19/11/2013 | Yazar: Kaos GL

Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrısıyla bugün Diyarbakırlılar, Hevsel Bahçeleri’nin yok edilmesine karşı yürüyecek.

Hevsel Bahçelerinin Talanına Karşı Diyarbakır’da Yürüyüş Var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrısıyla bugün Diyarbakırlılar, Hevsel Bahçeleri’nin yok edilmesine karşı yürüyecek.
 
Dicle Nehri üzerinde kurulacak 3 Hidroelektrik Santral (HES) projesine karşı Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin çağrısı ile Dağkapı Meydanı’ndan Dicle Nehri’ne yapılacak yürüyüş saat 13:00’te başlayacak.
“Dicle Nehrinin Satılmasına, Hevselin Yapılaşmaya açılmasına ve HES’lere İzin Vermeyeceğiz!” 
UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için çaba sarf edilen Hevsel Bahçeleri tarihi öneme sahip.
 
DSİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Dicle Vadisi’ni “Yapı Rezerv Alanı” olarak ilan etmesiyle beraber tarihi Hevsel Bahçeleri ve Amed Kalesi tehlike ile karşı karşıya bulunuyor.
 
Dicle Nehri üzerine kurulacak üç Hidroelektrik santral (HES) projesinin hayata geçmesiyle sular altına gömülerek tamamen yok olması tehlikesine karşı Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Amed halkını tarihe, kültüre ve yaşam alanlarına sahip çıkmaya çağırıyor. 
 
“HES’in biriktirdiği sular tarihi On Gözlü Köprü’ye kadar şişecek” 
Dağkapı Meydanından Dicle Nehri köprüsüne bugün yapılacak yürüyüş öncesi Mezopotamya Ekoloji Hareketi yaptığı çağrı ile gelişmeleri vurguladı:
 
“HES’lerin yapımı, Vadinin talanı ve yok edilmesi için birçok şirket başvuru yapmış, Amed’in 5 bin yıllık geçmişe sahip Hevsel bahçeleri ve Dicle vadisini yok etmesi için gerekli izinler DSİ tarafından ihalesi yapılarak verilmiştir. Dicle Vadisi’ndeki HES’lerden biri Hantepe Köyü civarında, diğeri Bismil, üçüncüsü ise yeni ulaşıma açılan Bağıvar Köprüsü civarında yapılacak. Bağıvar Köprüsü civarında yapılacak olan HES’in biriktirdiği suların tarihi On Gözlü Köprü’ye kadar şişmesi de bekleniyor.” 
“Dicle nehri 20 yıl içinde tamamen yok olacak”
“HES Projelerinin sonuçlandırılmasıyla birlikte Dicle nehri 20 yıl içinde tamamen yok olacaktır. Bu 3 HES projesi Amed halkına da Amed’e de hiçbir yarar sağlamayacak sadece bir şirketin ceplerini doldurmaktan öteye gitmeyecektir.” 
 
“Tüm canlıların yaşam hakkı olan Dicle, bir şirketin malı değildir” açıklaması yapan Mezopotamya Ekoloji Hareketi, niyet Amed’e yatırım yapmak ve enerji üretmekse, “güneşlenme açısından birinci olan Amed’in güneşine yatırım yapın, doğa katili ve binlerce yıllık tarihimizi yok edecek HES Projelerine değil” çağrısı yaptı. 

Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam