24/03/2008 | Yazar: Murat Amid
21 Mart baharın gelişinin kutlandığı bayramdır, Newroz’dur. Kelimenin Kürtçe’den Türkçe’ye tam çevrimi Yenigün’dür.

Sevgili dostlar, Diyarbakır’da haftalarca hazırlanılan politik bir arenadır Newroz. Biz de Diyarbakırlı eşcinseller olarak, bu coşkuya ortak olmak için, her seferinde bir heteroseksüel gibi gider, çelişkili özgürlük haykırışlarımızı yapar, halaylar çeker ve heteroseksüel arkadaşlarımızın muhabbetlerine katlanarak “Newroz piroz be” (Nevruz kutlu olsun) derdik. Ardından evimizin yolunu tutup yorgun argın dönerdik kutlamalardan.
Hepimizin kafasında şu çelişki vardı hep: “Neden herkes özgürlük isterken benim en temel hakkım olan yaşama hakkım; özgürlüğüm neden bu kadar korkutucu geliyor insanlara?”

İnsanların tepkilerinden de çekinerek attık kendimiz Newroz alanına. Evet ve nihayet alanda insanların şaşkın bakışları içinde biz de özgürlük için haykırıyorduk, biz de bayrağımızı dalgalandırıyorduk. Kısacası sevgili dostlar çevremizdeki insanların o şakın bakışları içinde biz de halaylarımıza start verdik ve bizdeki coşku büyüdükçe etrafımızdaki insanların şakın bakışları alaycı tavırlara ve sözlere dönmeye başladı. İlerleyen saatlerde yanımıza aldığımız temsili gökkuşağı bayrağımız artık metrelerce ilerdeki insanların da dikkatini çekti ve insanların tüm ilgisi ve şakın bakışları artık bizim üzerimizdeydi.

Elbette bu olumsuz olaylar yaşanırken olumlu olaylar da başımıza geldi; bizi tebrik edenler ve her nedense ısrarla bize “saygı duyduğunu” belirten kişiler ile hoş sohbetlerimiz oldu. Herşeye rağmen görünürlüğümüz insanlara rahatsızlık verse de biz o olumsuz tavırları pozitif bir coşkuya çevirerek, halaylarımızı çekerek ve yüzümüzdeki o coşkulu sevinci yaşayarak bu sefer kendimiz için özgürlük istedik. Kısacası arkadaşlar yüz binlerin içinde bir avuç eşcinsel (görünür olan) olarak biz de biliyorduk; bir o kadar yalnız olsak da bir o kadar da kalabalıktık.
Biz orada, Newroz alanında bu sorunlardan çekinen Diyarbakırlı eşcinsel arkadaşlarımızı da temsil ederek büyük bir onurla, yüzümüzde gülücüklerle Newroz alanından ayrıldık.
“Newroz Piroz Be”
İletişim için: piramidglbt@hotmail.com
*Muhabirimizin diğer haberleri:
[[Diyarbakır’dan Burhan Kuzu’ya]]
Etiketler: yaşam