü İtalyan fotoğrafçı Piero Pazzi’nin bu yıl dördüncüsünü çıkardığı Roma Takvimi (Calendario Romano), 12 genç ve yakışıklı papazın fotoğrafından oluşuyor.

Her aya bir yakışıklı papaz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

‘Günah çıkarmak için 12 iyi neden!’ Bu başlık, Quest adındaki Katolik gey örgütünün web sitesinden alınma. Çünkü İtalyan fotoğrafçı Piero Pazzi’nin bu yıl dördüncüsünü çıkardığı Roma Takvimi (Calendario Romano), 12 genç ve yakışıklı papazın fotoğrafından oluşuyor.

KAOS GL

Bu papazları gören kadınların ve geylerin günah çıkarmak için koşa koşa kiliseye gideceği tahmin ediliyor. Takvim her yıl sadece İtalya’da 40 bin adet satılıyor. Bu yılki takvim için Pazzi garanti veriyor: Hepsi de gerçek papaz, aralarında profesyonel model yok.

İtalya’da takvim, ülkenin estetik üstünlüğünü belgeleyen geleneklerden biri kabul ediliyor. Pirelli takvimi bunun en iyi bilinen örneği. Her yıl, yayınevleri, bazılarının satışı 600 bini bulan, hepsini de güzel kadın fotoğraflarının süslediği en az 30 takvim yayınlıyor. Erkek modellerden oluşan takvimlerin ise sayısı çok az ve konuları da çok geleneksel. Gondolcu takvimleri bunun en iyi bilinen örneği.

2004’te Venedikli fotoğrafçı Piero Pazzi, takvim geleneğine yeni bir soluk getirdi. Roma Takvimi’nde 12 ayın her birini, genç ve yakışıklı bir Katolik papaz simgeliyor. Papazlar, Katolik Kilisesi’nin kalbi Roma’da, kentin en tanınmış atmosferlerinde, geleneksel kıyafetleriyle poz veriyorlar. Birinde Trevi Çeşmesi, diğerinde İspanyol Merdivenleri, diğerinde Piazza del Popolo fon olarak kullanılmış. Siyah-beyaz fotoğraflar, bakanları eski yıllara götürüyor; tüm antik kalıntılarına ve çağdaş modanın salındığı sokaklarına rağmen, Roma’nın aynı zamanda bir papazlar şehri olduğunu hatırlatıyor.

Sevgilinize verilecek en güzel hediye

Bu tanımlar, Piero Pazzi’nin, Katolik müşterilerinin gönlünü çelmek ve çektiği fotoğrafların birer sanat eseri olduğunu kanıtlamak için ortaya attığı argümanlar. İşin aslı, Roma Takvimi’nin son yılların en seksi takvimi olduğu. Her çıktığında İtalya’da fırından yeni çıkmış frittelle (sıcak pasta) gibi kapış kapış satılmasının nedeni de bu.

İlk piyasaya çıktığı gün keşfedilen takvim, erkek dergisi Esquire’ın okurlarına yılbaşında sevgililerine verebilecekleri en güzel hediye listesinde ön sırada yer alıyor. Katolik gey örgütü Quest, web sitesinde 2005’te "Yeniden Günah Çıkarmak İçin 12 Müthiş Neden" başlığını atmış. Bir ay önce, takvimin 2007 yılı versiyonu ilk çıktığında Observer gazetesinde yazdığı yazıda Barbara McMahon "Günah çıkarmak için 12 neden" diyerek aynı başlıktan esinlenmiş.



İngiltere’de AIDS kampanyasının ödülü

Takvimin dünya çapında başarıya ulaşmasını sağlayan, dağıtım haklarını İngiliz Andrew Humphrey’nin satın alması oldu. Takvimleri, Avustralya, Kanada, Finlandiya, Almanya, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur’dan müşteriler kapıştı. Humphrey, pazarlama için de ilginç yollar düşündü, işin içine hayırseverliği de katmaya karar verdi. Böylece kimse cinselliğe itiraz edemeyecekti. Her satılan takvim için evlerinde tedavi gören ve maddi imkanları yetersiz olan AIDS hastalarına günlük yemek hazırlayan Food Chain adlı bir sivil toplum kuruluşuna bir sterlin bağış yapacağını açıkladı. İngiltere’de takvimin, Westminster Katedrali’nin koro vakfında duvarları süslediği duyulunca ilgi daha da arttı.

’Burada işiniz ne peder diye soruyorlar’

Takvimin ilk yapıldığı yıl, modellerden birinin gerçek papaz olmadığı ortaya çıktı. 23 yaşındaki oyuncu ve profesyonel model Yuri Antonosante, 2003 takviminde Ocak güzeli olarak poz verdiğini itiraf etti. Sonradan pişman olduğunu da ekledi Antonosante: "Bütün iş hayatım bu olay yüzünden değişti. Ne zaman bir kastinge gitsem, ‘Burada ne işiniz var peder?’ diye soruyorlar."

Bu eleştiriler karşısında Piero Pazzi, 2007 takvimindeki tüm modellerin gerçekten Katolik Kilisesi’ne mensup modeller olmasına dikkat edeceğini belirtti.

Vatikan açıklama yapmak zorunda kaldı

Roma Takvimi ilk çıktığında, adından ve papazlardan ötürü herkes bunun Vatikan’ın resmi bir ürünü olduğunu düşündü. İngiltere’de Channel 4’te bir şov programı yayınlayan Graham Norton’ın yaptığı heyecanlı konuşma, Vatikan’ı zor durumda bırakacak cinstendi:

"İnsanlar son yıllarda dini unuttu. Biz de bu Noel için gayet güzel dini hediyeler bulduk. İşte bir tanesi burada. Hiçbir şey bu takvimden daha dini olamaz. Üstelik Vatikan tarafından çıkarılmış bir takvim bu, resmen Vatikan’ın takvimi! Şuna bakın, ne seksi papazlar! İçinde Vatikan hakkında tarihi notlar da varmış; kim takar Vatikan’ı! Merhaba Mart! Oh Tanrım! Ağustos’a bakın!"

Şovmenin herkesi kahkahalara boğan bu konuşması, seyredenlerde takvimin gerçekten Vatikan tarafından, dini duyguları arttırmak için çıkarıldığı izlenimini güçlendirdi. Sonunda Vatikan takvimin Katolik Kilisesi ile hiçbir bağlantısı olmadığını açıkladı. Ancak açıklamada takvimle ilgili herhangi bir olumlu-olumsuz yorum da yapılmadı. Fotoğrafçıya poz veren papazlar için de herhangi bir ceza uygulanmadı.

Bu durumda konuyu dini açıdan ele almak, dünya Katolik basınına kaldı. İşin ilginç yanı, en çok kadınların ve geylerin ilgi gösterdiği bu takvim karşısında Katolik ve muhafazakar basın da çok büyük bir tepki göstermedi.

Örneğin bir Katolik haber sitesi olan cathnews.com’da şu yorum yer aldı: "İtalyan fotoğrafçı Piero Pazzi’nin Roma’daki modern papazları model olarak kullandığı takvim medyanın çok ilgisini çekti. Ama herkesin tepkisi aynı değildi. Bazıları bu takvimde, papazlık mesleği için pozitif bir tanıklık ve canlılık belirtileri gördü. Ama bazıları da birçok açıdan rahatsız oldu. Ortada bir sömürü olduğu belli ama bu sömürüden Kilise’nin mi, yoksa fotoğrafçı ve yayıncının mı sorumlu olduğu tartışmaya açık."

’Kedi takvimi yapsaydım dişsiz yaşlı tekirleri mi koyacaktım?’

Fotoğrafçı Piero Pazzi, genç papazların güzel görünüşünü sömürmekle suçlanınca web sitesinde şu açıklamayı yaptı: "Evet, takvimimde poz veren papazlar genç ve yakışıklı ama bu onları cinsel obje haline getirmez. Bu bakan insanın hayal gücüne kalmıştır. Ayrıca yakışıklı papazları seçmenin nesi yanlış? Bir kedi takvimi yapsaydım, dişsiz yaşlı tekirlerin fotoğrafını çekmeyecektim herhalde."

Kaynak: Hürriyet Pazar, 31 Aralık 2006


Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam