16/05/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Feminist Forum’da konuşan Giovanna Camertoni, heteronormativite ile şiddet arasındaki ilişkiye dikkat çekti.

“Heteroseksüel varsayım şiddete maruz kalan lezbiyenleri sessizleştiriyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Feminist Forum’da konuşan Giovanna Camertoni, heteronormativite ile şiddet arasındaki ilişkiye dikkat çekti, “Heteroseksüel varsayım, LGBTQ kişilerin şiddete maruz kaldığında bunu adlandırmasını ve ardından hizmetlere erişimini engelliyor” dedi.

Bu yıl yedincisi düzenlenen Feminist Forum’da “Lezbiyen İlişkilerde Patriyarkal İktidar ve Kontrolü Alt Edebilmek” konuşuldu. İtalya Trento’daki AntiViolence Merkezi’nden feminist Giovanna Camertoni; ev içi şiddet, cinsel şiddet ve bunlara karşı mücadele yöntemlerini aktardı.

Bu yıl 11-13 Mayıs tarihleri arasında, Ankara’da yapılan Feminist Forum’un teması “Cinselliğin Serencamı” idi.

Oturumun kolaylaştırıcılığını Seçin Tuncel yaptı. Tuncel, lezbiyen ilişkilerde şiddetin çok az konuşulduğunu ancak hem mağdur hem da fail olunan durumları daha fazla tartışmak için bu oturumun önemli olduğunu söyledi.

Kadın Dayanışma Vakfı, Ayizi Yayıncılık, Kader Ankara, GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi ve Engelli Kadın Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Forum’un ikinci gününde Kova Art Sanat’ta konuşan Camertoni, şiddetin birçok biçimde ortaya çıkabildiğini, çoğu zaman fiziksel şiddeti içermediğini belirterek, “Duygusal ya da psikolojik şiddet bir partnerin diğerini korkmuş ve değersiz hissetmesine yol açacak her türden davranıştır. Aynı zamanda partnerlerden birinin diğerini güvenliğinden endişe eder hale getirir” dedi.

Duygusal ve psikolojik şiddet

Camertoni konuşmasında bu şiddet biçimlerine örnekler de verdi:

*Partnerinize ‘çirkin, aptal, yetersiz, değersiz’ demek.

*Partnerin cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve ifadesini rızası dışında başka insanlarla paylaşmak ya da paylaşmakla tehdit etmek.

*Partnerin HIV statüsünü rızası olmadan başkaları ile paylaşmak ya da paylaşmakla tehdit etmek

*Partneri daha ‘erkeksi’ ya da ‘kadınsı’ görünmeye zorlamak

*Partneri takip etmek için video ya da ses kaydı sistemleri kurmak

Online ortamda şiddet

Partnerlerden birinin bir diğerinin sosyal hayatını kontrol altına alma girişimlerinin de istismar olarak değerlendirildiğini hatırlatan Camertoni şöyle devam etti:

“Siber zorbalık ve online istismar partnere zarar vermek ve onu küçük düşürmek için internet ortamında yapılan her türlü davranışı kapsar. Buna korkutmak ya da kontrol altına almak için ısrarlı takip de girer. Öte yandan finansal istismar da bir şiddet biçimidir. Partnerin parasını kontrol etmeye çalışmak, ortak birikimler hakkında bütün kararları veren taraf olmak veya ortak harcamaları ödememek buna örnek verilebilir.”

“Herkesi heteroseksüel varsaymak şiddetin görünmezleşmesine yol açıyor”

Camertoni, fiziksel ve cinsel şiddete ilişkin örnekler verdikten sonra konuşmasına lezbiyen ilişkilerdeki şiddeti tanımlama ve adlandırmanın önemine dikkat çekerek devam etti:

“Heteroseksüel varsayıma göre herkesin heteroseksüel olduğu düşünülür ve bütün toplumsal kurumlar, yasalar ve politikalar buna göre inşa edilir. Heteroseksüel varsayım, LGBTQ kişilerin hizmetlere erişimini engeller.

“Konumuz özelinde bu heteroseksüel varsayım ve heteronoamtif kültür, lezbiyenlerin maruz kaldığı şiddetin kavranması ve tanımlanmasını engeller. Aynı şekilde mağdurların yardım istemesini ve şiddet içeren bir ilişkiyi bitirebilmelerini de güçleştirir. Ev içi şiddet söz konusu olduğunda lezbiyenlere hizmet sağlayabilmek için heteronormativite ile şiddetin nasıl ilişkili olduğunu bilmek gerekir.

“Genelde ev içi şiddetin heteroseksüel çiftler arasında gerçekleştiğini ve sadece fiziksel şiddeti içerdiğini düşünürüz. Bu anlatı birçok LGBTQ kişinin uğradıkları şiddeti adlandırmasının önüne geçiyor.”

Camertoni konuşmasının devamında şiddete maruz kalan kişilerin anlatıları ve hayatta kalma öykülerinden örnekler verdi.

*Kaos GL'nin düzenlediği Feminist Forum, SIDA tarafından desteklenmektedir. Bu durum SIDA'nın etkinlik içeriğine katıldığı anlamına gelmemektedir.

İlgili haberler:

Bu bir tatbikat değil: Eril sanat sembolizme ve muğlaklığa sığınır

Süper gücümüzü hatırladık: Yasaklara rağmen bir aradayız, güçlüyüz

Meyvelerin cebinde, o ağacın altında

“Cinselliğe dair büyük kırılmalar yeni söylemlerin ortaya çıktığı dönemleri işaret ediyor”


Etiketler: kadın
nefret