06/05/2020 | Yazar: Kaos GL

Biseksüellerin genelde duydukları şey, hetero olarak görülebildiğimiz için ayrıcalıklı olmamız. İnsanlar tarafından queer ya da hetero olarak görülmenin bir ayrıcalık olduğunu sanmıyorum. Bunun adı görünmezliktir.

Heteroseksüel olarak görülme ayrıcalığı miti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bitopya.org, Brittney White’ın bi.org’da yayınlanmış olan “The Myth of Straight Passing Privilege” yazısını Türkçeye çevirdi:

“LGBTQ+ topluluğuyla konuşmak istediğim bir mesele var. Bu meselenin adı ‘heteroseksüel olarak görülmek’ [straight passing]. Biseksüellerin genelde duydukları şey, hetero olarak görülebildiğimiz için ayrıcalıklı olmamız. Bunu üstüme almıyorum. İnsanlar tarafından queer ya da hetero olarak görülmenin bir ayrıcalık olduğunu sanmıyorum. Bunun adı görünmezliktir. Gizlenmeye zorlanılan bir hayattır. Bu da bence ayrıcalığın tam tersidir.

Gey ve lezbiyenler için bu konu – haklı olarak – gizli kalmak iken, bi+’lara gelindiğinde mevzu nasıl heteroseksüel olarak görülme ayrıcalığı adını alıyor, inanılır gibi değil. Birisi gizli kalmaktan bahsettiğinde birden olumsuz çağrışımlar akla geliyor. Bu, kötü bir şey olarak görülüyor. Genel olarak, gizli değilsindir çünkü öyle olmasını istiyorsundur. Tercihen gizliysen bunun sebebi gizli olmanın açık olmaktan daha güvenli gelmesidir.

Heteroseksüel olarak görülmek ifadesini kullandığınızda asıl akla gelen “ayrıcalık” oluyor. Bu durum da kulağa şöyle geliyor: Sanki biz bilerek heteroların sahip olduğu özel şeyleri elde etmek için heteroymuşuz gibi davranıyoruz. Sanki biz bir şekilde biseksüelliğimizden utanıyoruz ve bundan kaçmaya ve saklanmaya çalışıyoruz. Hakikatten bu kadar uzak olunamaz. Bizi gizli kalmaya ve sadece hetero ya da eşcinsel olarak görülmeye zorlayan görünmezlik yıkıcı bir şey. Yalnızca hetero ya da eşcinsel olarak görülmek, bizim bu gruplar içinde konumlandırıldığımız, bizi etkileyen mevzuların ya parasal olarak ciddi derecede az desteklendiği ya da tamamen görmezden gelindiği anlamına geliyor.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam